« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Cultures

Recension av Cultures från Infogrames.


Spelet tar sin början med att en filmsnutt introducerar en till historien om hur vikingarna kom till Amerika i sitt sökande efter en meteorit som bröt upp i sex delar och spriddes över den nordamerikanska kontinenten. Vikingarna, i sin vidskeplighet, tror förstås att det var solen som föll från himlen och att det var ett tecken från gudarna. Så vikingarna i byn tar sig till sjöss för att hitta de brutna delarna av solen.

Hela spelet genomsyras av en karikatyrsmässig tecknad stil och det är inte det första spelet som Infogrames har gjort som försöker tilltala en yngre publik med något charmiga och tokiga karaktärer. Vikingarna i spelet besitter mer eller mindre allra de flesta dragen som folk i dag mer eller mindre antar att de hade – kulmage, långt hår och med flätor i skäggen. På det hela taget ger spelets grafik en känsla av att vara en tecknad film och det passar väl in med det valda temat. Man kanske kan tillägga det att spelet inte nödvändigtvis hade behövt vara karikatyrsaktigt i sin framställning, men det är det valet Funatics Development har gjort och det troligtvis framförallt för att tilltala en yngre publik.

Liknar Settlers
Ni som har tidigare spelat Settlers kommer att omedelbart känna igen er. Cultures är nämligen helt och hållet baserat på det spelet fast med en del inspiration från klassiska strategispel som Age of Empires. Det lilla extra med Cultures är att varje enskild individ i det lilla samhället man bygger upp är annorlunda från varandra. Människorna utbildas till olika yrken och bibehåller sina färdigheter från föregående yrken. De blir allt efter bättre och bättre på sina egenskaper och genomför därmed sitt jobb bättre och snabbare. Dessutom finns det både män och kvinnor och de vill ju förstås gifta sig, skaffa barn och hem med mera. Dock ska man väl tillägga det att enligt gamla seder så jobbar enbart männen och kvinnorna stannar mest hemma eller strosar runt och samtalar med de andra byborna.

Därmed kommer jag osökt in på något som stundtals kändes som ett irritationsmoment. Vikingarna i spelet försöker nämligen prata svenska. Jag säger försöker, för ibland är det alldeles uppenbart att det inte är svenskar som stått modell för rösterna. Därmed de något lustiga uttalen och grammatiska misstagen ibland. Men i det stora hela har det tyskbaserade spelföretaget Funatics Development gjorde ett ganska bra jobb med ljuden. Man hör tydligt vinden i träden, svallvågorna av havet eller ljudet av timmerhuggarens yxa mot träden. Allt detta lyfts upp väldigt väl av en orkesterliknande musik med pampiga övertoner som får det hela att låta väldigt episkt och heroiskt. Musiken är stundtals väldigt bra rentav, vilket tillhör ovanligheten i dagens spel.

Bra men kort
När det första Settler kom ut för ett antal år sedan så fastnade jag direkt och fann det oerhört intressant att bygga upp små eller stora samhällen som hela tiden är beroende av sin omgivning och de resurser som finns tillgängliga. Så även med Cultures, vilket är även det ett mycket intressant spel. Även med ett fåtal typer av hantverkare, bönder och gruvarbetare kan den kedja av beroende byggas oerhört stor och det kan fort bli ganska så svårt att hålla koll på allting. Men det sköts ganska snyggt och det finns ett antal tabeller som berättar ganska smidigt vad som produceras och vilka yrken som byborna är tränade i.

Det som känns en aning trist med Cultures är att det inte tar så där väldigt lång tid att klara av spelet om man bara försöker komma ”i mål” så fort som möjligt, och det tog inte många dagar innan jag blev klar. Det känns alltid lite trist efter att man har lagt ut uppåt 400kr för något


av Kristoffer AnderssonOmdöme:
Ett ganska så intressant och roligt spel, som kommer att kittla spelnerverna på de flesta av de ”Sim” fantaster som finns där ute.

Betyg: 4

Hårdvarukrav: 266 Mhz Pentium II, 64 MB RAM, 3D-grafikkort
Testdator: Celeron 450, 128mb RAM, 32mb Riva TnT2
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Strategi
Releasedatum: 20 oktober
Pris: okänt
Utvecklare: Funatics Utgivare: Infogrames
Website: http://www.thq.co.uk

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy