« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Stjärnporträtt: Kevin Spacey

Stjärnporträtt Kevin Spacey
Kevin Spacey föddes den 26 juli 1959 i South Orange, New Jersey, USA. Hans riktiga namn är Kevin Matthew Fowler. Namnet Spacey är hans mammas flicknamn.

Diskret om sitt privatliv
Kevin Spacey är tystlåten om sitt privatliv. Han anser att det är hans jobb som skådespelare att övertyga publiken att karaktären han spelar är verklig. Publiken ska inte tänka på Kevin Spacey och hans senaste date då de ser en film med honom. Så det enda man helt säkert vet om Kevin Spaceys nuvarande privatliv är att han äger två hundar som han älskar väldigt mycket. Om hans barndom, uppväxt och karriär vet vi däremot en hel del.

Stormig barndom
Kevin var en liten odåga som barn. Han brände ned sin systers trädkoja då han var liten. Efter det skickades han till en militärskola Northridge Military Academy (NMA). Där fick han först ledarskapsmedalj men sen blev det värre. Han relegerades från skolan efter att ha kastat ett däck på en klasskamrat under en boxningsmatch.

Klasskamrat med Val Kilmer
Efter NMA hamnade han på Chatsworth High School i San Fernando Valley. Där blev han klasskamrat med Val Kilmer. Nu började Kevin som stand up-komiker genom att imitera kändisar som Carey Grant och James Stewart. Val Kilmer fick senare Kevin att söka in på dramalinjen på den kända skolan Juilliard. Efter två år tyckte Kevin att han lärt nog och hoppade av.

Fattig skådespelare på Broadway
Kevin anslöt sig till the New York Shakespeare Festival. Han debuterade 1981 i Henry IV i en enkel roll. Något senare debuterade Kevin på Broadway i Ibsens Gengangere/Ghosts där han spelade mot Liv Ullman. 1984 var han med i pjäsen Hurlyburly där han lärde sig alla manliga roller spelade de flesta. Något genombrott som skådespelare kom dock inte. Spacey var mycket fattig vid denna tid och plågades av ångest. Tidvis måste Spacey samla burkar för att få in pengar. Vid vissa tillfällen levde han på hundmat.

Första filmroll: I nöd och lust
1986 så fick han då sin första filmroll i ”I nöd och lust”, en dramakomedi med Meryl Streep och Jack Nicholson i huvudrollerna. Rollen var liten, men scenerna han är med i är ganska roliga. 1986 var också det år då han äntligen fick en roll som han länge eftertraktat. Han fick spela den äldste sonen i Eugene O'Neills drama ”Lång dags färd mot natt” mot Jack Lemmon. 1986 var det år då det började att lossna för Kevin Spacey. Han fick också en återkommande gästroll i tv-serien Wiseguy. Så följde små roller i ett antal filmer som ”Working Girl” (1988), ”See No Evil, Hear No Evil” (1989) (Hör upp blindstyre) och Dad (1989).

Tony Award och samarbete med Al Pacino
1991 var Kevin med i pjäsen Lost in Yonkers och vann ett mycket eftertraktat teaterpris: en Tony Award. Al Pacino såg honom i pjäsen och gav Kevin en roll i Glengarry Glen Ross (1992) som baserades på en pjäs av David Mamet. Glengarry Glen Ross är en karaktärsskådespelares dröm. Den utspelar sig under något dygn på en mäklarfirma där konkurrensen är stenhård. I ”Glengarry Glen Ross” fick Kevin arbeta tillsammans med sin mentor Jack Lemmon. Samarbetet med Al Pacino fortsatte med en liten roll i Pacinos intressanta dramadokumentär ”Looking for Richard” (1996) (I väntan på Richard). Därefter följde roller i mindre kända filmer. Bland annat var Spacey medproducent för filmen ”Swimming with Sharks” (1994). Där Kevin gjorde han en suverän roll som överjävlig producent i Hollywood.

Oscar för rollen i ”De misstänkta” (1995)
Det där avgörande året i Spaceys karriär kom 1995. Först spelade han mot Dustin Hoffman och Rene Russos i ”Outbreak -- i farozonen” (1995). Samma år kom dessutom ”The Usual Suspects” (De misstänkta ut). Spaceys insats som Verbal Kint i den filmen blev allmänt geniförklarad. För sin insats tilldelades Kevin en Oscar 1996 som Bäste manlige skådespelare. Hans insats i "Seven" (1995) har också blivit omtalad. I "Seven" spelar han mördaren John Doe med ryslig elegans. Man blir helt övertygad av hans rollkaraktärs kyliga och beräknande ondska.

Vill gärna regissera
Kevin Spacey vill också arbeta som regissör. 1996 kom hans första och hittills enda film som regissör ut. Filmen heter ”Albino Alligator” med Faye Dunaway, Gary Sinise och Matt Dillon i ledande roller. Det är en bra film med tydlig pjäslik karaktär. Hela filmen utspelar sig i princip i en och samma bar. Spacey har sagt att han gärna regisserar fler filmer. Spacey fick en stor roll 1997 i filmen ”Midnight in the Garden of”. Spacey spelar där en nyrik antikhandlaren Jim Williams som åtalas för mordet på sin manlige älskare. I den filmen sjunger Kevin Spacey en låt ”That Black Ol’ Magic”. Från året 1997 är dock Spaceys roll i ”LA Confidential” mycket mer omtyckt och uppmärksammad. I den filmen spelar han polisen Jack Vincennes som gillar kändislivet. 1998 spelade Kevin i London i en succéuppsättning av pjäsen ”The Iceman Cometh”. Kevin var också senare med om att sätta upp pjäsen på Broadway där den också gjorde succé. 1998 gjorde Spacey också Förhandlaren där han spelade mot Samuel L. Jackson.

American Beauty (1999)
Många av Spaceys filmer har blivit älskade av kritikerna. Men 1999 kom den film som många anser vara den bästa Kevin varit med i. Det är var ”American Beauty” som fullkomligt överösts av beröm från både kritiker och publik. Filmen fick hela åtta Oscars nomineringar. Filmen som är en svart komedi är mycket provokativ. Spaceys karaktär Lester Burnham genomgår en stor medelålderskris och blir förälskad i en 16-årig cheerleader.

De senaste åren har Kevin Spacey gjort följande filmer:

The Big Kahuna (1999)
The Big Kahuna är en komedi som regisserades av John Swanbeck. Filmen baseras på en pjäs ”Hospitality Suite” av Roger Rueff. Huvudrollerna spelas av Kevin Spacey, Danny DeVito, och Peter Facinelli. Den handlar om tre försäljare Larry (Spacey), Phil (De Vito) och Bob (Facinelli). De säljer smörjolja till industrin. Nu är de på besök i Wichita Kansas för att närvara vid en mässa. Filmen utspelar sig under en kväll försäljarnas hotell när de väntar på en viktig kund "the big kahuna". Larry är hal, brutal och cynisk; den äldre Phil är nyskild och utröttad; och den unge Bob är nygift, naiv och djupt troende. Under kvällens diskussioner förändras de tre försäljarna på ett oväntat sätt.

Ordinary Decent Criminal (2000)
”Ordinary Decent Criminal” är en gangsterfilm med verklighetsbakgrund. Den utspelar sig i Dublin på Irland under 1990-talet. Spacey spelar en irländsk gängledare Michael Lynch. Lynch är en mycket känslosam, sexig och levnadsglad man. Han älskar sin fru (Linda Fiorentino), älskarinnan (Helen Baxendale), sina vilda barn och sitt gangstergäng. Han gillar att utmana polisen och planera raffinerade kupper. Det hela slutar med en stor konststöld från ett av Dublins finaste gallerier. Lynch (Spacey) lyckas lura polisen, Interpol, IRA och andra kriminella gäng.

Pay It Forward (2000)
”Pay It Forward” baseras på en bok av Catherine Ryan Hyde. Filmen ditribueras av Warner Brothers och produceras av Bel Air Entertainment. Regissör är Mimi Leder med aktionfilmerna ”The Peacemaker” och ”Deep Impact” bakom sig. I de ledande rollerna finns Haley Joel Osment, Helen Hunt och Kevin Spacey. En ung pojke (Osment) utmanas av sin lärare (Spacey) att försöka förbättra världen. Pojken kommer upp med konceptet ”pay it forward”. Tanken är att man skall gör något gott för en behövande. Denne skall sedan i sin tur hjälpa någon annan. Pojken börjar med att bjuda hem en hemlös tiggare till sin mammas (Hunt) stora förvåning. Filmen ställer frågan kan goda handlingar rädda världen?

The Shipping News (2001)
”The Shipping News” baseras på en prisbelönt (Pulitzer Prize) bok av Annie Proulx med Lasse Hallström som regissör. Kevin Spacey spelar en otursförföljd man Quoyle. Han har levt i ett besvärligt äktenskap. Hans vilda fru Petal dör i en olycka. Quoyle flyttadr med sin dotter till New Foundland. Han söker sig till den lilla ort som hans förfäder härstammar ifrån. Där får han jobb på en lokaltidning för att skriva om sjöfartsnyheter. Quoyle söker en ny identitet och upptäcker samtidigt en del mörka hemligheter om familjen.

Anna Svelander och Jim OlssonIntresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy