« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Svea Rike 3

Recension: Svea Rike 3 från Paradox


Spelet tar sin början år 1275 då Magnus Ladulås dog och efterlämnade sig tre söner och ett Sverige slitet av inre konflikter. Den äldsta sonen Birger kröns till konung och de två andra sönerna Birger och Valdemar hamnar genast i konflikt med konungen och varandra. Med målet som envåldshärskare över Skandinavien i bakgrunden sätts man i positionen som en av de sex stora faktionerna i den här historien: Kung Birger, Hertig Erik, Hertig Valdemar, Kung Haakon V av Norge, Kung Menved av Danmark och överlöparen Marsk Stig av Danmark. Namnen på alla dessa personer är förstås inte det enda som är historiskt korrekt med spelet, utan under spelets gång så inträffar allehanda händelser som är korrekt utplacerade i tiden och dessa påverkar ditt rike på ett eller flera sätt.

Krossa fienden
Om vi nu bortser från historielektionerna och går ned till själva spelet en stund. Från starten så sätts man i sitsen att försöka erövra Skandinavien och i kärnan går det ut på att utveckla en så pass bra infrastruktur (åkermark, marknadsplatser och kyrkor som exempel) för att kunna bygga upp en så stor armé att man kan vinna spelet innan tiden tar slut. Spelet är nämligen i realtid och det slutar vid 1340 så det finns en tidspress på sig att klara av sakerna. Nu finns det i och för sig två sätt att vinna på och det ena är som sagt att krossa fienden med numerärt överlägsna trupper och det andra är att samla på sig så kallade ärepoäng. Ärepoäng får man på två sätt: vinna mot fienden i slagfält eller att styra sitt rike på ett så pass barmhärtigt och ärbart sätt som möjligt. Den som har flest ärepoäng när tiden tar slut vinner. Detta betyder också att man behöver egentligen inte ge sig i kast med fienden utan man kan lugnt sätta sig ned och sköta sitt rike efter bästa förmåga och hoppas på att de andra staterna inte slänger sig över en.

Det låter ju som en ganska bra idé till ett spel och det är ju utan tvekan placerad i en historiskt ganska intressant tidsperiod om det nu bara hade varit bättre balanserat. Det finns fem olika stridstyper men det är egentligen bara två av de som är väsentliga: Riddare och legoknektar. Man kan lika gärna glömma fotsoldater, armborstskyttar och svenner (en svagare typ av riddare). Det andra är att det finns ingen form av kostnad för att bibehålla sina trupper utan det kostar helt enkelt bara att bygga de, sen är det klart. Detta kan te sig lite lustigt ibland. Vid ett tillfälle skulle den Norska kungen Haakon V ge sig i kast med Jämtlänningarna och blev praktiskt taget jämnad med marken vartefter de sturskt marscherade in i Norge och utplånade allt! Inget illa om Jämtlänningar men nån måtta får det väl ändå vara…

Enkelt men intressant
Grafiskt sett så är det inget spektakulärt med Svea Rike III och det är väl inte där som den stora styrkan ligger. Det är ganska enkelt uppbyggt med ett tvådimensionellt ”bräde” och man rör de olika truppstyrkorna på det brädet. Grafiken påminner rätt mycket om Europa Unive rsalis och det kanske inte är någon förvåning att spelet bygger på samma spelmotor och de båda spelen har rätt mycket gemensamt om man bortser från det att Svea Rike III är lite simplare uppbyggt.

Det kom lite som en förvåning att höra Martin ”E-Type” Erikssons röst inlagd i spelet och mycket riktigt har han gjort en del röster till spelet men även har han skrivit en del av musiken till spelet, som spelas mycket skickligt av Westra Aros Pijpare. De är ju som bekant mycket duktiga på den medeltida musiken och det gör faktiskt en skillnad att höra lite ”autentiskt” musik som passar eran. Ljudet däremot var kanske inte av högsta kvalitet och man hörde många gånger ganska tydligt brusljud som uppstått av en alltför snål komprimering. Det tenderar till att göra en lite irriterad.

Svea Rike III är trots sina brister ett ganska intressant och beroende framkallande spel. Det är kanske det att spelet tilltalar en del nationalistiska känslosvallningar. Jag fann mig ganska fort med att sitta och småle lite elakt när mina trupper marscherade in i Oslo och när jag en gång för alla visade dansken vem som egentligen är herre på teppan. Det går inte att frångå: Svea Rike III är ett roligt och historiskt lärorikt spel.


av Kristoffer AnderssonOmdöme:
Alla drömmer vi väl alla om att visa norrmännen och danskarna att oss kör man inte med, eller hur? Tänkte väl det...

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 200MHz, 64Mb RAM, 4Mb grafikkort
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, 32mb Riva TNT2
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Strategi
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 499kr
Utvecklare: Paradox Utgivare: Levande Böcker
Website: http://svearike3.paradoxplaza.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy