« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

En prinsessas dagbok

Bra komedi i regi av Garry Marshall (Pretty Woman, Runaway Bride mfl).I juli var det en lyckad premiär i USA för The Princess Diaries från Buena Vista. Den 25 december var det dags för svensk premiär. Filmen har regisserats av Garry Marshall (Pretty Woman, Runaway Bride med flera). I de ledande rollerna finns Julie Andrews, Hector Elizondo, Anne Hathaway med flera.

Handlingen

I centrum för handlingen finns den blyga tonåringen Mia Thermopolis (Anne Hathaway) från San Francisco. Mias liv ändras plötsligt totalt. Det visar sig att hon är en liv levande prinsessa. Hennes döde far var en riktig prins. Mia är arvtagerska till tronen i det lilla europeiska furstendömet Genovia. Filmen följer Mias komiska resa till tronen. Det börjar med att hennes farmor drottning Clarisse Renaldi (Julie Andrews) dyker upp. Hon skall ge Mia lektioner i hur det är att vara prinsessa.

Men Mia har inga planer på att lämna sitt vanliga liv för att flytta till ett land långt borta. Farmor drottningen insisterar på plikten framförallt och gör sitt yttersta för att förvandla Mia till en riktig fullfjädrad prinsessa. Mia hamnar i ett svårt avgörande. Skall hon stanna hos sin mamma och nyblivne pojkvän Michael i San Francisco eller lämna allting för att bli prinsessa av Genovia

Betygen

The Princess Diaries fick det höga betyget A betyg av slumpmässigt utvalda biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är högsta och F är lägsta betyg. Kritikerna gav filmen omkring C i betyg. Hälften (49 procent) av kritikerna är klart positiva. De tycker att den är charmerande om än med ett något välbekant förvandlingstema (Rottentomatoes.com).

Entertainment Weekly låter sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna tyckte två tredjedelar (65 procent) att The Princess Diaries var bättre än väntat. Drygt hälften (59 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra. Det som drog publik till filmen var i första hand dess trailer (33 procent). The Princess Diaries har hämtat hem mycket goda 108 miljoner dollar i biljettintäkter i USA.


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy