« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

K-pax med Kevin Spacey som utomjording.

Svensk premiär den 1 februari. Ett psykiskt drama på gränsen mellan fantasi och verklighet.Den 26 oktober var det premiär i USA för komedin K-pax från Universal Pictures. Svensk premiär är det dags för den 1 februari. Filmen har regisserats av Iain Softley (Hackers, The Wings of the Dove) och i de ledande rollerna finns Kevin Spacey, Jeff Bridges, Alfre Woodard. Filmen är baserad på en bok med samma namn av Gene Brewer.

Handlingen

Filmen börjar med att en mystisk man (Kevin Spacey) dyker på på den stora järnvägsstationen Grand Central Station New York. Mannen påstår sig heta Prot och vara från en avlägsen planet K-pax. Prot tas omedelbart om hand och förs till ett mentalsjukhus. På sjukhuset försöker psykiatern Dr. Mark Powel (Jeff Bridges) lista ut hur han på bästa sätt kan hjälpa den mystiske Prot. Powel blir alltmer förbryllad. Till slut börjar han nästan tro att Prot talar sanning om sin bakgrund. Inte minst sedan det visar sig att Prots närvaro har en märklig positiv effekt på de andra patienternas psykiska hälsa.

Betygen

K-pax fick B+ i betyg från biobesökarna, A+ är högst och F är lägst (CinemaScore). Bäst gick filmen hem hos kvinnor under 35 år med A- i betyg. Sämst gick den hem hos hos män över 35 år med B i betyg. Kritikerna ger filmen C+ i betyg. Två tredjedelar (42 procent) av kritikerna var klart positiva till filmen. De tycker att filmen är en modern variant av Gökboet (One Flew Over the Cuckoo’s Nest) med bra skådespelarinsatser. Men kritikerna anser att K-pax inte tillför så mycket nytt jämfört med Gökboet (Rottentomatoes.com).

Entertainment Weekly låter sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna tyckte nästan hälften (46 procent) att K-pax var bättre än väntat. Nästan hälften (45 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra. Det som drog publik till filmen var i första hand (54 procent) stjärnorna.

The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är en av de mest kända filmsajterna online med miljontals användare. Användarna kan där ge betyg till olika filmer. Just nu den 31 januari med 2356 röster ligger "K-pax" på det hyggliga betyget 7,3 av 10.

Biljettintäkterna i USA blev hyggliga 50 miljoner dollar.


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy