« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Hitman - Codename 47

Recension av Hitman: Codename 47.


HITMAN: CODENAME 47 är ett nytt spel som är utvecklat av det danska företaget IO Interactive och som ges ut av EIDOS. I HITMAN får vi möjlighet att prova på hur det är att vara en yrkesmördare – hitman. Spelet verkar helt klart vara inspirerat av filmer som ”LEON: The Professional” samt ”The Replacement Killers”. Spelet är uppdelat i fem olika kapitel som utspelar sig i exotiska miljöer som Kina, Colombia, Holland, Rumänien och Ungern. Till en början arbetar du som en vanliga yrkesmördare och blir tilldelad uppdrag av din ”Contract Agency” men efter hand utvecklas handlingen med oanade konsekvenser som följd.

Briefing
HITMAN: CODENAME 47 är den tänkande mannens 3d-shooter. Glöm spel som Unreal och Quake. HITMAN har mer gemensamt med spel som ”Hidden & Dangerous”. För dig som tycker om shooters som Quake är det frestande att utrusta sig med något automatvapen och röja. Detta är dock inget koncept som fungerar i HITMAN. Nyckeln till framgång i detta spel är att påkalla så lite uppmärksamhet som möjligt och endast bruka våld när så krävs. Även om du tekniskt sett är kapabel att klara dig ur vilken eldstrid som helst räcker det inte att döda alla motståndare för att lyckas med ett uppdrag. I HITMAN måste du döda rätt personer, ofta i rätt ordning och på rätt sätt. Lyckas du inte med detta misslyckas uppdraget och du får börja om från början. Något jag uppskattar mycket är att uppdragen alltid går att lösa på flera olika sätt. Det finns alltså inte bara ett sätt att lyckas på utan den som är uppfinningsrik kan lösa uppdragen på nya sätt och med nya metoder så länge uppdragets mål uppnås.

Innan varje uppdrag får du en briefing av din Contract Agency. Du får då även möjlighet att utrusta din hitman på det sätt som lämpar sig för uppdraget. I takt med att du klarar av fler uppdrag kommer valmöjligheterna i form av vapen, utrustning m.m. att öka. Några av de eldvapen som finns att välja på är Beretta 92 (med/utan ljuddämpare), Hardballer 1911, Desert Eagle, Persuader Shotgun, IMI UZI, MP5, AK47, Sniper Rifle, M16 m.fl. För närstrid finns det även en rad olika sorters knivar och en av mina personliga favoriter: fiberkabel – perfekt att strypa motståndaren med.

Spelmotorn
Det första som slog mig när jag spelade HITMAN var den snygga och realistiska grafiken. HITMAN använder IO Interactives nya 3d-motor Glacier. Några av finesserna i Glacier är bl.a stöd för upplösningar upp till 1280*1024, texturer upp till 1 MB storlek, dynamiska realtidskuggor, dubbla texturlager m.m.

Eller för att ta det på svenska: HITMAN ser otroligt snyggt ut – om du har en dator som klarar av det vill säga. Är det något som kan stjälpa HITMAN är att spelet fullkomligt suger musten ur datorn.

Personligen anser jag att det är lika viktigt att ett spel flyter mjukt och är spelbart som att grafiken är snygg. Detta är ett stort problem med HITMAN. Har du inte dator/grafikkort av absolut senaste modell kan du få problem – speciellt om du tänkt spela i en högre upplösning än 640*480.

Något som är desto bättre är spelets AI som är bättre än andra liknande spel på marknaden. Motståndarna i HITMAN är oerhört klipska. På många uppdrag finns det dessutom civila människor som gör ditt liv till ett helvete eftersom de har en förmåga att slå larm så fort det ser dig gå och släpa på ett lik eller gå runt med en pistol i handen. Att HITMAN har så bra AI kompenserar något för den sega spelmotorn och gör att man inte tappar intresset för spelet.

Även ljud och musik är mycket bra och bidrar stämningsfullt till spelets atmosfär. Här finns inget att klaga på.

Betyget
Avslutningsvis är HITMAN: CODENAME 47 ett mycket bra spel som med sina svåra uppdrag kommer att hålla dig klistrad framför skärmen så fort du börjar spela. Om du har en kraftfull dator rekommenderar jag varmt detta spel som kanske är ett av årets bästa. Har du däremot ett system sämre än Pentium III bör du däremot avstå såvida du inte har ett extremt snabbt grafikkort – det här är ett spel som är något för krävande för de flesta datorer.


av Andreas OlssonOmdöme:
Mycket bra och roligt spel. Svåra uppdrag och bra AI gör att HITMAN räcker länge. Minus för de hårda systemkraven.

Betyg: 4 av 5

Hårdvarukrav: PII 233, 64MB RAM, 400MB HD, 6MB D3D
Testdator: Pentium III 500, 64MB RAM, TNT
Multiplayer: Nej
Spelgenre: Action / Strategi
Releasedatum: 1 december 2000
Pris: ca 399kr
Utvecklare: IO Interactive Utgivare: Eidos
Website: http://www.hitman.dk

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy