« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Gabriel Knight 3

Recension av Gabriel Knight 3 från Sierra.


Så kom han då till slut, den som jag tålmodigt har väntat på så länge, och lagom före jul också. Nej, nej, inte tomten. Gabriel Knight förstås, Schattenjäger till yrket och hjälte i en av Sierras klassiska äventyrsserier.

För den som inte känner honom redan är Gabriel Knight en såkallad Schattenjäger – arvtagare till en gammal ätt av människor som ägnar sina liv åt att spåra upp farliga och övernaturliga varelser som spöken, monster, onda andar med mera. (Han är också sydstatare, blond och populär bland damerna). Tillsammans med sin assistent Grace Nakimura har Gabriel redan två lyckligt avslutade fall bakom sig. Det första gällde voodoo, det andra varulvar. Den här gången är spelets undertitel ”Blood of the sacred, blood of the damned”. Hmm, ganska mycket blod där. Kan det betyda - vampyrer? Ja, mycket riktigt. Vampyrerna finns där, men historien är mycket mer komplicerad än så.

Det börjar med att Gabriel och Grace får i uppdrag att skydda sonen till en exilprins mot de ondskefulla fiender som hemsöker hans familj sedan århundraden tillbaka. Olyckligtvis går något fel, babyn kidnappas och Gabriel spårar kidnapparna till den lilla franska byn Rennes-le-Chateau (hädanefter förkortad till RLC). Just den här trakten är sprängfylld av gamla legender om en präst som för länge sedan fann några mystiska pergament gömda i RLC och därefter fick tillgång till stora rikedomar. Än i dag vet ingen vad dokumenten innehöll, men rykten florerar vilt. Det viskas om en dold skatt, om tempelriddare, den heliga Gralen och om kung Salomos hemligheter. Hur mycket som är sanning kommer Gabriel och Grace att bli tvungna att ta reda på, för det finns ett samband mellan mysteriet och det försvunna barnet. För att komplicera saken ytterligare dyker en turistgrupp upp, med ett antal mer eller mindre bisarra människor, varav de flesta är ute efter skatten, och alla har något att dölja. Till och med Gabriels gamle vän Mosely som av okänd anledning gett sig ut på skattjakt.

Gabriel Knight 2 är ett 3Dspel, du kan röra dig fritt i alla miljöer, titta bakom varje buske och under varje säng. Spelets interface är förhållandevis enkelt att sätta sig in i, du styr med musen eller piltangenterna och kan zooma in eller ut och ändra blickriktning. Det tog inte många minuter att bli på det klara med hur det fungerade. Vad jag verkligen uppskattar är den funktion som gör det möjligt att zooma in till ett avlägset beläget föremål och med en enkel knapptryckning snabbt förflytta din hjälte dit. Inga oändliga, utdragna promenader över skärmen som är bara alltför vanliga i klassiska äventyrsspel.

Sammanfattningsvis är Gabriel Knight 3 ett äventyrsspel med viss Agatha Christie stämning och även mörkare element, klassiskt för genren. Det finns några arkadsekvenser på slutet, de flesta helt OK, men även en som var verkligt irriterande innan jag kom på hur man skulle göra och detta drar ned betyget något. För den sammansatta historien, personkemin mellan karaktärerna och de mestadels logiska gåtorna man får lösa ger jag det fyra av fem poäng och hoppas på en uppföljare så småningom.


Maria OlssonOmdöme:
Intressant historia och miljö men det är något som saknas i ett annars mycket bra spel.
Hårdvarukrav: P166 (233 utan 3D-kort), 32Mb RAM, 16bit/4MbPCI grafikkort

Betyg: 4 av 5

Testdator: PII 300, 64Mb RAM
Multiplayer: -
Spelgenre: Äventyr Releasedatum: ute nu
Pris: ca 429:-
Utvecklare: Sierra Utgivare: Sierra
Internetsite: http://www.gabrielknight3.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy