« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Baldurs Gate II

Det var en gång ett rollspel vid namn Baldurs Gate som vann utmärkelser, sålde stort och kom entusiaster världen över att försumma mat, sömn och sociala åtaganden. Nu är deras väntan över.


Det var en gång ett rollspel vid namn Baldurs Gate som vann utmärkelser, sålde stort och kom entusiaster världen över att försumma mat, sömn och sociala åtaganden. Nu är deras väntan över. Uppföljaren från Bioware är här, och den innehåller allt som gjorde originalet till en succé plus mycket mer.

Det började i Candlekeep
Först en resumé för den som missat det första spelet. Baldurs Gate spelen äger rum i Forgotten Realms världen där magi, drakar och demoner är fullt naturliga företeelser. När Baldurs Gate började levde du ett obemärkt liv i munksamhället Candlekeep, tillsammans med din fosterfar Gorion. Allt förändrades när mystiska lönnmördare visade sig vara efter dig, och du tvingades fly för ditt liv med Gorion dräpt av en okänd fiende. Efter många äventyr lyckades du förhindra ett hotande krig och du lärde slutligen känna sanningen. Du är ett av många barn till den avlidne Bhaal, mordets gud och du har en liten del av hans gudomliga makt inom dig, på gott och ont. Olyckligtvis betyder det också att det finns mäktiga krafter som tänker utnyttja dig för sina egna syften.

Och hur hamnade jag här?
När Shadows of Amn tar sin början befinner du dig i en bur i otäck fängelsehåla. Du vet inte hur eller varför du hamnade där, bara att en synnerligen osympatisk trollkarl utfört obehagliga experiment på dig som gjort ditt minne lite suddigt på vissa punkter. Lyckligtvis dyker din gamla barndomsvän Imoen upp för att släppa ut dig, kapabel tjuv som hon är. Strax stöter du på ytterligare ett par gamla bekanta. Druiden Jaheira sitter fången i en cell intill dig och likaså den mäktige Minsc, rangern med sin trogna följeslagare hamstern Boo. Så, allt du behöver göra är att ta dig ut ur ditt fängelse och utkräva hämnd, eller hur? Fel! Det är först när du undkommer fängelset som historien verkligen sätter fart. Innan du står öga mot öga med magikern Jon Irenicus för sista gången ska du utforska och äventyra dig igenom många nya och dödligt farliga miljöer. Förutom den myllrande storstaden Athkatla med omgivningar bland annat ett ödelagt tempel, en alvisk skog, en undervattensstad och det grymma underjordiska riket Underdark där svartalverna lever. Under tiden kommer du att lära dig ett och annat om dig själv, din fiende och de vänner och följeslagare som gör dig sällskap.

Vem vill jag vara?
I spelets början kan du välja på att importera en karaktär från Baldurs Gate 1 eller skapa en ny. Förutom de som var tillgängliga i BG1 (t.ex. krigare, trollkarl, tjuv) finns också tre nya att välja på. Barbaren är en kraftfull krigarvariant. Munken är en mästare på obeväpnad strid och motståndskraftig mot magi. Sorcerer är en variant på trollkarl. Det som är annorlunda att han när han når en ny erfarenhetsnivå kan välja vilka besvärjelser han vill lära sig. Han kan inte få tillgång till lika många olika besvärjelser som en traditionell magiker, men måste å andra sidan inte planera i förväg vilka besvärjelser han vill ha redo. En intressant karaktär som jag hade nöje av första gången jag spelade spelet. Det finns också en ny ras tillgänglig. Förutom människa, alv, halvalv, dvärg, gnom och halvling kan du nu spela som en stor och brutal halvorch. `

Kits och Strongholds
En annan nyhet är "kits". Det betyder kort och gott att för varje yrkeskategori (till exempel krigare eller präst) finns olika spännande undergrupper med för- och nackdelar som ökar nöjet i att spela om spelet. Beroende på om man t.ex. spelar krigare, präst eller paladin kan man också under spelet erövra ett så kallat ”stronghold”. För krigaren är det t.ex. en borg, för tjuven en grupp tjuvar att leda och så vidare. Det här bidrar naturligtvis kraftigt till att öka utbytet i att spela om spelet.

Liv och kiv i gruppen
För den som så önskar är det möjligt att spela med sex karaktärer man skapat själv. I början kan det dock vara bra att slå följe med de olika NPC:er (icke spelarstyrda karaktärer) som man möter under spelets gång. Här har skett en avgörande förbättring sedan ursprungsspelet. NPC:erna är inte bara själlösa robotar som går dit du säger och slår ihjäl vad du vill. De har ofta synpunkter och kommentarer att komma med, de samtalar med både dig och varandra och ger spelet mer mänsklighet och några verkligt komiska dialoger. Försöker du få en rättskaffens figur att göra något ondskefullt kan du räkna med att han protesterar. Det finns också möjlighet till romantik mellan din spelfigur och NPC:er. För den manlige finns tre tänkbara kvinnor, för den kvinnliga tyvärr bara en tänkbar man. Å andra sidan kan man förstås manipulera hans personlighet i den riktning man själv önskar, och ytterligare en kvinnlig romans är ett hett tips för det sannolika expansionspaketet.

Mängder av monster och magi
I en uppföljare brukar man försöka ge spelarna mer och bättre av det som var bra i originalet. Så även här. Din hjälte/hjältinna som i BG1 i vissa situationer kunde ha allvarliga problem med jättespindlar eller sirener har möjlighet att nå verkligt höga höjder i uppföljaren. Nya utmaningar är på sin plats och det är precis vad som erbjuds. Eller vad sägs om vampyrer, odöda magiker, Beholders och drakar? I många fall krävs det att man inser sina egna begränsningar och kommer tillbaka till en verkligt farlig fiende lite senare. När man sedan samlat på sig en trave extramagiska vapen och livsfarlig magi blir det desto större nöje att sopa golvet med den där överlägsna draken.

Utrustning är nämligen inget man behöver lida brist på. För de krigiska typerna finns gott om suveräna vapen och rustningar, för trollkarlarna mängder av dödsbringande trollformler.

Grafik och interface
Vad grafiken beträffar är det fortfarande 2D, med miljöer sedda snett uppifrån som i originalet. Den är emellertid mycket vackrare och mer detaljerad, särskilt om man väljer ett alternativ med hög upplösning. Bakgrundsljudet är också bra, ljudkulisserna förstärker upplevelsen av t.ex. "stad" eller "Mörk farlig skog" utan att störa. Vissa av röstskådespelarna är faktiskt en ren fröjd att höra, speciellt ärkeskurken Jon Irenicus.

Spelmotorn är fortfarande Infinity Engine, precis som i Baldurs Gate, Planescape Torment och Icewind Dale. Har man spelat de spelen kommer man att känna det mesta av interfacet. En ny detalj är att man kan gömma de olika spelmenyerna för att fördjupa spelupplevelsen ytterligare. Ska man klaga på något är det väl egentligen bara att NPC:erna fortfarande ibland väljer att ta krångliga vägar när man marscherar runt i någon livsfarlig grotta, även om det problemet är mindre än i Baldurs Gate. Det finns också en tutorial för att ovana spelare ska komma in i spelet snabbare.

Årets spel?
Sammanfattningsvis ger jag Baldurs Gate 2 högsta betyg. Vår andre recensent Kristoffer Andersson tyckte detsamma. Det här är ett av de bästa spel jag spelat, ett som får oväsentligheter som mat och sömn att sjunka undan i bakgrunden därför att man bara måste hålla på en liten stund till. Som tur är antyder slutscenerna att Nummer Tre lurar bakom hörnet! Till dess bör alla rollspelsvänner ha en hel del att bita i.


Maria Olsson


Omdöme:
Ett av årets bästa spel och definitivt ett av de bästa rollspelen någonsin.

Betyg: 5

Hårdvarukrav: Pentium 200 MHz, 32 MB RAM, 2MB grafikkort
Testdator: Pentium II 300, 64mb RAM
Multiplayer: Ja
Spelgenre: Rollspel
Releasedatum: ute nu
Pris: ca 400kr
Utvecklare: Bioware Utgivare: Interplay
Website: http://www.interplay.com/bgate2/

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy