« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Stjärnporträtt: Sean Connery

Stjärnporträtt Sean Connery
Sean Connery föddes 1930 i Edinburgh i Skottland. Sean Connery är en av världens populäraste skådespelare. För många är James Bond och Sean Connery samma person. Populariteten har lett till uppmärksamhet av allehanda slag. 1990 blev Connery vid 60 års ålder utsedd till världens sexigaste man av People Magazine.

Han rör sig som en karl ska!
Sean Connerys berömmelse är inte tillfällig. Connery förbereder sig mycket grundligt för varje roll. Hans kroppspråk är alltid mycket övertygande. Det är ingen tillfällighet utan intränat. Connery är mycket noga med att han rör sig på rätt sätt i sin roll. Här har Sean Connery legat före många av sina samtidiga kollegor. Högaktuella forskningsresultat visar t.ex. att sättet man går på är mycket individuellt.

Skotsk nationalist men bosatt i Spanien
Sean Connery har en son Jason med sin första fru den skådespelerskan Diane Cilento. Jason Connery spelade Ian Fleming i BBC-produktionen "Spymaker". Sean Connery träffade 1970 Micheline Roquebrune. De gifte sig 1975 och har bott i Marbella, Spanien och på Bahamas. Nu funderar han att flytta tillbaka till Skottland. Connery är övertygad skotsk nationalist. Han stöder ett självständigt Skottland med opinonsbildning och peningdonationer. Så hur började då hans karriär?

Enkel och tuff uppväxt
Sean Connery växte upp i ett fattigt kvarter i Edinburghi Skottland. Familjen bodde i ett rum och delade toalett med tolv andra familjer. Connery sade en gång: "Jag tyckte aldrig jag var sämre än någon annan, för jag hade ingenting att jämföra min situation med".

Efter skolan arbetade Connery som: mjölkbud, sjöman i marinen i tre år, cementblandare, murare, stålböjare, livvakt och polerare av likkistor. Han var duktig i fotboll och var framgångrik kroppsbyggare där han blev Mr Skottland.

Skådespelare av en slump
Under tävlingen Mr. Universum 1950 i London tipsades Connery om en provspelning i "South Pacific". Sean fick en roll och började som skådespelare. 1956 spelade han huvudrollen i en TV-pjäs med stor framgång och blev etablerad. Första film var "No Road Back". 1957 spelade han mot berömda Lana Turner i "Another Time, Another Place". Sedan följde filmerna "Darby O'Gill and the Little People", "Tarzans Greatest Adventure" och "On the Fiddle".

Agent 007: Connery
Producenterna Harry Saltzman och Albert R. Broccoli erbjöds Sean Connery ett långtidskontrakt som James Bond. I boken var agenten James Bond: engelsman, elegant, sofistikerad, välutbildad, vinkännare och charmör. Sean Connery, var skotte, lång och kraftig, utan skolutbildning, hade en skotsk dialekt, var enkel och hade tatueringar på varje arm. Författaren Ian Fleming var därför mycket tveksam till Connery och godkände honom först under en gemensam lunch. När det var klart blev Connery tveksam: "Filmen var den första i en serie om James Bond. Långa kontrakt kväver en, och jag ville vara fri".

Regissören Terence Young lät sin skräddare sy upp kläder åt den enkle Connery. Connery gjorde direkt rollen till sin egen. Efter premiären av Dr. No, fick Connery tusentals beundrarbrev i veckan. James Bond blev ett fenomen. Connery blev världsberömd och identifierades med Bond. Det gillade inte Connery: "Jag vill inte vara Bond hela tiden, det retar mig när folk kallar mig Bond utanför scen".

Connery började trötta på Bond i samband med inspelningen av You Only Live Twice. Den pågick under sex månader och följdes med ett hysteriskt intresse från japansk press. Connery tyckte: "Det som började med en fin roll, slutade som Frankensteins monster". Connerys gillade inte heller villkoren i sitt långtidskontrakt. Han ville producera de följande Bondfilmerna. Saltzman och Broccoli vägrade. När filmen var färdig, lämnade därför Connery rollen.

De följande åren kunde man se Connery som cowboy i "Shalako", kolgruvarbetare i "The Molly Maguires", som polarforskaren Roald Amundsen i "The Red Tent", och som en ex-fånge i den politiska satiren "The Anderson Tapes".

Efter "On Her Majesty's Secret Service", med George Lazneby som Bond, letade man efter en ny 007. United Artists direktör David Picker träffade Sean och erbjöd honom ett rekordkontrakt. När dessutom regissören lovade att korta schemat för inspelningen tackade Connery ja.

Efter James Bond
Efter James Bond, ville Connery ha helt andra typer av roller. Några av hans bästa filmer under 70-talet var: "Murder on the Orient Express", "The Wind and The Lion", "The Man who would be King", "Robin and Marian" och "The Great Train Robbery".

1983 återvände Connery till James Bond i toppfilmen "Never say never again", en nyinspelning av "Thunderball". "The Name of the Rose" 1986 var en ovanlig och bra film. För sin insats i filmen "The Untouchables" fick Connery en Oscar för bästa biroll. Han dök även upp i storfilmerna "Indiana Jones & the Last Crusade" 1989, och i "The Hunt for Red October" 1990. Connerys mest kända filmerna under senare år är: "Medicine Man", "First Knight", "The Rock" och nu senast "Entrapment". I år fyller Connery 70 år men han har inga planer på att sluta filma. Sean Connery har två intressanta filmer på gång

Kommande filmer

Finding Forrester
Sean Connery kommer att medverka i dramat "Finding Forrester". Filmen bygger på ett prisbelönt manus av disc jockeyn Michael Rich. Sean Connery spelar huvudrollen i filmen och är producent för Columbia Pictures. Regissör är Gus Van Sant med tidigare filmer som "Good Will Hunting," "To Die For," "My Own Private Idaho" och "Drugstore Cowboy." Det handlar om en berömd tillbakadragen författare (Connery) som är bosatt på USA:s östkust. Han blir bekant med en ung 15-årig färgad kille som är mycket duktig på att skriva. Den äldre författaren fungerar sedan som mentor. Manuset lär ge liknande känslor som Good Will Hunting. Filmen beräknas ha premiär under slutet av året.

End Game
End Game är en thriller som kommer år 2000 där Sean Connery spelar huvudrollen. Filmen produceras genom Mandalay Pictures av Jorge Saralegui från ett manus av Adi Hassock och Stuart Kelban. Det handlar om en CIA agent (Connery) av den gamla skolan. Han engageras för ett hemligt specialuppdrag. Agenten upptäcker snart att han bara är en bricka i ett större spel och att någon försöker sätta dit honom. Den gamle CIA-agenten slår sig ihop med en ung agent för att bevisa sin oskuld. Tillsammans försöker de att avslöja vem den verkliga skurken är. Det är inte klart vem som skall spela den unge agenten. Regissör är ej heller klar. Filmningen planeras komma igång under början av året.av Jens Niia och Jim Olsson


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy