« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Deus Ex

Recension av Deus Ex från Interplay.


Det är en kaotisk och mörk framtid med allt ökande terroristdåd och utbrytande av farosoter till massanvändning av narkotika blir allt mer vanligt. Ekonomin håller på att falla samman och klyftan mellan de rika och de fattiga bara växer och växer. I detta världens sammanbrott träder nya och ondskefulla makter fram för att göra sitt yttersta för att ta över kontrollen över planeten.

Delvis mänsklig
Som huvudperson i det här dramat så finner vi den hemliga agenten JC Denton. Denna agent är inte vilken agent som helst. Nej, han är en produkt av teknologiska framsteg och besitter oanade styrkor i och med den nanoteknologi som står till hans förfogande. Det fina med den här teknologin är att till skillnad mot de tidigare agentmodellerna så har han till viss del behållit sitt mänskliga utseende, men han kan även uppgradera de nanobotar som genomsyrar honom. Dessa uppgraderar kan ta sig i form av att han kan besitta enastående förmågor som till exempel att han kan andas under vatten, springa fortare, omge sig med ett ballistiskt kraftfält som skyddar mot konventionella vapen som pistoler och gevär exempelvis.

Ion Storm har löst detta genom att kombinera det klassiska first person shootern med ett typ av rollspel. Som nybörjare har man väldigt få färdigheter och inga av dessa nanoteknologiska uppgraderingar. Men i takt med att spelet fortlider så belönas man med poäng att sätta ut på färdigheter och biomoduler som man kan installera för att få de mer speciella förmågorna.

Lösningen har skötts förvånansvärt smidigt och hur duktig man är på de olika färdigheterna kommer att ha en stor påverkan hur lösningen på spelet kommer att se ut. Om man är mer dragen åt att smyga runt och hacka datorer så är det ju bara att öka dessa färdigheter. Vill man så kan man rusa in med vapen i högsta hugg och då lär det ju vara bra att lägga på några poäng på vapenfärdigheterna.

Bra grafik och spelmotor
Deus Ex använder sig av en modifierad Unreal motor och håller måttet med det mesta på marknaden idag. Spelet har ett ganska stort polygonantal och med hög upplösning på texturerna så krävs det en rätt bra dator för att kunna spela Deus Ex tillfredställande. Även de 128mb som min dator besitter kunde stundtals kännas en aning litet och även processorbelastningen blir stundtals ganska hög. Tyvärr så hålls banorna ganska små och med ett fåtal motståndare åt gången som följd av det. I övrigt är banorna väldigt väldesignade och Ion Storm har lyckats förmedla omgivningarna trovärdigt. Dessutom innehåller Deus Ex över 70 banor/uppdrag vilket får betraktas som ett stort plus. Några av favoriterna är VersaLifes kontorsbyggnad och gatorna i Hong Kong.

Ljudet i Deus Ex är också det rätt välgjort med Surround Sound, skickligt inspelade dialoger och en mer realism över ljuden på de diverse vapen som man har tillgång - närmare 20 stycken därtill. Musiken däremot känns ganska standardmässig och består av en technoinspirerad rytm som stundtals kan vara rätt intressant men som oftast ganska tjatigt. Musiken ändrar inte takt i och med olika händelser eller att strid uppstår och det blir rätt fort ganska enformigt.

Beroendeframkallande
Deus Ex är ett ganska så beroendeframkallande spel och besitter en mångfald som får en att sitta kvar alltför länge och alltför ofta vid datorn. Det faktum att spelet innehåller en så stor mängd banor gör att man kommer att sitta där en ganska lång tid därtill. Stundtals fanns det några riktigt skickligt uppbyggda miljöer och stämningar och Ion Storm har lyckats ganska bra med att berätta en klassisk historia om det onda mot det kanske inte alltför goda. I de flesta fall när man försökt förena rollspelsgenren med first person shooter spelen har det ofta resulterat i en ganska så förvirrande röra och egentligen inte bidragit mycket till helheten. Deus Ex får i det här fallet ses som ett av undantagen. Man har inte bara förlitat sig på ett färdighetssystem att förklara rollspelsaspekten utan man har även tillåtit spelaren att göra val huruvida man vill lösa ett problem. Vill man smyga i skuggor och undvika fienderna i stället för den klassiska Quakelösningen så går det.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett fartfyllt first person shooter rollspel med det där lilla extra som skapar en inressant helhet. Det som drar ned är avsaknad av multiplayer och kanske en något undermålig musikblandning.

Betyg: 4

Hårdvarukrav: 300 Mhz Pentium II, 64 MB RAM
Testdator: Celeron 450, 128mb RAM, 32mb Riva TnT2
Multiplayer: Ja
Spelgenre: RPG / Äventyr
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 429:-
Utvecklare: Ion Storm Utgivare: Interplay
Internetsite: http://www.deusex.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy