« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Dungeon Keeper 2

Recension av Dungeon Keeper 2 från Bullfrog.


En liten grupp modiga och hjältar smög fram genom de fuktiga underjordiska gångarna, förenade i sin strävan att förgöra det mörka rikets ondskefulle härskare. Vilka dårar! Ett plötsligt skott ur mörkret från den dolda svartalven fällde riddaren som gick i täten medan en hord av skelett, demoner och onda besvärjare omringade hjältarna och massakrerade dem till sista man. Jag noterade att riddaren tyvärr redan sjunkit ihop i en mörk blodpöl innan mina tjänare hunnit släpa bort honom, men å andra sidan var två av jättarna ännu vid liv – nätt och jämnt. En liten session i tortyrkammaren borde få dem att inse det kloka i att förråda sina vänner och gå över på min sida. Muahaha!

Så är alltså uppföljaren till Bullfrogs Dungeon Keeper här, spelet där man får härska över monster, bygga sin egen grotta och fylla den med skatter medan man tvingar in det ena idylliska landet efter det andra i sitt onda imperium. Den har allt som den populära föregångaren hade i form av originalitet, nytänkande, svart humor och bottenlös ondska. Till detta kommer en underbar grafik, förbättrad många gånger om. Man kan studera sin grotta ur olika vinklar, där möjligheten att ta sina varelser i besittning och själv springa omkring i grottan är lätt beroendeframkallande. Till skillnad från i föregångaren har man också praktisk nytta av detta trick i flera situationer, vissa varelser har förmågor som bara kan utnyttjas när man själv styr dem.

Har man spelat Dungeon Keeper kommer man snabbt in i Dungeon Keeper 2, och de första banorna hjälper nybörjaren att sätta sig in i spelet. Monster arbetar till skillnad från hjältar inte för den goda sakens skull, man måste gräva guld att avlöna dem med, ordna med mat, sovplatser och underhållning. Ett bibliotek där trollkarlarna kan forska fram besvärjelser, ett träningsrum där varelserna blir starka, varför inte ett casino där de kan roa sig… Grottan växer snabbt, men man får se upp. I DK2 kan man inte gömma sig bakom förstärkta väggar tills man är klar att gå till anfall, hjältarna kan bryta igenom även dessa om de får tid på sig. Man kan inte heller tillämpa taktiken från föregångaren att plocka upp alla sina monster och släppa ned dem intill fienden, de blir bedövade några sekunder efter att man släpper dem, så man måste vara lite mer strategisk än tidigare.

Vissa monster känner den erfarne Dungeon Keeper spelaren igen, som t.ex Imps, Dark Mistresses, Troll och en av mina personliga favoriter – Bile Demons som med sina giftiga fjärtar kan knäcka den modigaste riddare och som passar särskilt bra att använda sig av i trånga korridorer. Men du kommer också att få välkomna nya och användbara medarbetare till ditt växande imperium, såsom Dark Angel och Black Knight för att bara nämna ett par.

En annan positiv sak är att det i större utsträckning än tidigare är en sammanhängande historia som utvecklar sig medan du tar över land efter land. Varje uppdrag följs också av en liten filmsekvens som belönar dina onda gärningar, och här kommer spelets underbart svarta humor verkligen till sin rätt. Man sitter och myser elakt framför skärmen och njuter av varje sekund. Utan att vilja avslöja alltför mycket kan jag säga att jag redan hunnit se både trollkarlar vars experiment inte går riktigt enligt planerna och en jätte som gör onämnbara saker med en kyckling.

Sammanfattningsvis är Dungeon Keeper 2 ett strategispel i realtid där du får ge utlopp för dina mörka sidor och ha ordentligt kul på samma gång. Borde bli en klassiker liksom sin föregångare och inta en hedersplats på spelhyllorna under lång tid framöver.


Maria OlssonOmdöme:
Låter dig få utlopp för dina agressioner samtidigt som du har riktigt kul. En klassiker som förtjänar toppbetyg!

Betyg: 5 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 166, 32Mb RAM
Testdator: Pentium II 300, 64Mb RAM, Nvidia TNT
Multiplayer: Nätverk (IPX/TCPIP), Modem, Seriell kabel
Spelgenre: Strategi / RPG
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 399:-
Utgivare: Bullfrog / EA
Internetsite: http://www.bullfrog.ea.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy