« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Sagan om Ringen: Betygen

Det är en av de bästa filmerna genom tiderna enligt recensionerna.Den 19 december var det premiär i USA, Sverige och många andra länder för den hett efterlängtade storfilmen Sagan om Ringen ("The Lord of the Rings"). Världspremiären skedde i Storbritannien den 10 december. Nu har det kommit in många recensioner av filmen från USA och andra länder.

Nästan alla är positiva

Nästan alla (96 procent) av omkring 100 recensioner som kommit från kritiker i USA är positiva. Filmen verkar gå mot det mycket höga betyget A bland kritiker. Sagan om Ringen fick goda A- i betyg av slumpmässigt utvalda biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är högsta och F är lägsta betyg.

The Internet Movie Database Ltd (IMDB) är en av de mest kända filmsajterna online med miljontals användare. Användarna kan där ge betyg till olika filmer. Just nu (den 10 januari)ligger Sagan om Ringen ("The Lord of the Rings") på andra platsen genom tiderna med betyget 8,9 av 10. Gudfadern (The Godfather) på första platsen ligger aningen före med betyget 9,0. Av årets filmer ligger Memento närmast med 8,6 på en tionde plats. När det gäller toppfilmer (över plats 250) räknar IMDB bara röster från registrerade användare för att förhindra fusk. Filmen har redan fått röster från omkring 32 000 registrerade användare så betyget kommer nog inte att ändra sig nämnvärt.

Entertainment Weekly låter också sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna tyckte tre fjärdedelar (76 procent) att Sagan om Ringen var bättre än väntat. Nästan alla (88 procent)kommer också definitivt att rekommendera den till andra. De flesta (78 procent) kommer mycket sannolikt att se filmen en gång till. Det som drog publik till filmen var i första hand (60 procent) böckerna.

Filmen är en episk mycket lång spännande och fängslande fantasifylld berättelse på tre timmar. Trots lämgden tycker de flesta att tiden går fort. Några kritiker tycker dock att inledningen som sker under den första halvtimmen är lite långsam. Samtidigt anser de flesta att regissören lyckats utomordentligt väl med att fånga böckernas magi. Filmen växlar snabbt på ett nästan magiskt sätt mellan olika tider, miljöer och personer. Specialeffekterna, byggnader, miljöer, kostymer med mera får högsta betyg. Nästan alla, även de som inte läst böckerna, tycker att den detaljerade handlingen är fascinerande. Skådespelarna får överlag beröm för mycket goda insatser. Kritikerna tycker att de passar mycket väl för sina roller. Speciellt bra betyg ger man Ian McKellan, Viggo Mortensen och Elijah Wood.

Publiken har strömmat till i stora mängder. Under den första dagen onsdagen den 19 december drog filmen in 18,2 miljoner dollar i USA. Det är den tredje bästa öppningen mitt i veckan efter Star Wars: Episode I--The Phantom Menace med 28,5 miljoner dollar och Jurassic Park III i somras med 19 miljoner dollar. Man bör i detta sammanhang tänka på att Sagan om Ringen är 3 timmar lång mot normalt omkring 2 timmar. Det gör att antalet möjliga föreställningar per biograf och kväll minskar.

Läs mer om Sagan om Ringen i vår artikel här


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy