« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Napoleon 1813

Recension av Napoleon 1813 från Empire Interactive


Wargamer: Napoleon 1813 utspelar sig under åren 1813-1814 strax efter Napoleons misslyckade fälttåg mot Ryssland. De Preussiska arméerna har allierat sig med Ryssarna och pressar tillbaka Napoleon över de Tyska staterna. Svenska, Österrikiska, Danska, Preussiska och Ryska trupper ställer sig mot den Franska ”Grande Armee” vilket hade sitt kulmen vid Lepzig där 200,000 Franska trupper slogs i tre dagar mot 350,000 allierade trupper. Det var historiskt sett en av de största fältslagen i Europa. Napoleon förlorade det slaget, och nu är det alltså upp till spelaren att i roll som Napoleon eller de Allierade förändra eller repetera historien.

Napoleon 1813 är ett mycket komplicerat strategispel som är uppdelat i två delar. Dels har vi den övergripande strategiska Europakartan där man kontrollerar alla sina arméer och divisioner samt reser nya arméer i de så strategiskt viktiga huvudstäderna i de olika inblandade staterna. När så arméerna väl möts har man valet att låta datorn slumpmässigt generera utgången av striderna eller själv ta kommandot i den taktiska strategidelen av spelet. I den taktiska delen av spelet gäller det att hålla tungan rätt i mun och visa att man har de taktiska egenskaperna i blodet, för minsta misstag kan få en att förlora hela striden och sättas på flykten från även de mest underlägsna motståndarna.

Spelet är som sagt ett mycket komplicerat spel och det tar gott och väl flera timmars spelande att få en bra känsla för alla kontroller. Men när man väl lyckats få kläm på alla detaljer så kommer spelandet ganska så naturligt, trots att det känns som ett vansinnigt klickande med musen för att hänga med i svängarna och i slutändan blir det en väldig massa detaljer att hålla reda på. Spelet är normalt sett i realtid om man så väljer, men det finns tack och lov en pausknapp om det känns som man inte riktigt hänger med. Spelaren kan alltså välja om han/hon vill spela i realtid eller turn baserat.

Strategiälskaren som jag är finner jag spelet ganska så beroende-framkallande trots den något trista grafiken och ljudet samt det faktum att spelet är byggt helt i windows miljö. Den taktiska delen kan ses som något av en besvikelse rent grafiskt sett. Enheterna rör sig ganska osmidigt och har ett fyrkantigt och tvådimensionellt utseende när man tittar på nära håll. Det ser trots allt lite imponerande ut att zooma ut maximalt och titta på över 100,000 man i dussintals enheter försöka utmanövrera varandra. Man får något av en makt kick...

Musiken i spelet består av kända klassiska låtar från den era som spelet utspelar sig i. Vilket har både sin fördel och nackdel. Den ger en känsla av att det verkligen är 1800-talet som spelet utspelar sig i, men musiken känns också en aning bisarr när man har de mest våldsamma taktiska striderna och man har Mozart i hörlurarna.

De mest trogna strategiälskarna kan finna många timmars nöje i detta realistiska strategispel, men alldagliga spelare kan finna antalet detaljer en aning frustrerande och tyngande.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Empire har gjort ett ganska så bra och beroendeframkallande spel, men antalet detaljer kan bli en aning tyngande för den alldagliga spelaren.

Betyg: 3 av 5

Hårdvarukrav: Pentium/166, 32Mb RAM
Testdator: Celeron 450, 128Mb RAM, Riva TNT2 Ultra
Multiplayer: -
Spelgenre: Strategi
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utgivare: Empire Distributör: Empire
Internetsite: http://www.empirestrategy.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy