« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

The Score: Brando, DeNiro & Norton

Klassisk kriminalkomedi med tre Oscars-vinnare. Mycket uppskattad av kritiker.Den 13 juli var det premiä i USA för kriminalkomedin ”The Score” från Paramount Pictures. Svensk premiär var det dags för den 2 november. Filmen har regisserats av Frank Oz (Bowfinger, In & Out) och i de ledande rollerna finns tre Oscars-vinnare: Marlon Brando, Robert DeNiro och Edward Norton.

Handlingen

Ibland kan man inte låta bli att ha höga förväntningar på en film. När det räcker med att se rollistan för att bli helt till sig. Som när Marlon Brando, Robert De Niro och Edward Norton är med i samma film. Det kan ju bara bli en hit och inte shit. Eller?

Nick (De Niro) är mästertjuven som egentligen vill lägga karriären på hyllan och istället leva ett stillsamt liv med sin kvinna Diane (Angela Bassett). Men så kommer hans uppdragsgivare Max (Brando) och ber honom att genomföra en sista kupp. I tullverkets förvar finns en dyrbar spira värd många sköna miljoner. Genom Brian (Norton) som jobbar undercover som städare på tullverket ska de tillsammans genomföra kuppen på det stenhårt bevakade stället. Känns det igen?

”The Score”s största problem är att den är precis som alla andra filmer i samma genre. Det är som om manuset är framtaget enligt en handbok i hur man skriver en film om den omöjliga stöten och alla dess tillhörande klyschor; mästertjuvens kluvenhet till sista jobbet och kvinnan som vill att han slutar, aspiranten som vill lära sig allt om branschen. Det är förutsägbart, tråkigt och framför allt fegt att inte ens försöka göra något annorlunda.

Det är ingen hemlighet att De Niros filmval de senaste åren har varit mysko; unket stereotypiska ”Men of Honor”, gayförlöjligande rullen ”Flawless” och sist men inte minst ”Rocky och Bullwinkle på äventyr”, pinsamt. Här gör han ännu en intetsägande roll som inte alls tar tillvara på hans talang.

Och Marlon Brandos tänkta comeback lär dröja. Här gör han inga underverk utan lunkar mest omkring klädd som en Florida- pensionär i vit kostym, hatt och Hawaii-skjorta trots att filmen utspelar sig i Kanada.
Filmens behållning står utan tvekan Edward Norton för. Precis som i ”Rounders” tillför han sin karaktär trovärdighet och humor trots att den egentligen är ganska tråkig.

Regissören Frank Oz inleder filmen med hygglig spänning men till själva finalen är gnistan borta och man vill mest få den utdragna kuppen överstökad. Han verkar inte veta vad han vill fömedla med sina filmer utan bara prova på olika saker. Vi snackar om mannen som regisserat ”Little Shop of Horrors” men även krystade komedierna ”Knubbigt regn” och ”Ute eller inte”. Och vars största merit förmodligen är att ha gett rösten till Yoda i ”Stjärnornas krig”. Och förlåt, höll nästan på att glömma: Miss Piggy i Mupparna.

Betygen

”The Score” fick hyggliga B i betyg av slumpmässigt utvalda biobesökare i USA (CinemaScore). A+ är högsta och F är lägsta betyg. Biobesökare under 21 år var mest positiva och gav den B+ i betyg. Kritikerna är mycket positiva och ger filmen omkring B+ i betyg.

Entertainment Weekly låter sina läsare online betygsätta aktuella filmer. Av dessa engagerade biobesökarna nästan hälften (45 procent) att ”The Score” var bättre än väntat. Drygt hälften (62 procent) kommer också definitivt att rekommendera den till andra. Det som drog publik till filmen var i första hand (76 procent) dess stjärnor. Filmen hämtade hem 71 miljoner dollar i biljettintäkter i USA.

av Silvia Q Pamhagen


Omdöme: En film man glömmer bort så fort man kommer ut från biosalongen

Betyg: 2

Regi: Frank Oz
I rollerna: Robert De Niro, Edward Norton, Marlon Brando, Angela Bassett
Manus: Daniel E Taylor
Genre: Thriller
Land: USA


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy