« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Black Hawk Down med Josh Hartnett

Recension av Ridley Scotts mästerverk. Så nära krig man kan komma som biobesökare.

Den 15 mars 2001 är det svensk premiär för Black Hawk Down från Columbia Pictures. Black Hawk Down som är regisserad av legenden Ridley Scott, är baserad på en bok med samma titel och berättar historien om hur gripandet av en lokal krigsherre i Mogadishu, Somalia år 1993 gick fruktansvärt fel. Något som skulle komma att få ödesdigra konsekvenser för de soldater som utförde uppdraget. I huvudrollerna ser vi bl.a Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Sam Shepard, Ewan Bremner, William Fichtner m.fl.

Uppdraget gick ut på att slå till mot ett möte som en krigsherre i området höll i centrala Mogadishu. Amerikanska specialstyrkor från Rangers och Delta Force skulle med helikoptrar landsättas och gripa mötesdeltagarna. Därefter skulle markstyrkor (ytterligare Rangers) i pansarfordon anlända för att ge understöd och föra bort de gripna. Sammanlagt beräknades uppdraget ta på sin höjd ett par timmar. Vissa soldater var så optimistiska att de inte ens brydde sig om att packa ner vare sig vattenflaskor eller utrustning för mörkerseende. Man skulle ju ändå vara hemma innan skymningen. Dessvärre gick det inte som beräknat.

Allt går fel

Problemen hopade sig redan under trupplandsättningen. En soldat ramlade över målområdet ur en av helikoptrarna från ca 30 meters höjd och skadade sig svårt. I samband med detta blir två av de stora transporthelikoptrarna (av typen Black Hawk) nedskjutna av luftvärnsmissiler vilket gör att hela uppdragets karaktär ändras till ett räddningsuppdrag. Under slaget som sedan följdes dödades 18 amerikanska soldater, mer än 70 skadades och flera hundra somalier dog. På grund av de stora förlusterna klassades uppdraget som en katastrof trots att man uppnått målen med uppdraget men konsekvenserna blev stora. Rädslan för att återigen uppleva ett blodbad med amerikanska förluster som det Black Hawk Down skildrar påverkade USAs utrikespolitik fram tills den 11 september.

Uppleva ett blodbad är dock precis det biobesökarna får göra. Tempot är högt genom hela filmen då majoriteten av filmen utgörs av krigsscener. Regissören Ridley Scott blandar på ett effektfullt sätt olika olika kameravinklar och filmtyper för att ge filmen liv och han lyckas verkligen. Det är verkligen en konst att hålla biobesökaren intresserad när en film innehåller så mycket våld som Black Hawk Down gör. Till sin hjälp har även regissören Scott även den duktige Hans Zimmer (känd från bl.a The Rock, Gladiator m.fl) som gjort filmens musik. Musiken blandar arabiska, afrikanska och västerländska rytmer och bidrar avsevärt till stämningen i de olika scenerna.

Mycket realistisk

Även valet av skådespelare föll ut bra. De flesta av skådespelarna som är med i Black Hawk Down är inga direkta superstjärnor men många är mycket duktiga och spelar sina roller på ett övertygande sätt. Skådespelarna gör ett gott jobb men i en film som denna, med så många centrala karaktärer, är det svårt för någon enstaka att utmärka sig men Ewan McGregor och Tom Sizemore är två av mina favoriter i den här filmen men kvaliteten är överlag mycket hög. Ett problem med krigsfilmer, speciellt de som utspelar sig i ett tempo som Black Hawk Down eller aspirerar på att vara realistiska, är att det är mycket svårt att se vem som är vem i stridens hetta. Saker och ting underlättas inte direkt av att alla har samma frisyrer, uniformer och är i samma ålder.

När det gäller krigsfilmer finns det många olika varianter. Det finns filmer som försöker vara vackra (The Thin Red Line), det finns filmer som försöker vara roliga (Kellys Hjältar) och det finns filmer som försöker vara realistiska (Black Hawk Down). Utan att ha varit med den där oktoberdagen i Mogadishu tror jag att Black Hawk Down är så nära krig biobesökaren kan komma. Se den idag.

Omdöme: Mycket bra film som på ett detaljerat och realistiskt sätt visar hur dagens krig ser ut.

Av Andreas Olsson

Betyg: 4.5

I rollerna: Josh Hartnett, Eric Bana, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Sam Shepard, Ewan Bremner, William Fichtner m.fl.
Manus: Mark Bowden (bok), Ken Nolan (manus)
Regi: Ridley Scott
Land: USA
Genre: Action/Drama/Krig
Längd: 2h 23 min
Premiär: 2002-03-15
Från 15 år.

Relaterade artiklar:

Black Hawk Down - handlingen samt kritikernas & biobesökarnas omdömeIntresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy