« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Resident Evil: Skräck i kubik!

Bra spel blir bra film? Svensk premiär den 12 april.Den 15 mars är det premiär i USA för skräckfilmen "Resident Evil" från Columbia Pictures. Svensk premiär blir det den 12 april. Det är Paul Andersson som har skrivit manus och regisserat. I de ledande rollerna finns Milla Jovovich, Michelle Rodriguez, Eric Mabius, James Purefoy, Colin Salmon och Marisol Nichols.

Bygger på tvspel

Filmen bygger på tvspelet med samma namn. Spelet utvecklades först för PlayStation och det har gett upphov till flera uppföljare också för andra plattformar. Tillsammans har serien av spel sålts i flera miljoner enheter. Paul Andersson har tidigare gjort action äventyrsfilm av ett annat tv-spel Mortal Kombat (1995). Mortal Kombat drog in hela 70 miljoner dollar och fick det höga betyget A- av biobesökarna (CinemaScore). Uppföljare Mortal Kombat Annihilation (1997) gick klart sämre men då fanns inte Paul Andersson med längre.

Handlingen

Handlingen i "Resident Evil" väntas i stora drag följa spelet. Den utspelar sig i Hive som är ett underjordiskt genetiskt forskningscentrum. Hive drivs av Umbrella Corporation som är ett stort biotekniskt konglomerat utan insyn. Hive kontrolleras och övervakas av superdatorn Red Queen. Ett utbrott av ett dödligt virus sker i Hive. Då stänger Red Queen anläggningen och dödar de anställda som smittats för att stoppa virusspridningen.

En paramilitär specialstyrka får i uppdrag att isoleras viruset. Styrkan leds av Alice (Jovovich) och Rain (Rodriguez). På plats hittar de att anläggningen är full med hundratals hemska zoombies och skräckinjagande monster. Zoombierna är omvandlade vetenskapsmän som omvandlades i samband med virusutbrottet. I filmen blir det kamp mot superdatorn, zoombies och det hemska monstret The Licker. Ett bett eller rispa från en zoombie kan leda till en allvarlig infektion eller att man själv blir en zoombie. Specialstyrkan har bara tre timmar på sig att stoppa viruset och rädda världen.

Betygen

”Resident Evil” fick hyggliga B i betyg av slumpmässigt utvalda biobesökare i USA (CinemaScore). Bäst gick den hem hos män under 21 år med höga A- i betyg. Biobesökare över 35 år ger den däremot bara C i betyg. En mindre del (33 procent) av recensionerna som kommit från kritiker i USA är positiva. ”Resident Evil” verkar gå mot betyget C bland recensenterna. A+ är högsta och F är lägsta betyg. Recensenterna tycker att filmen är standardmässigt uppbyggd, skrikig, töntig och våldsam. De anser att detta är typiskt för filmer som bygger på tvspel.

The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är en av de mest kända filmsajterna online låter sina användarna ge betyg till olika filmer. Just nu (den 9 april) ligger ”Resident Evil” på det goda betyget 6,9 av 10.

Entertainment Weekly låter också sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna tyckte de flesta (80 procent) att ”Resident Evil” var bättre än väntat. De flesta (81 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra. En klar majoritet (63 procent) kommer sannolikt att se filmen en gång till. Det som drog publik till ”Resident Evil” var i första hand att det byggde på spelet med samma namn.

Biljettintäkterna i USA blev 37 miljoner dollar.

Relaterade länkar:

Läs mer på filmens hemsida

Trailer: Resident Evil, 19.6MB

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy