« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Diablo II

Förhandsitt av Diablo II från Blizzard


I det första spelet konfronterades hjälten slutligen med djävulen Diablo i dennes kula. Diablo hade besatt kroppen av en ung människa i vars panna han förvarade den ovärderliga själsstenen. Den mänskliga kroppen Diablo hade till sitt förfogande räckte dock inte, han behövde en människa som var både stark i sinne och kropp för att kunna genomföra sina djävulska planer. Den ovetande hjälten konfronterades slutligen med Diablo i dennes grotta. Ovetande om Diablos plan besegrade hjälten Diablo och för att förhindra att Diablos själ bröt sig loss tog hjälten loss själsstenen ur Diablos mänskliga kropp. Naiv som hjälten var trodde han att han kunde kontrollera Diablos själ med sin egen styrka och vilja. Hur fel han hade…

Diablo är nu starkare, större och bra mycket elakare än tidigare. Som del av sin nya plan tänker han återuppliva sina två djävulsbröder Baal och Mephisto. Tillsammans tänker de tre en gång för alla förslava den dödliga världen och genomföra sina djävulska planer. Det är upp till dig att stoppa dem!

Förbättrad spelbarhet
Diablo II är förbättrat på i stort sätt alla avdelningar jämfört med föregångaren. Men det första du lägger märke till är den förbättrade spelmotorn med uppdaterad grafik och snyggare interface. Spelmakarna Blizzard har sett till så att mer av bildytan används till spelet och textfönstret som fanns i mitten av skärmen är nu borta. Bältet som man bär flaskor och trollformler i har minskat till fyra synliga slott (jämfört med tio i Diablo). Detta är dock ingen försämring utan man kan senare i spelet köpa bälten med plats för 8, 12 eller 16 slott.

Rör dig snabbt
En annan nyhet är möjligheten att springa, men endast i korta intervall. Detta styrs nämligen av karaktärens uthållighet. Det har tillika tillkommit en uthållighetsmätare, Stamina Bar (SB), som visar hur långt du kan springa innan du behöver vila. Att springa är uppenbarligen ett snabbt sätt att färdas men man bör beakta att karaktären då är mer sårbar. Det kommer att finnas trollformler som förbättrar din uthållighet, men endast för en begränsad tid.

Något som lätt kan bli tråkigt och utdraget i spel som Diablo II är när man behöver gå över stora, redan utforskade, områden i jakt på något. Det går således åt mycket tid bara till att gå fram och tillbaka. För att lösa detta problem har Blizzard infört begreppet ”waypoints”, eller styrpunkter. Begreppet waypoints i Diablo II skiljer sig dock något från i strategispelen. Här fungerar waypoints mer som en teleport, en slags portal som snabbt transporterar dig mellan två redan utforskade platser. Varje stad kommer således att ha en waypoint och de kommer även finnas utplacerade på olika strategiska platser i vildmarken. Spelaren kan inte transportera sig till outforskade waypoints och de går endast att använda efter det att spelaren besökt platsen i fråga.

Hitta lättare och använd naturen
Det är svårt att navigera utan en bra karta som ger dig en överblick över banan. I Diablo II har Blizzard lagt mycket vikt vid just detta. Kartan är nämligen en exakt miniatyr-version av banan. Du kan på kartan se alla detaljer som små ikoner, t.ex andra karaktärer, vägar, städer, stenar, grottor m.m.

Helandet av din karaktär är en viktig del av spelet. Efter alla strider och skador är det viktigt för din hjälte att kunna återhämta sig. I Diablo II gör han detta genom att ta tillvara på kroppsdelar från dödade motståndare! Det låter en aning bisarrt, men det är så det går till i Diablo II. Färdigheten som avgör hur skicklig din karaktär är på detta är ”Convert”. Med hjälp av Convert kan Barbaren (läs mer nedan) göra om t.ex djurhjärtan till hälsoflaskor!

Fler karaktärer
Ni som spelat Diablo kommer ihåg att karaktärernas utseende förändrades väldigt lite beroende på vilka vapen och utrustning du plockade upp under spelets gång. I Diablo II har det blivit ändring på detta, för varje sak du tar på dig förändras din karaktärs utseende. Hjälmar, svärd, sköldar m.m. – allt har unika utseenden vilket gör att det kommer att finnas mer än 1000 olika utseenden för varje karaktär.

Diablo II är större, bättre och snyggare än föregångaren. Det finns nu fem olika karaktärer att välja på när du spelar: amazon, barbar, necromancer, paladin och sorceress.

Amazon: Hon är en av två krigare i Diablo II. Liknar på många sätt Rogue i Diablo. Hennes favoritvapen är pil och båge men hanterar även med fördel spjut och andra vapen. En bra all-round karaktär som framförallt lämpar sig för strid på avstånd.

Barbar: En brutal jätte till offensiv krigare. Barbaren är den enda karaktär som kan hantera två vapen samtidigt (från det att du startar spelet!). Du kan t.ex gå till attack med två svärd samtidigt. Barbaren är inte direkt någon raketforskare utan är i sitt sätt ganska rakt på, ingen person du vill möta ensam i en mörk gränd.

Necromancer: En renodlad magiker som är mycket svag (får vi någonsin se en stark magiker?). Hans främsta styrka är att han kan uppväcka döda. Har en viss offensiv magi men bör hålla sig borta från närstrid.

Paladin: Paladin har näst bäst fysisk styrka efter Barbaren. Bäst på på att försvara sig (standardbeväpning svärd och sköld och även duktig på magi. Antagligen kommer Paladin vara mångas favoritkaraktär pga sina allround egenskaper.

Sorceress: Magiker med stor magi-arsenal. Kan använda sig av trollformler som frambringar t.ex eld, kyla och blixtar. Hon är dock mycket svag och bör undvika närstrid i den mån det går

Revolutionerande multiplayer
Något som väldigt starkt bidrog till att Diablo blev den succé det blev var möjligheten att spela över Internet (Battle.Net) och i nätverk. Detta är något som Blizzard fortsätter att bygga på. Något som var ett problem med Diablo var det utbredda fusket. För att komma tillrätta med det har Blizzard vidtagit vissa åtgärder. Delar av karaktärsdatabasen sparas endast på Blizzards servers, det finns rimlighetsgränser för både attack- och försvarspoäng m.m. Förhoppningarna är att detta kommer bidraga till en rättvisare och roliga multiplay-upplevelse.

Avslutning
Ända sedan det ursprungliga Diablo släpptes för mer än två år sedan har spelbranschen och otåliga spelare världen över väntat på en uppföljare. Och nu verkar det som om väntan på Diablo II går mot sitt slut. Utvecklingen är i skrivande stund inne i slutfasen och utvecklingsteamet på Blizzard håller som bäst på att ta bort de kvarvarande buggarna samt genomföra beta-testing. Spelet skulle ursprungligen släppts innan jul men pga de oundvikliga förseningar som alltid drabbar spel som Diablo hoppas Blizzard nu släppa spelet under ”första halvan av år 2000”.

Vi kommer att så snart Diablo II är släppt skriva en utförlig recension med allt du behöver veta om spelet. Om du vill veta mer om Diablo II eller har synpunkter, var vänlig skriv ett email till red@allamedia.com

För mer information om Diablo II rekommenderas ett besök till den svenska Diablo II-siten www.diabloii.nu.

av Andreas Olsson

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy