« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Pharaoh

Recension av Pharaoh från Sierra.


Impressions Games, som är ägt av Sierra koncernen, är tidigare känd för den så framgångsrika spelserien Ceasar. Där fick man ta kontroll över Romarriket genom att visa sig vara en framgångsrik stadsplanerare och entreprenör. Nu är det åter dags att försöka ta kontroll över ytterligare ett kungadöme – Det gamla Egypten.

Det här är ett ganska så klassiskt strategispel där man får styra de olika resursflödena inom staden och försäkra sig om att lokalbefolkningen har allt ifrån vatten och mat till de gigantiska pyramiderna för att begrava kungar och adelsmän i. Pharao är ett ganska så komplicerat spel att behärska då vid de senare skederna i spelet måste man hålla kontroll på en mängd faktorer för att göra staden framgångsrik. Dessutom i takt med att man tar sig vidare i tidsåldrarna höjs ribban på hur välmående och nöjda stadsborna ska vara med sin härskare och stad. Ni som tidigare har spelat Ceasar kommer att känna igen mycket i det här spelet då nästan all taktik från Ceasar fungerar lika bra här.

Ja, jag säger att spelet är nästan likadant som Ceasar för det är det. Spelmotorn är densamma, man känner igen kontrollerna och man kommer lätt in i spelet om man har spelat föregångaren. Det finns en del nyheter och det är att man kan bygga stora monument som höjer värdet på fastigheterna och det finns även en del nya byggnader och andra konstruktioner. Det som är nytt är att man kommer att spela stegvis genom olike skeden genom historiens gång från det att Egypten bara var en samling stammar till att utvecklas till en av historiens mäktigaste riken. Även då handlingen i spelet är princip noll även fast man har försökt att bygga upp en stämning hur man utvecklas från en stam till ett stort rike.

Grafiken i spelet är en klar förbättring sen den gamla Ceasar serien. Byggnaderna är väldesignade och snyggt tecknade. Man kan även som tidigare rotera vyn i alla fyra vinklar och det kan man påpeka att det behövs ibland om man vill bygga något bakom en av pyramiderna till exempel. Spelet får ett ganska trovärdigt utseende då sin stad faktiskt påminner om de städer som fanns en gång i tiden.

Om man ska vara kritisk kan man säga att Impressions Games har byggt vidare på en välkänd serie och försöker krama ur de sista slantarna ur den innan intresset försvinner. För spelet som sådant är inget häpnadsväckande och vi har sett allt förut. Även då en rad nya funktioner är införda i spelet så faller sig spelet ganska kort. Betalar man 400-500 kr för ett spel kan man väl ändå förvänta sig något nytt. Men om man ska vara ärlig så kan spelet vara ganska beroendeframkallande till en viss gräns. När man är klar med spelet känns det inte så intressant att starta om igen.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ceasar fans kommer att finna många timmars nöje men råder övriga att titta sig om efter något bättre.

Betyg: 3 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 133, 32Mb RAM
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, Riva TNT2-Ultra
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Strategi
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utgivare: Sierra Distributör: Sierra
Internetsite: http://www.sierra.com/games/pharaoh/index.html

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy