« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Freespace 2

Recension av Freespace 2 från Interplay.


Planeten Jorden har skurits av från resten av människans galaktiska imperium genom det kataklysmiska Stora Kriget för 32 år sedan. Nu kämpar människan för sin överlevnad än en gång.

Vid slutet av "Det Stora Kriget" för 32 år sedan exploderade Shivans slagskepp Lucifer när den gick ut ur subspace i solsystemet. Explosionen havererade noden som var vår planets enda länk till resten av universum. Avskurna från hemplaneten, i askan av resterna från det en gång så storslagna imperiet kämpar mänskligheten för att överleva. Tillsammans med grannarna Vasudans bildas en allians för att bilda ett försvar starkt nog att stå emot Shivans, skulle de komma åter igen.

Freespace 2 är ett av de snyggaste spelen jag har sett. Grafiken är knivskarp, snygga färgblandingar med mycket snyggt gjorda nebulosa effekter och texturerna är mycket detaljrika även på långa avstånd, dvs om man nu har en dator som klarar av att visa alla detaljer. När spelet går i 1024x768 med 32 bitars färger och 32 bitars texturer med detaljerna på max blir spelet en aning slött även i de mindre intensiva stunderna i spelet. Nåde den som har något mindre än en Pentium 3 eller Athlon och försöker sig på med det. Nej för oss andra dödliga får vi nog nöja oss med mindre än det bästa, vilket inte är så pjåkigt det heller.

Ljudet och musiken i spelet upplevde jag som något alldeles extra. När jag spelade Freespace första gången framåt juletid 1998 blev jag hänförd över den mycket välkomponerade musiken i spelet och det faktum att en stor del av storyn utvecklas inuti uppdragen. Jag blev glatt överraskad när jag insåg att så är det även i den här delen. Piloterna snackar med varandra och bygger upp stämningen antingen genom att låta panikslagna eller skvallra om det förra uppdraget. Volition har även den här gången lyckats komponera en ganska så imponerande samling låtar som ger spelet en rejäl skjuss framåt.

När Descent: Freespace kom ut 1998 så dröjde det inte länge innan horder av spelare tog till sig spelet som ett av de mest anpassningsbara spelen av alla, även en stor rival till det beryktade first person shooter spelet Quake. Inte nog med att det följde med en mission editor (FRED) så visade det sig att några enkla utilities från hängivna fans öppnade en hel värld av möjligheter i form av att designa egna skepp i program som 3D studio max, lägga till skeppet i tabellerna och sen är det bara köra igång. Freespace 2 använder i princip samma motor som i första delen och därmed så utlovas att traditionen med att designa egna skepp och göra egna uppdrag kommer att fortsätta även i framtiden.

Men det jag gillar allra mest med Freespace serien är den fantastiska historia spelen bygger. Spelmakarna har visat sina berättar talanger med råge och bygger upp en intrigerande historia om en desperat och mörk framtid för mänskligheten. Det faktum att spelet inte låter filmsnuttarna sköta hela jobbet med att berätta historien är ett stort plus. Spänningen och historien byggs vidare även under uppdragens gång och man flyter lätt med i spelets saga.


Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett mycket snyggt och medryckande spel som kittlar flygnerverna och lämnar en suktande efter mer!

Betyg: 5

Hårdvarukrav: P200 with 32MB RAM, 3D kort
Testdator: Celeron 450, 128MB RAM, Viper V770
Multiplayer: -
Spelgenre: Action/Simulator
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 449:-
Utvecklare: Volition Inc Utgivare: Interplay
Internetsite: http://www.freespace2.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy