« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Vanilla Sky med Tom Cruise

Svensk premiär 25/1. Snygge och rike David (Tom Cruise) lever ett bekymmerslöst liv ända tills...Den 14 december var det premiär i USA för dramat "Vanilla Sky" från Paramount Pictures. Svensk premiär är det den 25 januari. Filmen har regisserats av Cameron Crowe som tidigare gjort filmerna Almost Famous, Jerry Maguire, Say Anything och Singles. Tom Cruise spelar huvudrollen och i övriga ledande roller finns hans flickvän Penelope Cruz, Cameron Diaz, Kurt Russell och Jason Lee.

Handlingen

Vanilla Sky är en omtagning av den spanska filmen Open Your Eyes från 1998. I centrum för handlingen finns David Aames (Tom Cruise) som surfar genom livet och verkar leva ett bekymmerslöst liv. David är en snygg, rik och karismatisk direktör som är verksam inom media i New York. Så en kväll träffar han sin drömflicka (Penelope Cruz) men förlorar kontakten genom ett litet misstag. Nu hamnar David mitt i en berg och dalbana av romantik, komedi, kärlek, sex och drömmar. Han jagas av sin svartsjuka och psykotiska före detta flickvän (Cameron Diaz).

Betygen

Vanilla Sky fick mycket låga D- i betyg av slumpmässigt utvalda biobesökare i USA (CinemaScore). Det var bara män under 18 år som nästan gav den godkänt med C+ i betyg. Män och kvinnor över 35 år gav den F som är sämsta möjliga betyg. A+ är högsta och F är lägsta betyg.

Entertainment Weekly låter sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna tyckte en knappt hälften (37 procent) att Vanilla Sky var bättre än väntat. En tredjedel (33 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra. Det som drog publik till filmen var i ordning stjärnorna, trailern och regissören.

The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är en av de mest kända filmsajterna online med miljontals användare. Användarna kan där ge betyg till olika filmer. Just nu (den 25 januari med 4540 röster ligger "Vanilla Sky" på betyget 7,1 av 10.

Kritikerna är svala och ger filmen omkring C i betyg. Bara en tredjedel (36 procent) av kritikerna är positiva. Genomgående tycker de att Vanilla Sky är en ambitös blandning av olika sorts filmetyper (genrer). Men filmen faller ihop och blir osammanhängande. Cruise är dessutom alltför ytlig och gör en halvdan prestation (Rottentomatoes.com).

Filmen går fortfarande i USA och den har dragit bra med publik. Biljettintäkterna är uppe i hela 95 miljoner dollar. Det är mycket bra för denna typ av film.


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy