« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Soldier of Fortune

Recension av Soldier of Fortune från Activision


Soldier of Fortune är ett first person shooter och man antar rollen som John Mullins. John Mullins är en del av en topphemlig antiterrorist styrka och när ett tungt beväpnat gäng tar över tunnelbanan i New York skickas man in för att ta hand om problemet. Nu förstår vi ju alla att det är betydligt mer än ett enkelt gängkrig som lurar bakom fasaderna och man skickas in för att klara upp problem med bla fyra stulna kärnvapenbomber.

Utveckling av Quake II-motorn
Raven Software har sedan sin start vid 1988 gjort ett antal mycket populära first person shooters under namn som Heretic och Hexen 1 och 2. Dessa tre spel var baserade på 3d motorer ursprungligen framtagna av id Software och så är även fallet med Soldier of Fortune. Spelmotorn är en variant av Quake II motorn och den höga prestandan som har blivit ett kännetäcken för id Softwares spel märks även här. Till detta har Raven Software gjort ett antal förbättringar varav den mest märkbara är implementeringen av en så kallad GHOUL teknologi. I korta drag innebär det att alla motståndare har 26 träffpunkter på kroppen, som alla har en motsvarande animering när man träffar en specifik punkt på kroppen. Man kan även med den här typen av teknologi ”klistra fast” olika tillbehör på en standardmodell så som en ryggsäck, hjälm eller solglasögon. Dessa kan precis som vapnet skjutas bort från modellen om man nu är tillräckligt skicklig för att klara av det. Dessa två delar bidrar till en mycket stor realism i hur modellerna presenteras.

26 träffpunkter på kroppen
Generellt så kan man tillägga att dessa 26 träffpunkter på kroppen har dess egen fysik och reaktioner när man skjuter på de. Skjuter man en fiende i benet så kommer en speciell animering synas. Som man kanske kan förstå vid det här laget kan Soldier of Fortune framstå som oerhört blodigt och realistiskt. Raven Software har dömt spelet som enbart lämpligt för en mogen publik och det tillkommer dessutom en spärr för de föräldrar med en för ung publik.

Snygg grafik
Grafiken i Soldier of Fortune har fått sig en rejäl skjuts. Det finns en mängd inställningar som kan göras i menyerna och spelet kan anpassas allt från långsammare datorer som typ Pentium/II 233 upp till det allra senaste i PC branschen. Spelet klarar av 32 bitars texturer, 32 bitars färger, upplösning upp till och med 1600x1200. För övrigt har ett stort antal förbättringar mot Quake Iis grafikmotor gjorts vilket utlovar ett ganska så estetiskt tilltalande spel. Banorna i SoF är mycket väldesignade och man får en ganska så god känsla av de områden banorna ska föreställa. Från en bunker i Sibiren, till ett slakthus i Sudan ända bort till att slåss mot Yakuza i Tokyo så erbjuds det en mycket imponerande variation i både utseende och spelsätt.

Stor vapenarsenal
En stor portion av spelet har fokuserats på att skapa en så realistisk känsla som möjligt och det har man till en mycket stor del lyckats med. Allt från konstruktionen av banorna till hur ljudet av de olika vapnen låter. Vilket osökt leder mig in på den ganska imponerande vapenarsenal man har till sitt förfogande. 12 vapen, varav ett antal har ett alternativt skjutläge, plus ett antal ytterligare föremål som nattkikare, handgranater och sprängdeg.

Blodigt
Allt som allt är det ett mycket underhållande spel, om än på den blodiga sidan (mycket blodiga). Det som kan kännas en aning irriterande med ytterligare en Quake klon är att den här typen av spel blir en aning begränsat i hur spelet ter sig och efter ett antal timmar så tenderar det att bli en aning tjatigt. Historien i spelet kan dessutom kännas en aning vek och det framstås som ytterligare ett ”rädda världen syndrom.”Kristoffer Andersson


Omdöme: Ett mycket underhållande spel med en mycket stor realism, som kan tyckas en aning blodigt för en del personer.

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: 233 Mhz Pentium II,64 MB RAM, 3D kort
Testdator: Celeron 450,128mb RAM,32mb Riva TnT2
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Action
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Raven Utgivare: Activision
Internetsite: http://www.ravensoft.com/sof.shtml

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy