« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Sacrifice

Recension av Sacrifice från Shiny/Interplay


I början fanns Skaparen. Han formade världen efter sitt tycke och varelser tog form och bosatte världarna. Det var då som en av dessa varelser vände sig mot Skaparen och världen slets sönder i dess maktkamp när demoner trollades fram och slogs mot Skaparen. Slutligen fördrevs Skaparen för alltid och fem gudar tog hans plats och tog herreväldet över världen: Persephone, Stratos, Pyro, James och Charnel.

Så beskrivs själva bakgrundshistorien till spelet och det inser man försås ganska omedelbart att dessa fem gudar är allt annat än vänliga mot varandra. Det är under en av dessa fem gudar som man alltså tar sin plats och kämpar för att den guden ska erövra världen. Som tack för att man tjänar under en av dessa gudar får man magiska krafter och det är med hjälp av dessa som alla dåd, eller illdåd, ska genomföras. De fem olika gudarna erbjuder olika slags magiska krafter exempelvis Persephone, som är livets gud, erbjuder en ett flertal mäktiga läkedomsbesvärjelser, medan Pyro, eldens gud, ger en ett flertal förmågor att bokstavligen sätta världen i brand på alla möjliga vis.

Saknar motsvarighet
Men vad är Sacrifice egentligen då? Jo, man kan beskriva det som ett first person RTS (Real Time Strategy) spel. I 3D givetvis. Det låter redan som något ganska nytt och fräscht och det är det. Sacrifice har egentligen ingen motsvarighet till andra spel idag om man inte ska tänka sig lite mot Battlezone av Pandemic Studios, men det är inte riktigt sant det heller. Grundprincipen är densamma dock. I stället för att bygga upp en massa byggnader har man endast två bekymmer och det är mana (det som krävs för att slänga besvjärjelser) och hur många själar man har samlat på sig. För alla varelser man trollar fram kräver en eller flera själar och när de dör lämnar de efter sig de själar de använde sig av. Mana får man genom det flertal manafontäner som finns utplacerade på kartan och på dessa fontäner kan man bygga en så kallad manalith för att försäkra sig om att man själv är den enda som kan använda den.

Otroligt snyggt
Det bästa med Sacrifice är – trots det nya och annorlunda spelkonceptet – grafiken! Jag kan utan tvekan påstå att Sacrifice är ett av årets allra snyggaste spel. Sacrifice är en dröm för grafikfantasterna och det är inte bara snyggt, det är snabbt! Trots de höga systemkraven så har min gamla Celeron 450 inga som helst problem att köra spelet på mycket höga detaljer och det blir egentligen inte slött för än det dyker upp 20+ monster på skärmen. Mycket imponerande. Detta tack vare att monsterna och omgivningen inte har ett så stort polygonantal, men detta faktum har man gömt genom en sinnrik användning av texturer och ljus vilket ger en illusion av fler polygoner.

Bra ljud och musik
Ljud och musik är normalt sett ingenting jag lägger märke till i spel och när spel är så pass snygga som det här så tenderar det till att hamna i skymundan. Musiken är egentligen inte så mycket musik som det är till för att höja stämningen. Det kanske är en snutt här och där men det mesta är egentligen bakgrundsmusik. Det är ingenting som dominerar eller stör spelet, vilket kanske är den bästa typen efter allt. Ljudet däremot har en ganska prominent position i spelet och det här har Shiny Entertainment tagit tillvara på. Man använder sig av hög kvalitets ljud och 3D positionering som ger det där lilla extra. När en vulkan är på väg att explodera under fötterna så känner man det från horbotten till tånaglarna likaväl som när en tornado är på väg att bildas precis bakom en så känner man hur nackhåren reser sig (åh nej, inte nu igen!).

Allt som allt är Sacrifice ett snyggt litet paket och det skulle inte förvåna mig om det kommer att ligga under ett flertal svenska julgranar i år. Sacrifice har inte bara en ganska så solid historia att spela efter ensam, men egentligen är Sacrifice mycket roligare i nätverk och det är något som kan göra en till att behålla spel på datorn under en ganska så lång tidsperiod.


av Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett fantastiskt snyggt spel, med en ny fräsch spelidé och ljudeffekter som ger en rysningar. Ett måste för actionfantasten!

Betyg: 5 av 5

Hårdvarukrav: Pentium II 300MHz, 64Mb RAM, 8Mb 3D-grafikkort
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, 32mb Riva TNT2
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Strategi (RTS - real time strategy)
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 399kr
Utvecklare: Shiny Utgivare: Interplay
Website: http://www.sacrifice.net/index2.htm

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy