« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Black Hawk Down: En stor krigsfilm!

Regi av Ridley Scott med Josh Hartnett i huvudrollen. Svensk premiär 15 mars.Den 18 januari var det full premiär i USA för "Black Hawk Down" från Columbia Pictures. Svensk premiär är det den 15 mars. Regissör är Ridley Scott som har gjort flera storfilmer: Alien, Blade Runner, Gladiator, Hannibal, Thelma & Louise med flera. I de ledande rollerna finns William Fichtner, Josh Hartnett, Ewan McGregor, Jeremy Piven, Sam Shepard, Tom Sizemore med flera.

Handlingen

"Black Hawk Down" har baserats på en sann historia skildrad i boken ”Story of Modern War” av Mark Bowden. Den handlar om slaget om Mogadishu och utspelar sig den 3 oktober 1993 under inbördeskriget i landet Somalia i Östafrika.

"Black Hawk Down" börjar med att en styrka på 120 amerikanska elitsoldater landsätts i Mogadishu. De har till uppdrag snabbt fånga två lokala befälhavare underställda den beryktade krigsherren Mohamed Farrah Aidid. Somalierna gör oväntat hårt motstånd och skjuter ned två helikoptrar modell UH-60 Black Hawk. Uppdraget som skulle ha tagit en timme tar i stället nästan ett dygn. Förlusterna blir stora på båda sidor med 18 döda amerikaner och hundratals döda somalier. Handlingen i "Black Hawk Down" skildrar framförallt operationerna för att undsätta de amerikaner som överlevt nedskjutningarna av helikoptrarna.

Betygen

”Black Hawk Down” får det höga betyget A- av slumpmässigt utvalda biobesökare. A+ är högsta och F är lägsta betyg. Av kända recensenter får den B+ i betyg. De flesta (75 procent) av omkring 80 recensioner som kommit från kritiker i USA är positiva. Filmen har fått 4 Oscarnomineringar: för filmningen (cinematography), regi, editering och ljud. "Black Hawk Down" är enligt många recensenter ett visuellt mästerverk. I detta avseende har den stora likheter med storfilmen Gladiator (2000) som också regisserades av Ridley Scott. Som väntat utmärker sig vissa svenska kulturjournalister med att såga filmen med politiska argument. I "Filmkrönikan" (SVT) får den bara betyget 2 av 5. Den så kallade "Recensenten" (ZTV) gick steget längre och kallade Black Hawk Down för "Pentagon-sponsrad smörja" och gav betyget 1 av 5.

The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är en av de mest kända filmsajterna online med miljontals användare. Användarna kan där ge betyg till olika filmer. Just nu (den 9 mars) ligger ”Black Hawk Down” på det mycket goda betyget 8,1 av 10. Amerikanska IMDB-besökare gav filmen 8,3 i betyg medan övriga världen gav 7,5.

Entertainment Weekly låter sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökare tyckte två tredjedelar (69 procent) att "Black Hawk Down" var bättre än väntat. Hälften kommer mycket sannolikt se filmen en gång till. De flesta (81 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra.

"Black Hawk Down" har i USA dragit in 105 miljoner dollar i biljettintäkter.

Relaterade artiklar:
Vår recension av Black Hawk Down
Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy