« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Diablo II

Recension av Diablo II från Blizzard.


Det har nu gått några år sedan Diablo, Ondskan själv terroriserade den lilla byn Tristram. Diablo besegrades till sist av en ensam hjälte, men segern var inte slutgiltig. Nu rör sig åter monster och fördömda själar i världen, och ryktet talar om en Mörk Vandrare som rör sig genom landet och sprider död och förintelse. Diablo är tillbaka, och den här gången tänker han ta hjälp av sina bröder Mephisto och Baal. Det är upp till dig att stoppa honom för gott i Blizzards efterlängtade spel.

Fem olika hjältar
Den här gången har man fem olika hjältar att välja på, alla nya. De har alla olika för- och nackdelar, och vilken man finner mest underhållande beror på ens egen spelstil.

Barbaren är en man med mycket muskler och mindre hjärna, oöverträffad i stridskonst. Han kan bl.a. använda ett vapen i varje hand, dräpa fiender i luften och skrämma dem med fruktansvärda stridsrop.

Sorceress är en klassisk trollkvinna, som slungar ut eld, is och blixtar mot sina fiender. Hon kan på kort tid åstadkomma stor förstörelse, men försök undvika närstrid.

Amazonen är en kvinnlig krigare, mästare med spjut och pilbåge. Hon är skicklig på att ducka för fiendens slag och har många goda egenskaper, som pilen som själv söker upp sitt mål eller blixtspjut.

Paladin är en ädel och helig riddare, stridsman för allt gott. Han är inte lika råstark som Barbaren men kompenserar detta med sina olika auror, och kan t.ex. få helig eld att med jämna mellanrum bränna alla fiender som vågar närma sig eller göra sig mer motståndskraftig mot attacker.

Necromancern är nog den mest originelle hjälten. Denne magiker har makt över liv och död. Han kan uppväcka skelett, utslunga förbannelser som försvagar fienderna och till och med få deras döda kroppar att explodera för att skada de ännu levande monstren.

Rollspel och action
Diablo II är ett rollspel av den mer actionbetonade sorten. Det är inte någon väldigt invecklad och komplicerad historia, utan det gäller att döda mängder av monster och på så sätt själv bli starkare och mäktigare och hitta allt finare vapen och utrustning. Detta kan vara extremt beroendeframkallande, och det är lätt att intala sig själv att man ”bara ska spela en liten stund till”.

Strategitips
Utmaningarna håller hela tiden en väl balancerad nivå, så att monstren blir starkare i takt med en själv, och ju starkare man blir desto bättre magiska föremål kan man hitta. Jag kan bara se ett irritationsmoment, när man sparar och går ur spelet fylls de områden man redan rensat på med nya monster igen, vilket ibland kan vara ganska tröttsamt. Å andra sidan ger förstås varje slaktat monster lite mer erfarenhetspoäng... När man stiger i graderna specialicerar man sina förmågor steg för steg, för varje ny nivå får du en sk ”skillpoint” att förbättre en valfri förmåga med. Ett gott råd är att tänka sig noga för och planera för framtiden. Det verkar i allmänhet vara bättre att specialicera sig än att sprida ut sina kunskaper för tunt.

Bra grafik och ljud
Bakgrundsgrafiken är OK, inte lika detaljerad som i t.ex. Baldurs Gate, men de magiska ljuseffekterna är mycket snygga. När ni dödat den första minibossen, Blood Raven i kapitel 1 förstår ni nog vad jag menar. Ljudet är bra, och till skillnad från i många andra spel finner jag inte bakgrundsmusiken störande utan bara stämningshöjande. Spelet är indelat i fyra akter, eller kapitel, alla med olika miljöer, och det är stort. Man rör sig över vidsträckta områden och som tur är finns vissa ”Waypoints” där man kan teleportera sig mellan olika platser. Områdena genereras slumpmässigt varje gång du startar ett nytt spel, vilket ökar spelets varaktighet.

Multiplayer via Internet
Slutligen finns naturligtvis en multiplayerfunktion, där du kan spela antingen på Blizzards battle.net eller på andra servrar. Här kan du spela med eller mot andra spelare, byta utrustning med andra eller utkämpa dueller, det är upp till dig. Du kan också starta en sk Hardcore hjälte, som bara har ett enda liv. Dör han är han borta för alltid, men han kan vara extra prestigefylld.

Sammanfattningsvis bjuder Diablo II på en stor dos underhållande actionrollspel, och kommer säkert att tilltala alla som spelade Diablo och många som inte gjorde det. Och därmed slutar jag, min Necromancer väntar på mig...


Maria OlssonOmdöme:
Ett av sommarens bästa spel som lever upp till förväntningarna. Rekommenderas.

Betyg: 4.5 av 5

Hårdvarukrav: Pentium 233, 32 MB RAM (64 rekommenderas)
Testdator: Pentium II-300, 64mb RAM
Multiplayer: Ja (över nätverk eller genom Blizzards spelserver)
Spelgenre: Rollspel / Äventyr
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Blizzard Utgivare: Blizzard
Internetsite: http://www.blizzard.com/diablo2

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy