« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Star Wars Force Commander

Star Wars: Force Commander från Lucasarts


Lucas Arts spel baserade på Stjärnornas Krig filmerna har visat sig vara enormt framgångsrika och populära. Nu släpps det ytterligare ett spel i serien, men i en annorlunda stöpning.

Ända sedan det att Dune 2 släpptes för ett antal år sedan har den här typen av spel dykt upp lite var stans i världen med alla möjliga typer av tänkbara scenarios, varav den mest framgångsrika har visat sig vara Command & Conquer. Force Commander är Lucas Arts första försök på ett realtids strategispel, och den här gången äger handlingen rum i skaparens George Lucas värld Stjärnornas Krig.

Roligare att vara elak som vanligt
Själva idén till spelet verkade rätt intressant, av den anledningen att jag har varit en stor fan av filmerna ända sedan jag var en liten grabb och såg den första filmen för en sådär 20 år sedan. Tanken på att springa runt med en AT-AT och spränga rebeller i luften var kanske inte det George Lucas hade i tanken när han gjorde filmerna, men det är trots allt roligare att vara ond. I alla fall i fantasins värld.

Ni som har tittat på filmerna kommer att känna igen många av de enheter som finns med i spelet och de flesta typer av fordon och varelser man ser i filmen återfinns i spelet. Därtill har det tillkommit en del nya fordon, speciellt på rebellernas sida.

All grafik i 3D
Spelet är helt i 3d, vilket var en glad överraskning. Det är inte mycket som har sparats på krutet här inte. Det finns alla möjliga ljus- och dim-effekter i spelet och med 32 bitar färger och 32 bitars texturer ser spelet väldigt tilltalande ut. Man kan argumentera att polygonantalet på en del av enheterna är lågt och kan ge ett väldigt kantigt och klumpigt utseende, men i min mening är det smällar man får ta om man vill ha fler än ett par stycken av de på skärmen samtidigt utan att det ska kännas som om man spela på sin gamla Pentium 133.

Till varje bana i spelet så har skaparna komponerat alldeles sin egen typ av låt som är en mild rockversion av temat från filmerna, vilket efter en stund stängdes av då jag fann den en aning irriterande, med ett fåtal undantag. Annars är ljudet i spelet ganska snarlik filmkvalitén och fanatiker så som mig kommer att känna sig som hemma i brummandet från rebellernas Y-wing eller vrålet från en TIE-fighter.

Stämmer inte överens med filmerna
Det som föll mig som det första stolpskottet i det här spelet är att jag inte riktigt gillar de typer av fordon och enheter som man har tillskrivit rebellerna. De påminner inte alls om den typen av rostiga gamla åbäken a la Skoda 1971 som man kan se i filmerna. Nej inte alls. Här är det högsta teknologi med enheter som är alla jämnvärdiga med Imperiets, vilket inte riktigt stämmer med intrycket från filmerna. Nu talar vi ju trots allt om en majoritet mot en minoritet och man borde ju kunna anta att rebellerna har sämre utrustning.

Det andra stolpskottet är det mycket otympliga sättet man hanterat kameravinklarna på. Spelet är som sagt helt i 3d och skaparna ville väl kunna visa spelet i all dess härlighet med en finurlig kamera så man kan titta från alla möjliga vinklar och visst. Det kan man. Efter mycket möda och besvär dvs.

Allt som allt är spelet rätt så kul de första dagarna men kändes en aning segt och långdraget. Det finns ett antal brister och grafiska buggar i spelet som jag tenderade till att bli väldigt irriterad över livslängden var inte riktigt så stor som jag hade hoppats på.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett ganska underhållande spel om än en aning klumpigt designat interface och med ett antal brister som kortar ned livslängden.

Betyg: 3 av 5

Hårdvarukrav: PII/266, 64 MB RAM, 8MB 3D-acceleratort
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, 32Mb Riva TNT2
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Strategi
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Lucasarts Utgivare: Lucasarts
Internetsite: http://www.lucasarts.com/products/forcecommander/default2.htm

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy