« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Close Combat 4

Förhandstitt av Close Combat 4 från Microsoft.


Close Combat är vid det här laget nästan en institution inom spelbranschen. Efter stora försäljningsframgångar och tre tidigare delar är det nu dags för den fjärde delen i detta andra världskrigsspel. Noterbart är att Close Combat 4 inte kommer att släppas av Microsoft som tidigare spel utan att det är Mindscape som köpt rättigheterna. Historien är baserad på Ardenneroffensiven som inleddes i början av december 1944 – Nazitysklands sista stora offensiv som många allierade trodde att man överhuvudtaget var oförmögen att genomföra. I början hade tyskarna stora framgångar och återtog stora landområden men allt eftersom de allierade fick förstärkningar och de tyska förråden började ta slut stagnerade även offensiven.

Ardenneroffensiven lämpar sig väl som miljö till spel, här finns allt man kan önska: fallskärmsjägare, stora tanks, desperata slag och vansinniga offensiver.

Grafiken är en aning förbättrad jämfört med CC3, det är inga dramatiska skillnader men nytt är bl.a animerat vatten, ljuseffekter, animerade kartobjekt som t.ex väderkvarnar, vattenhjul m.m. Nytt kommer även vara visuella väder effekter som att man ser när det snöar. Nytt är även möjligheten att kalla in flygunderstöd (det går även att använda artilleri i en del uppdrag).

Jag har tagit mig en närmare titt på en beta-version av CC4 och trots att spelet är ganska likt föregående versioner bör inte fans till de tidigare spelen bli besvikna. Jag har alltid tyckt att Close Combat-spelen varit en aning sega och CC4 skiljer sig inte från föregångarna i det avseendet. Det rasande tempot som man hittar i t.ex StarCraft lyser med sin frånvara i CC4 och även om de inte är samma sorts spel efterlyses en snabbare spelmotor. Detta är dock något som utvecklarna Atomic Games fortfarande har möjlighet att rätta till innan de är dags för slutlig release så jag skall därför inte gå in allt för mycket på spelets tekniska kvaliteter.

De stora förändringarna ligger dock på det strategiska planet. När en spelare spelar i kampanj/operations-läget kommer han konfronteras med en rad beslut som måste fattas. Skall han attackera, försöka hålla ut eller gå till reträtt i varje slag? Detta är något man måste bestämma. Går du till reträtt kan du omgruppera dina trupper om fienden är för stark men ibland kan det vara bättre att slåss till sista man. Detta gör att Close Combat 4 är mer att av ett strategi-spel än andra krigspel i realtid. Det finns även en rad strategiska platser som påverkar spelutgången. Som exempel kan tyskarna förstöra ett amerikanskt flygfält bakom de amerikanska linjerna. De allierade har då ingen möjlighet att kalla in flygunderstöd i de aktuella närstriderna!

De största förbättringarna och skillnaderna strategiskt sett i Close Combat 4 är:

Att ”battle teams” delas upp i stridsgrupper, du får på så sätt kontroll över mer än 300 enheter när du spelar en större kampanj.
Dynamisk kampanj där förutsättningarna ändras
Väder och förråd påverkar stridernas utgång
Enheternas sammansättning varierar från dag till dag
Det har även tillkommit en rad taktiska förbättringar som t.ex bättre AI, smartare trupper, nya enheter m.m.

I höst släpps Close Combat 4. Om du tycker om tidigare Close Combat-spel eller krigsspel i övrigt lär du inte bli besviken. CC4 bjuder på en hel del godbitar. Men om du efterlyser mer tempo och action i ett spel kanske det är bättre att avstå. CC4s realtids motor har fortfarande en bit kvar innan den kan mäta sig med de mest actionfyllda RTS spelen på marknaden.


av Andreas OlssonHårdvarukrav: Pentium 200, 32Mb RAM, SVGA-kort med 4Mb
Testdator: P2/300, ATI All-In-Wonder 128, 64Mb minne
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Realtime Strategy/Strategi
Releasedatum: november/december
Pris: ca 449:-
Utgivare: Mindscape Distributör: Mindscape
Internetsite: http://www.closecombat.com

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy