« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Baldurs Gate II

Det mycket efterlängtade PC-rollspelet Baldur's Gate II: Shadows of Amn är nu på väg ut till affärena. Spelet publiceras av Interplay och har utvecklats av det kanadensiska företaget Bioware.Det mycket efterlängtade PC-rollspelet Baldur's Gate II: Shadows of Amn är nu på väg ut till affärena. Spelet publiceras av Interplay och har utvecklats av det kanadensiska företaget Bioware.

Baldur's Gate II: Shadows of Amn är uppföljaren till det av spelare och kritiker mycket rosade Baldur's Gate (1998). Den första delen förnyade PC-rollspelen på ett genomgripande sätt. Det byggde på traditionella rollspelssystem som Advanced Dungeons and Dragons (AD&D)
som utspelar sig i den populär fantasivärlden Forgotten Realms. Baldur's Gate II: Shadows of Amn fortsätter den episka berättelsen från den första delen.

Handlingen
När handlingen i spelet börjar har det gått fyra månader sedan spelet huvudkaraktär har upptäckt hemligheten med sin härstamning och besegrat sin broder den onde Sarevok. I spelets början är man som spelare instängd i ett underjordiskt laboratorium. I laboratoriet utsätts
man för hemska experiment av en mäktig trollkarl. Experimenten leder till att att huvudkaraktären drabbas av en mild minnesförlust. Minnesförlusten underlättar spelandet för nya spelare utan erfarenhet av första delen. Man kan alltid få tips om den grundläggande handlingen av non-player characters (icke-spelande karaktärer) i närheten. Bland dessa finns tjuven Imoen, druiden Jahiera, rangern bärsärken Minsc och Boo hans "miniatyr jätte
rymdhamster".

När gruppen lyckats fly från den första grottan hamnar de i Amn. Amn är ett land beläget längre söderut på Svärdkusten (Sword Coast) än den plats där första delen utspelade sig. I Amn finns huvudstaden Athkatla, älvornas skog Tethir och Cloudpeak bergen. Märkliga platser i Amn är den skrämmande staden Drow i Underdark, en stad under vattnet som bebos av
hajmänniskor, Astral Plane och Abyss. Det gäller för karaktärerna att ta reda på vad som hänt dem, vilka krafter de har emot sig och vilken roll de skall spela i det mystiska landet Amn som är fullt av intriger. Dubbelt
så många animationer gör att gruppmedlemmarna rör sig mycket naturligare än i första delen.

Förändringar för karaktärer mm
En ny ras av karaktärer ingår de kraftfulla men långsamma och lite tråkiga Half-Orc. Det finns också nya klasser (munkar, sorcerers och barbarer) och nya underklasser för
karaktärer. En viktig nyhet i den andra delen är att alla nya karaktärer startar med 89000 upplevelsepoäng vilket var maximum i första delen. Det gör att karaktärerna blir mycket kraftfulla från början. Den begränsning som fanns i första delen har också höjts så att karaktärerna kan nå högre nivåer. Anpassningsbara AI skript gör att karaktärernas beteende kan ändras.

3D effekter gör trollformler och annat mera imponerande. Sammanlagt ingår 300 trollformler därav 130 nya varav en del hämtade från Icewind Dale. Hundratals magiska ting finns också med t.ex. svärdet Equalizer. Dubbelt så många monsters ingår av vilka många är exotiska och eller mycket stora.

Karaktärsklasserna spelar en större roll i originalet. Druider på en viss nivår kan ändra sig till olika djur som vargar och björnar. Magiker (Wizards) kan ha djur som ökar den magiska förmågan. Tjuvar kan sätta ut fällor vilka blir magiska på högre nivåer. Nya befästningar och nya vapenstilar. Nya klasspecifika uppdrag tillåter karaktärer att skaffa sig egna strongholds (befästningar). En kämpe kan inneha ett fort som kan behöva försvaras. En bard kan skaffa sig en teater som skall startas upp.

Magiker kan skaffa sig bibliotek som ökar den magiska styrkan. Kampsystemet är mera detaljerat och anpassningbart i Baldur's Gate II: Shadows of Amn än i den första delen. Man kan slåss på olika sätt genom att nya vapenstilar ingår: tvåhandsvapen, ett vapen, vapen och sköld samt två vapen. Två vapen ger möjlighet att slåss med ett svärd i varje hand, vilket ger snabbare attacker och åstadkommer större skador. En del nya vapen ingår speciellt svärd från Japan: Katana, Wakazashi och Ninja-To.

Tekniska detaljer
Baldur's Gate II: Shadows of Amn har ganska måttliga krav på hårdvaran Pentium 200, 32 MB minne och 600 MB ledig hårddiskplats. Den modifierade Infinity spelmotorn stöder 800x600 upplösning. Del två har ett förbättrat gränssnitt med finesser från Icewind Dale. En viktig nyhet är att man kan spela i full-screen (hela skärmen).


Jim OlssonFakta:
Hårdvarukrav: Pentium 200, 32MB minne, 600MB hårddisk
Multiplayer: Ja
3D-accelerering: Ja
Spelgenre: Rollspel
Releasedatum: september 2000
Utvecklare: Black Isle Utgivare: Interplay
Website: http://www.interplay.com/bgate2/

av Allamedia.comIntresserad av Spel? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

PSP smart-phone från Sony-Ericsson?
Playstation 3 (PS3), Xbox 360, Wii. Vilka är de hetaste spelkonsolerna
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2009
PC: Topp 10 bästa spel 2009
Wii: Topp 10 bästa spel 2009
PlayStation 3, PS3: Topp 10 bästa spel 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2009
PS3 PS2 PSP PC Xbox 360 WII m.fl.: Bästa spel år 2008
Wii: Topp 10 bästa spel 2008
Xbox 360: Topp 10 bästa spel 2008
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy