« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Harry Potter and the Sorcerer's Stone

Filmen slog alla tiders publikrekord för premiärdagen i USA. Vi ger dig handlingen och betygen för den omtalade filmen.Den 4 november var det storpremiär i England för den efterlängtade familjefilmen Harry Potter And The Philosopher's Stone från Warner. Premiären i USA skedde den 16 november under namnet Harry Potter And The Sorcerer's Stone. Svensk premiär blir det den 23 november. Filmen är baserad på en bestseller från 1997 av den engelska författarinnan J.K. Rowling. Harry Potter har regisserats av Chris Columbus (Ensam hemma, Mrs. Doubtfire) och i de ledande rollerna finns Daniel Radcliffe, Maggie Smith, Julie Walters, John Cleese, Alan Rickman, John Hurt, och Richard Harris.

Handlingen

I centrum för handlingen finns den 11-årige föräldralöse Harry Potter (Daniel Radcliffe). Han bor hos sina släktingar familjen Dursley. Harrys föräldrar dog när han var liten. Han togs då om hand av familjen Dursley. Men Harry har aldrig känt sig hemma där. Släktingarna är hårda och orättvisa och tvingar honom att sova i ett skrymsle under trappan. Harry vet inte att hans mamma och pappa var häxa respektive trollkarl. När Harry fyller 11 år får han veta sanningen samt besked om att han antagits till Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry. Där skall Harry utbildas till trollkarl. Resan till den märkliga skolan som startar från London är början på ett grandiost äventyr.

Strålande betyg

Harry Potter fick det maximala betyget A+ i betyg av slumpmässigt utvalda biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är högsta och F är lägsta betyg. De flesta (79 procent) av kritikerna är klart positiva. Många påpekar att filmen nästan i detalj följer boken. Det är bra men nackdelen är enligt kritikerna att det blir få överraskningar för den som läst boken (Rottentomatoes.com).

Entertainment Weekly låter sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna tyckte drygt hälften (56 procent) att Harry Potter var bättre än väntat. Drygt hälften (57 procent) tänker också se den en gång till. De flesta (80 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra. Det som drog publik till filmen var i första hand böckerna (80 procent).


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy