« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Halo - en milstolpe i spelutveckling?

Förhandstitt av Halo från Bungie.


Ända sedan 1999 års E3 mässa har spelbranschen pratat om ett nytt superspel från amerikanska Bungie Entertainment. Namnet är "Halo" och är än så länge relativt okänt. Tro mig, bristen på berömmelse är högst tillfällig. Är det något spel som har potential år 2000 måste det vara just Halo.

Det som det talas mest om när det gäller Halo är den fantastiska spelmotorn med sin gigantiska värld och överlägsna grafik. Ta bara en titt på bilderna här brevid och jag tror du håller med. Spelet utspelar sig i en fantastisk 3D-miljö med kullar, dalar, sjöar, öppna fält m.m.

Lite är känt kring handlingen i Halo men ett rymdskepp med ett par tusen människor och cyborg-soldater kraschlandar på en planet i ett fjärran solsystem. Till en början verkar den nya världen vara obebodd och övergiven... men det dröjer inte länge innan aliens kallade Covenants dyker upp. Precis som du nu räknat ut blir det krig och människornas enda hopp om seger är att utkämpa guerilla-krigsföring, dvs gömma sig i terrängen och använda rymdvarelsernas fordon och vapen mot dem själva. Till din hjälp finns en uppsjö av vapen och fordon. Standardbeväpningen för en soldat i Halo är en pistol med inbyggd laser-sikte och assault-rifle med tillhörande granatkastare. Det lär även finnas en machete (!) för närstrid. Andra vapen man stöter på senare i spelet är sniper-gevär (liknande det i Unreal Tournament), luftvärnsmissiler, granatkastare. Våra kära Aliens har vapen som är likvärdiga med människornas men som självklart ser väldigt speciella ut.

Strider med fordon läggs det stor vikt på i Halo, framförallt i multiplayer delen av spelet. Det unika med fordonen i Halo är att flera spelare kan åka med samma fordon och sköta olika uppgifter. Din kompis kan t.ex vara skytt och kontrollera vapen medan du styr fordonet. Tro nu inte att det endast finns bilar och tanks att välja mellan. Nej, i Halo har du tillgång till farkoster som transporterar även i luft och vatten.

Det rika utbudet av fordon ger utrymme för specialiserad multiplayer. Om du har en kompis som föredrar att flyga kan han specialisera sig på flyganfall och aldrig behöva sätta sin fot på marken. Någon som däremot gillar närstrid a 'la Quake kan utöva detta. Detta kommer i multiplayer att göra att Halo-"claner" kommer att få medlemmar med olika specialiteter, t.ex piloter, närstridsskyttar, bilförare m.m. Var och en kan göra det som passar honom eller henne bäst.

Något som skiljer Halo från andra 3D-spel på marknaden är den fantastiska motion-capture tekniken. Sällan har vi sett ett spel där figurer och fordon rör sig på ett mer naturtroget sätt. Detta är tack vare att programmerarna bakom Halo funnit ett sätt att modellera mänskliga rörelser i realtid. Varje figur har ett eget "skelett" som fungerar precis som en riktig människa. Resultatet är hänförande, se bara på trailern och du förstår vad jag menar.

Om spelkänslan kan göra grafiken rättvisa har Halo alla förutsättningar att bli en milstolpe i spelutveckling. Problemet med ett spel så komplext som Halo lär antagligen bli snabbheten och spelbarheten. Vi hoppas därför att utvecklarna på Bungie tar sig tid att putsa på spelet och ta bort alla buggar så att spelbarheten blir lika bra som grafiken.


Andreas OlssonHårdvarukrav: okänt
Multiplayer: Ja
3D-accelerering: Ja
Spelgenre: Action
Releasedatum: Q2 / 2000
Utvecklare: Bungie Utgivare: Bungie
Internetsite: http://halo.bungie.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy