« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Blade 2

Uppföljaren till den populära vampyrfilmen med Wesley Snipes i huvudrollen.

Blade 2 är en film av producenten Peter Frankfurt (Boys, Juice, Blade) och manusförfattaren David S. Goyer (The Crow: City of Angels, Blade) som båda arbetade med den första Blade-filmen. Regissör denna gång är Guillermo Del Toro som tidigare gjort bl.a. Mimic. I rollerna syns som förra gången Wesley Snipes (Jungle Fever, New Jack City, The Fan) och Kris Kristofferson (gammal countryräv, medverkat i bl.a. Lone Star, Payback och Tim Burtons Apornas Planet) samt Norman Reedus (Beat, Boondock Saints, Mimic), Leonor Varela (Skräddaren i Panama) och Ron Perlman (Alien återuppstår, I rosens namn, De förlorade barnens stad).

Blade 2 har vuxit i kläderna och vågar ta sig själv på allvar som en serietidningsfilm, därför blir den mer avslappnad och lättare att ta till sig än den första - detta trots att tvåan är en skapelse fristående från originalserien. Ettan ville att vi skulle ta den seriöst, något som är lite magstarkt när det kommer till vampyrfilmer, och verkade därför tunnare. Blade 2 är mer av en fest i bildspråk, koreografi, blod och specialeffekter komplett med en inledning som från en TV-serie på sjuttiotalet.

I Blade 2 får Blade mot sin vilja samarbeta med sina värsta fiender - vampyrerna. Anledningen till detta är en ny supervampyr som på ett vulgärt och respektlöst sett slafsar i sig sina offer, utan minsta finess eller stämning. Dessutom äter supervampyren gärna även vampyrer, som annars har ont om naturliga fiender och är vana att stå överst i näringskedjan. Detta skrämmer vampyrerna som ser sig tvingade att vända sig till den som vet mest av alla om att utrota vampyrer, nämligen Blade. Blade får konfronteras mer med sin egen natur i den här filmen genom att han arbetar nära med vampyrerna, och han är mindre sentimental. Filmen har snygga miljöer och välgjorda specialeffekter.

Blade 2 är en snygg, snabb och fläskig actionfilm med blod, latex och apokalyptiskt gothpunkiga statister. Den lämnar inte så mycket i övrigt att önska men ger ingen direkt bonusupplevelse heller. Om du gillade ettan kommer du att gilla den här, och om du tyckte att ettan var lite för tunn kommer du att gilla den här mer.

Omdöme: Högbudgeterat snygghetsvåld i seriekostym, slår ettan och rekommenderas.
Betyg: 4
I rollerna: Wesley Snipes, Kris Kristofferson, Norman Reedus, Ron Perlman mfl.
Manus: David S. Goyer
Regi: Guillermo Del Toro
Land: USA
Genre: Action/Thriller
Längd: 1 h 57 min
Premiär: 2002-05-08

Av Hedvig Hallin


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy