« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Panzer General 3D

Recension av Panzer General 3D från SSI


För fem år sedan släpptes det första Panzer General och har allt sedan dess haft ett stort inflytande på hur strategispel utformats. Strategispelen tog två vändningar runt den tiden och den ena grenen av de blev real-time strategi spelen a la Command & Conquer m. fl. och å den andra sidan har vi kvar de gamla beprövade turn baserade spelen som SSI har haft en stor andel av.

Nu kommer alltså det tredje av Panzer General spelen och är nu i en helt ny förpackning. Man har frångått den gamla 2d strukturen, med en ”top down” vinkel på spelplanen, och är nu helt i 3D miljö. På paketet så utlovas åtta kampanjer på västfronten med Engelsmän, Tyskar, Fransmän och Amerikaner. Tyvärr så ingår inte östrfronten och det kanske kan ses som en besvikelse att man inte får spela ryssarna den här gången. Till detta kommer också 20 singel eller multi-player scenarios och man kan vara upp till fyra personer samtidigt i ett LAN eller över internet.

Det som är nytt i spelet, förutom en snygg 3D motor, är ett ledarskap system. Man har alltså ett visst antal tilldelade ledare med sina styrkor på vissa områden, och om de överlever sina strider kan man alltså befodra dessa så att de blir ännu bättre till nästa slagfält. Samtidigt så finns det begränsat med material i högkvarteret och om det går bra får man förstärkningar från sin hembas i takt med att man erövrar städer i form av nya ledare, bättre utrustning samt även en del prototyputrustning. En intressant sak är att man kan erövra fiendeutrustning i striderna och använda dessa mot sin fiende i senare uppdrag.

Spelet är alltså byggt helt i en 3D miljö och man kan panorera och zooma in helt som man vill för att få bättre synvinklar bakom kullar och fiendeplan, som har en elak förmåga att blockera synvinkeln över slagfältet. Det är ganska så välgjorda specialeffekter i spelet som visar både tydligt vilka armé enheter som är skadade och man får även se plan göra sina störtdykningar över fiendetrupperna. Det som kan vara lite frustrerande med en 3D miljö är att det blir mycket långsammare och systemkraven för spelet är ovanligt höga för att vara ett strategi spel. Minimikravet är alltså en Pentium II 233 mhz dator med 64 mb RAM minne och 8 mb RAM minne på ett kort som klarar av 3D grafik. Det är vid ett flertal tillfällen min dator saktar ned rejält och att scrolla blir ett rent arbete om man ska ta sig från ena sidan av kartan till den andra. Det är ett mycket slött spel och det är inte att rekommendera en långsammare dator än 300 mhz för det här spelet. Kan tyckas frustrerande för strategi älskarna.

Ljudet och musiken i spelet är mycket välgjorda och man använder sig av riktig marschmusik under spelets gang. Man får klara vibrationer av den tyska överheten i den tyska marschmusiken eller de patriotiska känslorna i den amerikanska motsvarigheten. Det är effektfulla ljud och när plan kraschar, eller en pansarvagn mullrar igång med sina kanoner känns det verkligen i fåtöljen.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
SSI får tummen upp för en välgjord efterföljare till Panzer General serien, med en reservation mot den slöa 3D motorn och uteslutandet av östfronten.

Betyg:

Hårdvarukrav: Pentium2/233, 64Mb RAM, 8Mb 3d-kort
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, Riva TNT2 Ultra
Multiplayer: Ja (LAN/Internet)
Spelgenre: Strategi
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utgivare: SSI Distributör: Mindscape/Learning Co.
Internetsite: http://www.panzergeneral3.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy