« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Championship Manager 00/01

Nu är äntligen ett av årets mest efterlängtade spel här - Championship Manager 00/01 från Eidos Interactive / Sports Interactive. Såvida du inte tillbringat de senaste åren i en grotta är det högst troligt att du hört talas om Championship Manager. Så stort är det här spelet faktiskt.





Nu är äntligen ett av årets mest efterlängtade spel här - Championship Manager 00/01 från Eidos Interactive / Sports Interactive. Såvida du inte tillbringat de senaste åren i en grotta är det högst troligt att du hört talas om Championship Manager. Så stort är det här spelet faktiskt.

I Championship Manager får spelaren möjlighet att vara manager för en fotbollsklubb med allt vad det innebär. Till skillnad från liknande ”manager” spel ligger tyngdpunkten i CM på det som utspelar sig på fotbollsplanen, dvs det sportsliga – och förhoppningsvis även det roliga. Och nej, i det här spelet behöver du inte oroa dig över priset på varmkorv eller hur många parkeringsplatser som skall byggas utanför matcharenan.

Grafiken då?
Grafiken i Championship Manager är inte mycket att hurra över. But so what? Det finns viktigare saker än flashiga animationer och 3D-accelererade monster. Är spelets innehåll tillräckligt bra behövs inte snygg grafik för att göra spelet till en upplevelse. Det är samma sak som att läsa en bra bok. Många skulle nog hålla med om att hur bra en bok är beror inte på hur snygga illustrationer den innehåller. Det är väl snarare så att de bästa böckerna inte har några illustrationer alls men det är ett annat kapitel...

Enormt djup
Nej, styrkan i Championship Manager sitter inte i grafiken. Styrkan sitter i djupet och den otroliga spelbarhet detta djup medför. Utvecklarna Sports Interactive har kartlagt mer än 50000 spelare, tränare och andra fotbollspersonligheter över hela världen. Detta är något som märks när du spelar CM. Vad som i början känns som ett myller av siffror och namn utformar sig snart till något roligt och lättöverskådeligt. För att du skall få en uppfattning om det enorma djup och detaljrikedom som CM erbjuder kan jag nämna några av de svenska klubbar som är representerade. Som svensk kan man spela både Allsvenskan och Superettan. Alla lag är kompletta med aktuella spelartrupper och lagledning. Det som är roligt är att man i Svenska Cupen kommer att möta mindre lag från landsorten. Man kommer då stöta på lag som Grebbestad, Tavelsjö, Arlanda o.s.v.

Självklart finns alla större cuper med i spelet förutom ligaspelet. Spelar du i ett topplag har du chansen att kvala till Champions League eller UEFA-cupen. Championship Manager är helt enkelt det kompletta manager-spelet. Det finns för många finesser och detaljer för att sammanfatta i en recension av den här typen. Du måste helt enkelt spela för att själv förstå spelets djup.

Beroendeframkallande
Ända sedan jag spelade det första Championship Manager-spelet 1994 har det varit ett av de mest beroendeframkallande spel jag någonsin spelat. Jag vet inte vad det är som är så fascinerande med att guida sitt fotbollslag till ära och rikedomar men jag tror det är känslan av att för en gång skull få ha fullständig kontroll.

När jag ser fotboll på TV är det ofta många av tränarnas beslut jag stör mig på och alla har vi väl någon åsikt om hur fotboll skall spelas. Nu har du chansen att visa Lars-Tommy, Sven-Göran Eriksson & Co vad det är som är fel. I Championship Manager är du ingen fantasifull hjälte som slåss mot monster i någon låtsasvärld. Du är dig själv fast med den lilla skillnaden att du nu har kontroll över ett fotbollslag. Det är dina beslut som avgör hur framgångsrik klubben kommer att bli. Spelet är således enormt stimulerande och man får verkligen en chans att testa sina fotbollsteorier i praktiken.

Slutsats
Championship Manager 00/01 är antagligen det bästa fotbollspel jag någosin spelat men även solen har sina fläckar. I det här fallet är det de långa laddningstider som en spelardatabas på 50000 namn självklart medför. Om man bortser från detta är Championship Manager ett underbart spel som kan ge dig hundratals, om inte tusentals timmar nöje. Tycker du om fotboll? Köp då detta fantastiska spel.

Demo



av Andreas Olsson



Omdöme: Betyg:
Ett beroendeframkallande och fantastiskt roligt manager-spel. Nu får du äntligen själv bestämma hur fotboll skall spelas.


Hårdvarukrav: P133, 16MB RAM,
Testdator: Pentium III 500, 64MB RAM, TNT
Multiplayer: Nej
Spelgenre: Strategi / Sport
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 299kr
Utvecklare: Sports Interactive Utgivare: Eidos
Website: http://www.sigames.com

av Allamedia.com



Intresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008








  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy