« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Quake 3 Arena

Recension av Quake 3 Arena från Id Software


Ända sedan Doom släpptes för ganska så precis 6 år sedan har Id Software dragit till sig horder med lojala fans och det späddes på ytterligare när Quake släpptes 1996. Som det första first person shooter som använde sig av äkta 3D grafik har det mer eller mindre förändrat marknaden och satt en standard i sig som spelföretag över hela världen har försökt leva upp till. Många än i dag anser att originalet Quake fortfarande är ett mycket bättre spel än många av de spel som släpps idag. 1997 så kom Quake II och hysterin var i stort sett total även då ökad konkurrens dök upp från andra spelföretag i form av en rad andra first person spel då främst Unreal.

Trycket på Id att skapa det ultimata multiplayer spelet har varigt enormt och från Ids sida har man inte svikit sina fans, det är helt klart. Quake 3 Arena är enormt snyggt med sina 32 bitars färger, 32 bitars textures, volumetric lightning och fog effects. Detaljerna i texturerna i 32 bitars läge är något i sitt slag. Det är dessutom mycket imponerande hur pass snabb motor Quake 3 har. Den påminner lite grann om en McLaren F1. I 1024x768 upplösning, 32 bitar färger, 32 bitars textures får jag fortfarande gott och väl runt 30 fps även i värsta tänkbara situationer, vilket är betydligt snabbare än något annat spel på marknaden just nu kan skryta med.

Den andra detaljen i Quake 3 som jag gillar är den stora variationen av modeller som finns. Det finns 32 modeller med 2-4 texturer per modell att välja mellan. Modellerna kan vara allt från ett genomskinligt skelett till en korsning mellan pansarvagn och människa, som kallar sig TankJr. Varje modell har ett garanterat unikt utseende och inte nog med det, de har olika storlek, tålighet, sätt att snacka på och hur de låter när de hoppar, blir träffade etc.

Vilket leder mig osökt in på botarna i spelet. De har den roliga finessen, precis som i Unreal Tournament, att de chattar med varandra ganska friskt. Man kan se hur en bot stannar till ett tag och en pratbubbla dyker upp ovan för huvudet och säger något glåpord eller till och med komplimang till en spelare eller annan bot. Detta märks speciellt i CTF (capture the flag). Det börjar med att alla botar undrar om det finns en ledare utsedd och om spelaren inte reagerar och utser sig själv till ledare är det helt enkelt en bot som tar kommandot och börjar skicka runt alla botar på diverse uppdrag att antingen bevaka sin egna sidas flagga eller ta motståndarnas etc. Men hur botarna beter sig är egentligen oväsentligt. Quake 3 Arena ska ju givetvis spelas mot andra över nätverk eller internet för maximal glädje.

Ljudet och musiken i spelet är dessutom ganska så maffigt. När en raket kommer farande så känns dånet i hela fåtöljen och knattrandet av maskingevär sänder rysningar genom kroppen. Ljudet är helt klart mycket väl gjort. Musiken har förstås i vanlig Id anda ett fartfyllt hårdrockstema som piffar upp stämningen ytterligare med sitt höga tempo. Ganska fascinerande hur musik kan sända skjutglädjen i höjden.

Den enda egentliga nackdelen som jag har märkt nu i början är att en stor mängd botar kan suga en hel del processorkraft och jag fann mig med en väldigt dålig fps vid vissa tillfällen, speciellt i CTF. Troligtvis så kommer det fixas ganska så snart i en uppkommande patch.

Med ca 30 banor, 10 vapen, 4 speltyper (Free For All, Team Deathmatch, CTF och Tournament) och ca 20 låtar kommer Quake 3 Arena att hänföra alla fans av first person shooter spel och även andra icke så upplysta personligheter.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Vad kan man säga? Quake är tillbaka, lika bra som alltid och förutspås bli en mastodont över Internet. Köp nu!

Betyg: 5 av 5

Hårdvarukrav: P200 (PIII rek), 64Mb RAM, 3D-kort
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, Riva TNT2-Ultra
Multiplayer: Självklart
Spelgenre: First Person Shooter
Releasedatum: 15 december 1999
Pris: ca 399:-
Utvecklare: Id Software Utgivare: Activision
Internetsite: http://www.quakearena.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy