« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: The One

Påminner om Matrix. Producenterna har gjort X-Files.Regissören James Wong och producenten Glen Morgan har skrivit manuset till The One tillsammans. De har tidigare jobbat med TV-serier som Arkiv X och Millennium och Wong har regiserat långfilmen Final Destination. Jet Li, som spelar de två huvudrollerna, har en massiv filmkarriär bakom sig men han har bara gjort några filmer i USA, bland annat Dödligt vapen 4, Romeo Must Die och senast Kiss of the Dragon. Delroy Lindo som spelar en MBI-agent har tidigare spelat i filmer som Clockers, Gone In 60 seconds, The Last Castle och Heist. Som den andre MBI-agenten ser vi Jason Stratham som medverkat i både Lock, Stock & Two Smoking Barrels och Snatch.

The One handlar om en annan värld än den vi är vana vid, där vårt universum ingår i ett jättestort multiversum där allt händer parallellt och vi själva finns i en mängd kopior. Jet Li spelar en brottsling vid namn Lawless och huvudpersonerna Gabe (från vår värld) och Yulaw från någon annanstans i multiversumet. Yulaw, som känner till multiversumet, färdas runt i det och tar livet av alla sina kopior. När en kopia dör fördelas hans kraft mellan de överlevande. Yulaw blir alltså starkare och snabbare för varje mord, detsamma gäller Gabe, som till sist är den ende förutom Yulaw som är kvar. Gabe är en reko polis i Los Angeles med en trevlig veterinärfru och ett fint hus. Yulaw vill bli - just det - Den Ende som är kvar, och därför kommer han till Los Angeles för att förgöra Gabe. Efter Yulaw kommer två agenter från Multiverse Bureau of Investigation för att hindra honom från att uppnå sitt mål och sedan jagas alla och slåss.

Filmen är tunn och oinspirerad, kunde ha varit mycket bättre. Kanske hade det räckt om upphovsmännen hade släppt ambitionerna på att göra en eftertänksam film och bara satsat på action. I stället når filmen bara halvvägs som kampsportfilm (om ens det) och inte ens ut från garageutfarten som något annat. Det känns extra billigt och ospännande med den pedagogiska inledningen där reglerna i multiversumet förklaras minutiöst - regler som sedan framgår med all önskvärd tydlighet.

Omdöme: Tunn och övertydlig film med några få snygga kampsportscener. Hade varit bättre som spel.

Av Hedvig Hallin

Betyg: 1

I rollerna: Jet Li, Delroy Lindo, Jason Statham, Carla Gugino mfl.
Manus: James Wong och Glen Morgan
Regi: James Wong
Land: USA
Genre: Action/Thriller
Längd: 1h 27 min
Premiär: 2002-03-01
Från 15 år.

Relaterade artiklar:

The One: handlingen och betygen - så tycker kritikerna och biobesökarna


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy