« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Need for Speed High Stakes

Recension av Need for Speed High Stakes från Electronic Arts


Så var det dags för ett av årets mest hypade racing-spel: Need for Speed: High Stakes. Det känns nästan som att det förra spelet, Need for Speed III: Hot Pursuit kom igår men nu är alltså uppföljaren här. Men varför kallas det High Stakes? Spelmakarna Electronic Arts har nämligen lagt till en ny funktion som kallas ”career mode”. Det innebär att man börjar med en något enklare bil och allt eftersom man vinner lopp och tjänar in prispengar kan uppgradera sin bil (eller köpa en helt ny bil) och ställa upp i allt svårare lopp. Med ”High Stakes” menas att det finns vissa risker i dom här tävlingarna, förlorar du en ”High Stakes Course” förlorar du även din bil. Vinnaren tar allt.

Det här ger spelet en viss intelligens eftersom beslut måste fattas mellan de olika tävlingarna. Det gäller faktiskt att tänka över sina beslut noggrant eftersom man inte har så mycket pengar (kanske det mest realistiska i hela spelet!). Skall jag uppgradera min nuvarande bil eller köpa en ny? Hur mycket av bilens skador måste jag reparera? Det här tilltalar säkert de som söker mer än ett bilspel där man bara kör runt på en bana varv efter varv. Personligen tycker jag att det ger spelet en extra dimension eftersom jag tröttnat lite på ”vanliga” racingspel.

Grafiken i NFSHS är som väntat utsökt. Faktum är att det finns inte många bilspel som kan konkurrera vad gäller detaljrikedom och skärpa. Nackdelen är som vanligt att långsammare datorer/grafikkort får problem att hänga med och även med en hyfsad dator kan NFSHS var väl tungt för att vara riktigt spelbart. Har du däremot en snabb dator är det bara att spänna fast säkerhetsbältet och njuta. Spelkänslan är fantastiskt bra.

Ljudeffekter och musik är helt okay men det är svårt att dregla över dem på samma sätt som grafiken. Det är bra och stämningsfullt men inget som man reagerar över eller lägger märke till särskilt mycket (det kanske så det ska vara när det gäller musik i spel).

Det är däremot de små detaljerna som skiljer ett bra spel från ett riktigt toppenspel och Electronic Arts gör nog ingen besviken. När du spelar i pursuit-mode kallas t.ex en polishelikopter in för att koordinera biljakten. Spelar du på natten har polishelikoptern ett sökljus som lyser upp vägen. Vädereffekterna är även de mycket stämningsfulla med regn, snö, is, sand och möjligheten att spela natt eller dag.

Vad kan man då klaga på när det gäller detta påkostade spel? Det känns lite som att NFSHS bara är en vidareutveckling av NFS3 som kom förra hösten. Bland annat har hela 8 banor (plus bonusbanan Empire City) från NFS3 återanvänts i NFSHS. Det är lite samma tendens som man ser med andra Electronic Arts, bl.a FIFA-, NHL-, NBA-serierna m.fl. EA gör en mindre förbättring/ändring, döper om spelet och släpper det som en ny spel för att kunna sälja två stycken liknande spel under en kort tidsperiod och på så sätt öka sin vinst (World Cup 98 och FIFA 99 tydligt exempel). Det är lite orättvist mot kunderna som betalar 4-500kr för nya spel och förväntar sig stora förändringar.

NFSHS är dock ett mycket bra spel och om du är svag för superb grafik, biljakter eller bara ett bra bilspel rekommenderas NFSHS. Tyckte du däremot inte om tidigare spel i serien bör du nog avstå... NFSHS är på inget sätt en revolution.Andreas Olsson


Omdöme:
Ingen revolution men ett mycket bra spel som nog tilltalar de flesta. Utsökt grafik kompenserar för brist på nya banor.

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 200, 32Mb RAM, 200Mb hd.
Testdator: Pentium III 500, 64Mb RAM, Voodoo 3 2000
Multiplayer: Nätverk (IPX/TCPIP), Modem, Seriell kabel
Spelgenre: Racing
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 399:-
Utgivare: Electronic Arts
Internetsite: www.needforspeed.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy