« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Nox

Recension av Nox från Electronic Arts


Nox utspelar sig i en annan dimension. I en värld som har både bisarra teknologiska konstruktioner och vild magi. Man spelar en ganska så udda person vid namnet Jack. Denna Jack sitter mest hemma i sitt ruckel på planeten jorden och tittar på sin dumburk medan han öser ur sig vitsigheter till sin tjej. Samtidigt i världen Nox smider en ond nekromantiker planer att ta över hela Nox och förvandla alla till odöda genom den sten som Jack har i besittning. Nu går inte ritualen helt rätt till och även Jack sugs in tillsammans med stenen till världen Nox.

Westwood Studious var det spelföretag som gjorde sig känd genom sin Command & Conquer serie, och de lyckades skapa intresset för en helt ny genre av spel - Real Time Strategy. Så när jag fick Nox stucket i handen blev jag rätt förvånad att de försökt sig på att göra ett rollspel, vilket skiljer sig ganska mycket från RTS spel. Trenden har varigt de senaste åren att rollspel är på väg tillbaka från en lång tid av tysthet, så visst jag kan förstå att de gjorde det om jag ändå var lite skeptisk.

Men det tog inte lång tid innan min oro stillades för Nox är ett rätt så skapligt gjort spel. Med en väldigt simpel interface behöver man inte ens läsa manualen för att sätta igång. Det enda man egentligen behöver är musen för att spela, även om det finnns snabbkommandon till alla funktioner i spelet. För folk som gillar att läsa manualer så är den rätt så beskrivande och talar om hur du kan börja sätta igång med minimal lästid. Det finns även en del skyltar utplacerade i början av spelet som talar om hur de mest vanliga funktionerna i spelet används.

Grafiken i spelet påminner rätt mycket om Baldur's Gate. Med handtecknad bakgrund som ger ett mycket bättre intryck än många spel som förlitar sig på genererade bakgrunder. Men det som är mest imponerande med Nox's grafik är det man skulle kunna kalla för "fog of war" eller med andra ord, det man inte kan se är skuggat med en dynamiskt ljus-funktion. Hela effekten av det är rätt så stilfullt och kan skapa ganska så stämningsfyllande bilder.

Själv blir jag rätt så förtjust när ett spel har bra musik. Musiken kan ofta höja (eller dräpa) känslan i spelet och om tillräckligt mycket tid har lagts ned på den finner jag ofta spelet mer tilltalande. Kompositören Frank Klepacki har lyckats göra en rätt så gedigen samling låtar vilka anpassar sig till miljön och strider. Med nästan 30 välskrivna låtar så finns det en tillräcklig variation av musik för att kittla de flesta nerverna.

Allt som allt är Nox ett ganska lyckat försök på rollspel om dock en smula slött även på min 450mhz dator i 800x600 upplösning. För er som har lite snabbare datorer kan man spela ända upp till 1024x768 även om texten blir en smula liten då för att läsas behagligt. Det som känns en smula deprimerande är att ännu en gång har spelföretagen associerat termen rollspel med ett "rädda världen syndrom". För er som har spelat de gamla hederliga pappers och pennvarianten vet vad jag talar om. Det skulle vara intressant med fler småskaliga rollspel.Kristoffer Andersson


Omdöme:
Ett ganska så intressant och välkommet spel till rollspelsgenren, med mycken action utlovad.

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 200 MMX, 32Mb RAM, 2Mb Videokort
Testdator: Celeron 450, 128MB RAM, Viper V770
Multiplayer: 32-spelare
Spelgenre: Action/RPG
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Westwood Utgivare: Electronic Arts
Internetsite: http://www.westwood.com/games/nox/index.html

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy