« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Prince of Persia 3D

Recension av Prince of Persia 3D från Red Orb


Lara Croft? Släng dig i väggen och ge plats för Prince of Persia 3D från Red Orb Entertainment.

Den första versionen av Prince of Persia har sedan länge fått en titel som en gammal klassiker. Så när Red Orb Entertainment skulle göra ytterligare en uppföljare till en populär spel-titel fanns det mycket press på de att göra inte bara ett nytt bra spel. Det måste bli bättre. De kom upp med Prince of Persia 3D. Prince of Persia har alltså gått ifrån det gamla plattforms systemet och är nu helt i en 3d motor. En mycket bra sådan kan tilläggas då antalet polygoner är många gånger väldigt stort men datorn klarar det utan några problem av att få det och flyta på.

Historien går ut på att man har efter mycket om och men (se Prince of Persia 1 och 2) lyckats gifta sig med prinsessan. När man så blir inbjuden av Sultanens bror att tillsammans med Sultanen närvara vid en underhållning ”ej lämplig för gifta kvinnor” som sultanens bror uttrycker sig, så startar hela karusellen. Än en gång blir man så tvungen till att rädda prinsessan och ta kål på skurkarna.

Spelet som sådant är som en blandning mellan Tomb Raider och ett typiskt fighting spel a la Mortal Combat. Att svinga sig i lianer är vardagsmat för den här killen, likaså att ta kål på de mest demoniska varelserna. De mest mirakulösa stunttricken avlöses av hektiska stridscener på löpande band. Man får vid många tillfällen en nästan hissnande känsla när man slänger sig ut för ett stup för att krampaktikt gripa tag i en smal klippkant. Ofta blir man beskjuten samtidigt av en del strategiskt utsatta pilbågskyttar.

På baksidan av paketet utlovas 12 banor, vilket kan tyckas lite till en början. Det gör man inte när man spelat igenom lite drygt hälften. För banorna är enorma. Det kan ta allt från 1 timme till 3 timmar per bana att avsluta. Beroende på om man är observant och fingerfärdig nog för att kunna ta sig fram till slutet. Jag säger fingerfärdighet för det är precis det man behöver i det här spelet. Speciellt i stridscenerna. I striderna så kan man både parera, finta och attackera till höger och vänster som uppifrån. Repeterar man slag mot ett håll så kommer man upptäcka att motståndaren parerar i allt högre grad. Så variation lönar sig. AI i striderna är relativt god och möter man en duktigare motståndare så som huvudskurken själv, Ragnor, då gäller det att vara alert med pareringsknappen.

Grafiken i spelet är mycket snygg och rörelserna på prinsen och alla hans motståndare är mjuka och naturliga till sitt utseende. Man har valt att göra ett mer tecknat utseende på alla varelser i spelet, vilket förhöjer utseendet på ett sätt. I och med att man inte försöker efterapa ett naturligt utseende, så ser man inte eventuella brister i bilderna. Det kan tilläggas att alla filmsnuttar, utom inledningen, i spelet är gjort med spelets egen motor och där ser man verkligen potentialen i motorn.

Stöd för 3D ljud finns det också till min glädje. Spelet stödjer både EAX och A3D, och det hör man verkligen när man sätter på sig hörlurarna. Kvaliten på ljuden är mycket hög och naturtroget. Effekterna i stridscenerna är speciellt imponerande. Musiken i Prince of Persia 3D är även det mycket välgjord och har ett sound av mellan östern.

Så hur har Red Orb Entertainment lyckats då? Spelet är allt som allt ett mycket snyggt och välgjort spel som utlovar många timmars god underhållning på höga höjder och med mycken äventyr. Med en enda reservation dock. Vid vissa tillfällen kan AI visa sig vara ganska dålig och vid många tillfällen så visar det sig att motståndarna ofta inte kan följa efter en uppför trappor eller nedför till och med ramper. Dock så ska det finnas en patch på Prince of Persias hemsida som korrigerar de mesta problemen av detta.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett mycket snyggt och välgjort spel men några smådetaljer gör att det inte är perfekt
Hårdvarukrav: Pentium, 32Mb RAM

Betyg:

Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, Riva TNT2 Ultra
Multiplayer: -
Spelgenre: Action/Äventyr
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 429:-
Utgivare: Red Orb Distributör: Red Orb
Internetsite: http://www.pop3d.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy