« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Traveller

Recension av Traveller från Vision Park


Vision Park gjorde entré inom spelvärlden för ett par år sedan med storsäljaren Backpacker och har under de senaste tre åren gjort sig kända som ett kreativt och nyskapande tillägg till spelindustrin. Med Vision Parks sammanslagning med det norska Multi Media Norden har svenska Vision Park tagit ett stort kliv in i den internationella spelbranschen.

Traveller bygger till stor del på föregångarna i Backpacker-serien, och idén är till stor del den samma. Man tar rollen som en man eller kvinna med relativt begränsade resurser och bestämmer sig för att med tåg, båt eller flyg att ge sig ut i världen för att se allt från Taj Mahal till Empire State Building. För att kunna se sig om måste man givetvis tjäna pengar och det kan man göra på ett antal sätt. Det första är att ta ett hederligt kneg på den plats man landar och tjäna ihop pengarna på det viset. När jobbet sen börjar ställs man inför en rad frågor angående det jobbet som man tog. Jobbar man, exempelvis, som kock så får man ett antal frågor om maträtter och fler rätt på svaren ger mer pengar och möjligheten att ta anställning igen vid ett senare tillfälle. Sedan om man strosar omkring i staden kan man få svara på diverse frågor om staden man befinner sig i och det läggs till mer pengar i plånboken.

Bli kurir för Globetrotter
Utöver att jobba och svara på frågor om städerna så finns det ett övergripande mål och det är att agera kurir för Globetrotter. För att få tillgång till fler städer att åka till måste man utföra ett visst antal kurirjobb och passera en viss behörighetsnivå. Dessa jobb är som oftast ett uppdrag i form av att åka till en av sevärdheterna i en viss stad och fotografera det stället för att sedan checka in på det lokala Globetrotter kontoret. Detta i sin tur ger mer pengar och poäng som gör att du stiger i behörighet och kan få fler uppdrag och fler resmål.

Idén med det här systemet är ett rätt så nytt och intressant påhitt genom att det utbildar samtidigt som det kan bidra med ett visst nöje för spelaren. Genom att inte bara kunna lära sig lite mer om andra platser utan också kunna finna eventuella intressanta resmål i ”det verkliga” livet, men dessutom lite allmänbildande frågor om platser och personer så blir det hela en ganska så intressant upplevelse.

Svaga prestanda
Nu låter det hela hittills ganska lyriskt och det med rätta också, men det finns ett antal svagheter som man kan irritera sig på i ett sånt här spel. Det första är att det är mycket slött. Det krävs en ohygglig mängd RAM minne för att få spelet att gå smärtfritt. Det är en aning förvånande att ett spel som på de flesta punkter förhåller sig grafiskt underlägset i förhållande till det främsta inom spelmarknaden ska prestera så pass dåligt. Nu ska man väl inte klaga allt för mycket på grafiken i spelet då det inte är själva poängen med spelet att nödvändigtvis se estetiskt tilltalande ut. Man får ta det onda med det goda i det här fallet och jag anar att de flesta som lyfter upp spelet i butikerna inte bryr sig det minsta om grafiken.

Ljud och musik har en biroll i spelet och kommer aldrig riktigt fram till den grad att man märker den inte särskilt mycket. Däremot det som finns får anses vara av hög kvalité och musiken ändras beroende på i vilken del av världen man befinner sig i. Man kanske kunde önska att Vision Park hade förhöjt betydelsen av dessa i spelet. Som exempel att man får gissa vilken berömd låt som spelas eller något liknande.

Traveller är i slutändan en typ av spel som har visat sig först på senare år, där speltillverkarna försöker både underhålla och utbilda spelaren. Fördelarna med den här typen av spel kan vara många och det finns väl betydligt mer smärtsamma sätt att lära sig allmänbildande fakta om omvärlden på.av Kristoffer Andersson


Omdöme:
Ett underhållande familjespel med en allmänbildande karaktär. Många timmars nöje för alla åldrar.

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 166 MHz, 64 MB RAM, 8x CD-ROM
Testdator: Celeron 450, 128MB RAM, 32MB Riva TNT2
Multiplayer: Nej
Spelgenre: Äventyr / Strategi / Familje
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449kr
Utvecklare: Vision Park Utgivare: Vision Park
Website: http://www.visionpark.com/globetrotter/traveller_se/

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy