« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Stupid Invaders

Recension av Stupid Invaders från Ubi-Soft


När de är på väg tillbaka hem från en picknick i yttre rymden får fem korkade rymdvarelser plötsligt fel på rymdskeppet. De krashlandar på jorden och flyttar in i ett övergivet hus i väntan på att kunna laga skeppet igen. Olyckligtvis förföljs de också av en ondskefulle lille vetenskapsmannen Dr Sakarin, som har avancerade planer på att dissekera dem, och hans hantlangare, lönnmördaren Bolok. Låter det enkelt? Nå, det är bara början på historien i det här äventyrsspelet från Ubi Soft (Deep Fighter, Infestation, Wild Wild West).

Sjuk humor i överflöd
De fem rymdvarelsernas namn är Etno, Candy, Gorgious, Stereo och Bud. Det är svårt att säga vem av dem som har den sjukaste och mest extrema personligheten, men genom spelets gång kommer man i tur och ordning att styra dem alla. Grundhandlingen är okomplicerad. Det gäller att undfly Sakarins dissektionsbord tillräckligt länge för att kunna fly från jorden. Men vägen dit är lång och krokig, och kantad med mer eller mindre invecklade och vansinniga problem. Här gäller det att vara både kreativ och en aning skrupelfri för att klara sig. Precis i början av spelet befinner man sig på ett tak, med Bolok hack i häl. Enda vägen därifrån är genom skorstenen. Tyvärr blockeras denna av Jultomten, som råkat fastna av misstag. Inget problem! I ditt Inventory har du vid här laget ett starkt frätande rengöringsmedel och Tomtesoppan är snart ett faktum. Vid det här laget inser man att det här definitivt inte är ett spel för småbarn.

Grafik och ljud
Interfacet är av klassiskt äventyrssnitt, peka och klicka med musen. Ikonen ändrar utseende beroende på om du t.ex ska ”plocka upp” något eller ”tala med” någon. Inga konstigheter. Grafiken är 2-D, mycket snygg och tilltalande, i en serietidningsliknande stil som för tankarna till den klassikern ”Day of the Tentacle”. Ljudet är också bra, och de fem små hjältarnas röster passar deras karaktärer perfekt.

Mycket traskande, lite prat
Hur flyter då spelet? De första problemen är enkla, och även de flesta andra kan man resonera sig igenom trots ökande svårighetsgrad. Den sjuka vuxenhumorn är ett plus, och likaså vissa inlagda referenser. En av mina favoriter var dialogen med en paranoid dator som påminner starkt om H.A.L. i filmen 2001. Vad är då mindre bra? I mitt tycke är spelets största brist att det är för lite interaktion. Du kan föra kortare samtal med de olika personer du träffar, men alltför ofta vandrar du genom ödsliga rum. Många problem går ut på att ”kombinera föremål A och B för att ta dig från rum X till Y”. Det blir lite enahanda. Att ha så mycket som fem olika huvudpersoner gör att man tillbringar förhållandevis kort tid med var och en. Därför blir de inte heller mycker mer än karikatyrer.

Sammanfattningsvis är det här enligt min mening ett snyggt och ibland riktigt roligt spel. Det har en kul grundidé som dock borde ha kunnat genomföras på ett lite elegantare sätt. Betyget blir 3 av 5.


av Maria Olsson


Omdöme:
Snyggt och ibland riktigt roligt - kunde dock genomföras på ett elegantare sätt.

Betyg: 3 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 200MHz, 32Mb RAM, 3D-grafikkort
Testdator: Pentium III 850MHz, 128Mb RAM, 32mb Riva TNT2
Multiplayer: Nej
Spelgenre: Äventyr
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Xilam Utgivare: Ubi Soft
Website: http://www.stupidinvaders.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy