« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Blow - livet som knarkkung

Blow berättar knarkkungen George Jungs livshistoria och dennes uppgång och fall - från 70-talets dealing av marijuana till 80-talets organiserade kokainsmuggling från Colombia.Det är kul att vara knarkkung, jävligt kul. Man får ha vita syntetkostymer och väga pengar kartongvis, festa loss med snyggingar och gå i tufft ihopklippta sekvenser till Black Betty. Man skrattar hela vägen till banken. Det är mindre kul att ha varit knarkkung; skilsmässa, viktökning, fängelse, depression - hela kitet. George Jung har provat alltihop, och regissören till Blow, Ted Demme (Absolut gisslan, Beautiful Girls), vill att vi ska får göra det samma. Blow är baserad på George Jungs liv, och kretsar kring hans roll i kokainets introduktion och uppsving i USA på sjuttiotalet.

Uppgång och fall
Manus är skrivet av Nick Cassavetes (regissör till She's So Lovely) och David McKenna (American History X, Get Carter), och baserat på en bok av Bruce Porter. Som George Jung ser vi Johnny Depp (Sleepy Hollow, Donnie Brasco m.fl) och i övriga roller bl.a. Penelope Cruz (Allt om min mamma, Hi-Lo Country, All the pretty horses), Franka Potente (Spring Lola), Rachel Griffiths (Blow Dry,
Muriels bröllop, Hilary och Jackie), Ray Liotta (Copland, Maffiabröder) och Paul Reubens (Batman - återkomsten, Buffy the Vampira Slayer): Blow handlar om knarkkungen Jungs uppgång och oundvikliga fall. Geroge är son till en hederlig polisman och får lära sig att arbeta hårt och ärligt. Vad han gör av dessa kunskaper är svårt att säga, men han brukar dem inte särskilt nitiskt. Livet är i början en ganska småskalig fest i Kalifornien, men utvecklar sig snabbt på alla ledder och efter en tur i fängelse får George leka med de stora grabbarna. Han blir en av de första och största kokainsmugglarna till USA och alla är glada och rika. Bamalam. Upp som en sol och ned som en pannkaka, som man brukar säga.

Början bäst
Trots att filmen är snygg och de flesta gör bra ifrån sig tycker jag inte att den håller hela vägen. Det är för många historier. Handlar det om George marijuanasmugglaren, George fängelsekunden, George kokainkungen, George sonen, George maken, George den frånskilde eller George den misslyckade fadern? Ansatserna är bra men delarna blir rumphuggna och urvattnade. Materialet hade räckt till tre filmer till känns det som, uppbyggnaden för varje moment är monumental och storskalig, sedan snuddas det bara vid innehållet och genast måste man vidare. Jag tycker att början är den bästa delen av filmen, här har Demme inte för bråttom, och utvecklingen i Kalifornien får utrymme. I övrigt är åttiotalsgarderoben för magnater på dekis suverän. Den som basat över kostymen har insett att åttiotalet inte var snyggt eller ens skojigt - det var bleka pastellfärger i pyramidmönster, stentvättade jeans med neonrevärer och träningsoveraller. Man ryser med igenkännande skräck.

av Hedvig Hallin

Betyg: 2/5
I rollerna: Johnny Depp, Penelope Cruz, Franka Potente, Paul Reubens, Jordi Molla, Rachel Griffiths, Ray Liotta, mfl.
Regi: Ted Demme
Manus: Nick Cassavetes, David McKenna
Genre: Drama
Längd: 2 h 3 min
Land: USA
Premiärdatum: 2001-08-24
Internetsite: http://www.getsomeblow.com/Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy