« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Stjärnporträtt: Arnold Schwarzenegger

Stjärnporträtt med Arnold Schwarzenegger
Arnold Schwarzenegger föddes den 30 juli 1947 i Graz, Österrike. Arnold är sedan 1986 gift med TV-presentatören Maria Owings Shriver som tillhör USA:s mest berömda familj Kennedy. Tillsammans har de fyra barn två flickor och två pojkar. Politiskt är han övertygad republikan medan hans hustru är demokrat som alla från familjen Kennedy. Arnold Schwarzenegger är en man med enorm energi och framåtanda.

Den mest perfekt utvecklade mannen
Guiness Book of World Records har gett Arnold omdömet "den mest perfekt utvecklade mannen i världens historia". Han utövar bodybuilding och andra sporter. Arnold åker skidor, springer, cyklar, simmar, dyker, och spelar tennis. Han varvar ned med bowling, biljard, bågskytte, skytte, ridning och motorcykel åkning. På fritiden ger han ungdomar tillfälle att idrotta. Arnold har rest runt i hela USA och propagerat för fysisk träning. I storstäderna har han organiserat Inner-City Games för ungdomar. Ungdomarna stimuleras att idrotta som alternativ till gäng, droger och brott. Han arrangerar dessutom Arnold Schwarzenegger Classic Bodybuilding.

Systematisk träning redan som barn
Arnolds far Gustav var en före detta militär som senare blev polisman. På grund av efterverkningar av kriget var det fattigt i föräldrahemmet. Arnold och hans äldre bror fick en mycket strikt uppfostran. Pappan var tidigare Europamästare i curling och fäste stor vikt vid fysisk träning. Varje morgon klockan 6 var det intensiv gymnastik en kvart. Först därefter fick pojkarna lov att äta frukost.

En dag såg Arnold den Olympiska mästaren i simning och Tarzan-skådespelaren Johnny Weissmüller i Graz. Arnold blev så imponerad av honom och hans fysik att han ville bli idrottsman. Arnold och hans bror ägnade sig åt alla möjliga sporter: skidåkning, skridskoåkning, simning och fotboll med mera. Arnolds far såg tidigt hans talanger för sport och ville att han skulle bli fotbollspelare i världsklass. Men när Arnold var 13 år slutade han med fotboll. Han ville göra något helt annat.

Bodybuilder i världsklass i unga år
Som 14 åring letade Arnold efter en förebild och hittade Herkules. Han såg alla filmer om Herkules och började samla tidningar om muskelbyggnad. Han blev inspirerad och bestämde sig 14 år gammal för att bli kroppsbyggare (Bodybuilder) i världsklass. Han hade inte råd att bli medlem i ett gym. I stället utrustade han rum i källaren i föräldrahemmet.

1961 mötte Arnold den tidigare Mr. Österrike Kurt Marnul. Marnul blev imponerad av Arnolds kropp och bjöd in honom att träna hos klubben Atletic Union i Graz. 1965 gjorde han militärtjänsten i Österrikes armee. För att kunna tävla i Stuttgart om titeln Jr. Mr. Europa var han tvingad att ta ledigt utan lov. Han vann men när han kom tillbaka åkte han in i fängelse. Vid 20 års ålder hade han vunnit både Mr. Germany och Mr. Universe. När han slutade med att tävla i Bodybuilding hade han vunnit Mr. Universe fem gånger, Mr. Olympia sex gångers och Mr. World en gång.

Arbetade hårt i många år för att bli filmstjärna
Efter alla titlar i Bodybuilding ville han pröva på något nytt och åkte till Hollywood. Han började med att ta lektioner i engelska och därefter jobbade han som vägarbetare i Santa Monica i Kalifornien. De flesta av dagens idrottsmän hade skaffat sig en agent och sedan satt sig att vänta på erbjudanden. Så icke Arnold han ville bli stjärna direkt. Nästan omedelbart fick han en huvudroll i långfilmen "Hercules Goes to New York". Under ett TV-uppträdande i The Merv Griffin Show imponerade han på TV-stjärnan Lucille Ball. Hon erbjöd honom en liten roll i ett pilotprogram av sin nya TV-show "Happy Anniversary and Goodbye". Men det gick inte så bra Hercules blev utskrattad av publiken och TV-showen sändes aldrig. I sin andra film Robert Altmans "The Long Goodbye" hamnade Schwarzenegger helt i skuggan av Elliott Gould.

Smart affärsman
Han började med en rad olika affärer. Tillsammans med kroppsbyggaren Franco Columbu började han sälja böcker och kasetter om Fitness. Han lyckades med affärerna och investerade i fastigheter med stor framgång. Vid sidan av läste han in en högskoleexamen från University of Wisconsin per korrespondens i "business and international economics". Han blev en nationell kändis genom dokumentärfilmen om bodybuilding "Pumping Iron" (1977). Då var Schwarzenegger redan ekonomiskt oberoende med dyr Mercedes Benz och lyxvilla i Los Angeles.

Genombrott med Terminator
Arnold Schwarzenegger fick chansen att spela huvudrollen i dokumentären "Stay Hungry". Rollen gav honom en Golden Globe Award och inledde hans framgångsrika karriär. Med filmerna om Conan etablerade sig Arnold Schwarzenegger i Hollywood.

Det stora genombrottet fick Arnold Schwarzenegger med sciencefiction thrillern The Terminator som regisserades av James Cameron. Egentligen var Schwarzenegger tänkt för att spela hjälte. Men han övertalade Cameron att spela roboten Terminator. Terminator var en lågbudget film på bara 6 miljoner dollar. Filmen blev en stor framgång ekonomiskt och kritikermässigt. Efter Terminator medverkade Schwarzenegger i den lyckade aktionfilmen Commando (1985). Ett andra stort genombrott fick Arnold Schwarzenegger 1988 med komedin Twins som drog massor med nöjda besökare till biograferna.

Åren 1990 och 1991 var Arnold Schwarzenegger enormt framgångsrik med Total Recall (1990), Kindergarten Cop (1990) och Terminator 2 (1991). Hans mest framgångsrika filmer är Twins (1988), Total Recall (1990), Terminator 2 (1991), Kindergarten Cop (1992), True Lies (1994) och Eraser (1996). Schwarzenegger planerar att göra uppföljare till de tre bästa av dessa filmer: Total Recall, Terminator 2, och True Lies. Filmen "End of Days" och Arnold Schwarzenegger fick dåliga recensioner av publik och kritiker. Förhållandevis få åskådare kom också. Men tuffingen Arnold Schwarzenegger ger inte upp i första taget.

Senaste filmen: On the Sixth Day
Arnold Schwarzeneggers senaste film var "On the Sixth Day" från Columbia Pictures som regisserades av Roger Spottiswoode (Tomorrow Never Dies). I rollerna vid sidan av Schwarzenegger fanns bland andra Tony Goldwyn, Michael Rooker; Robert Duvall, Michael Rapaport och Sarah Wynter. Filmen handlade om en man Adam Gibson (Schwarzenegger) som arbetar som helikopterpilot. Han är nära att avlida i vad som först verkar vara en olyckshändelse. När Gibson så återvänder hem finner han att han blivit ersatt av en klon (exakt kopia). Filmen handlar om Gibsons kamp för att överleva de som skapat klonen och som jagar honom.

Kommande filmer
Arnold Schwarzenegger har mer än 10 filmprojekt under planering och diskussion. I dessa ingår bland andra uppföljarna "True Lies 2", Total Recall 2" och "Terminator 3". Det är framförallt tre nya filmer som är högaktuella. Filmningen av "Collateral Damage" är klar. "Terminator 3" är klar att påbörjas år 2002. Tredje film i ordningen ser ut att bli "True Lies 2".

Collateral Damage
Filmen "Collateral Damage" är klar men premiären förskjöts till början av år 2002 pga terrorattackerna i USA. Arnold Schwarzenegger spelar huvudrollen i filmen. Han spelar en polisman Ben Stride vars hustru och barn dödats av en terroristbomb. Stride (Schwarzenegger) blir besatt av att fånga in och oskadliggöra terroristerna. Då märker Stride att han blivit inblandad i stor sammansvärjning. Regissör är Andrew Davis och filmen har baserats på ett manus med namnet "Thou Shalt Not Kill." Andrew Davis har en mängd bra filmer bakom sig: The Fugitive, A Perfect Murder, Chain Reaction, Under Siege, Above the Law, The Package, Steal Big Steal Little, Code of Silence, The Final Terror. "Collateral Damage" har vissa likheter med Davis storfilm "The Fugitive" (Jagad). I den filmen fick också en man sin hustru mördad. Skillnaden är att här är det mannen som jagar mördaren.

True Lies 2
"True Lies 2" Arbetet med planeringen av filmen är i gång sedan flera år. Arnold Schwarzenegger, Jamie Lee Curtis och Tom Arnold väntas alla delta i filmen. Regissör lär också den här gången James Cameron. I filmen är det problem i äktenskapet mellan det gifta paret (Arnold och Jamie Lee). Arnolds karaktär misstänker att hustrun är dubbelagent. Det ryktas också att handlingen rör den ryska maffians infiltration av USA

Jim Olsson


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy