« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Tiberian Sun

Recension av Command & Conquer: Tiberian Sun


Så var det dags igen för den episka striden mellan GDI och NOD. Vi kommer alla ihåg när Command & Conquer kom ut för ett antal år sedan och strategi genren förändrades för alltid. Real time strategi spel blev inne och det gjordes en uppsjö av kloner och uppföljare till detta fantastiska spel. Otaliga var de timmarna man satt framför datorn och gjorde sitt allra bästa för att krossa motståndarna.

När jag satte mig framför datorn än en gång för att kasta in mig i det fullskaliga kriget mellan de två faktionerna GDI och NOD var förhoppningarna stora och jag undrade över vad Westwood hade hittat på den här gången. Man hade skyltat med de fantastiska cutscenes som gjorts till C&C nya ansikte och kändisar som James Earl Jones och Michael Biehn (Terminator och Aliens) medverkar.

Snygga filmsekvenser
Men hur blev det med det nu då? Jo, filmsnuttarna är snyggt gjorda och Biehn och Jones hjälper till att bära upp kvaliten, men som alltid när jag ställs inför skådespelare i en datamiljö känns det hela fånigt och en smula oprofessionellt. Givetvis finns det undantag till det, men jag personligen önskar att spelföretagen lägger ner mer pengar på att göra ett bättre spel än att försöka plåstra över misstagen med filmsnuttar.

Handlingen tar vid där det allra första spelet slutade. Kane rapporterades ha dött i slutstriderna men man återfann aldrig hans kropp. Det är här Westwoods miljoner gör sin rätt, för under filmsnuttarnas gång får man reda på vad som nu hände med Kane och vad Tiberium egentligen är.

Bättre AI
Det som är en klar förbättring över de tidigare spelen är att den artificiella intelligensen i spelet har fått sig en rejäl genomgång och det är ytterst sällan som trupperna fastnar i kipplkanter och dylikt. Man har även lagt in en del effekter som att det är lättare att smyga omkring då det är nattid och man kan smyga in i fiendebasen med en sina trupper relativt obemärkt. NOD har däremot ett försvar mot detta genom sina vakttorn utrustade med strålkastare.

Precis som tidigare har man gjort en rad låtar som ska höja stämningen och det är ett tappert försök till rockinspirerad musik man har gjort, men den saknar kvaliten från C&C och Red Alert. Ljudet i Tiberian Sun är klart och effektfullt och med stereon inkopplad känner man verkligen NODs artilleripjäser dundra igång med sin ljuva musik...

Renare grafik
Grafiken i Tiberian Sun är en upphottad version av de tidigare spelen och grafiken ser renare ut än tidigare. Specialeffekterna är rätt så snyggt gjorda och när man har multipla explosioner och en sattelit som skjuter med sin jonkanon ser det ganska effektfullt ut. Men när man tittar närmare så är det i stort sett samma som förut men med högre upplösning.

I slutändan så finner jag mig undrande om allt detta var värt det mångmiljonbelopp som Westwood slängt ut på dyra filminspelningar. Jo, rent ekonomiskt kanske de tjänar på det, då det finns en stor lojal skara till real time strategi spelen. Men hade det inte varit bättre att spendera mer tid på att göra ett kvalitativt bättre spel genom att förbättra det rent spelmässiga i stället för att göra ett försök på filminspelningar. Om Westwood gör en C&C film... visst, då kanske jag ser den, men nu är det ju spela jag vill göra...


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett snyggt och välgjort spel med en skallig diktator. Vad kan gå fel?.
Hårdvarukrav: Pentium 166, 32Mb RAM

Betyg: 3 av 5

Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, Riva TNT2 Ultra
Multiplayer: -
Spelgenre: Realtime Strategy
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 429:-
Utgivare: Westwood/EA Distributör: EA Nordic
Internetsite: http://www.tiberiansun.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy