« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Stjärnporträtt: Russell Crowe

Stjärnporträtt Russell Crowe
Russell Ira Crowe föddes den 7:e april 1964 i Auckland, Nya Zeeland. Man kan väl nästan säga att han föddes in i filmindustrin. Crowes föräldrar, Alex och Jocelyn, flyttade till Sidney i Australien 1968. I Sidney startade de en catering-firma som bland annat försåg många australiska film- och TV-produktioner med mat. Russell följde med sina föräldrar överallt när de flyttade omkring. Eftersom han var på plats vid inspelningar fick han små roller i flera produktioner. Debuten kom redan som sexåring i den australiska TV-serien Spyforce. Men det skulle faktiskt ta tolv år innan Russell Crowe stod framför kameran nästa gång.
Arbetade som DJ
Efter det att Russell Crowe slutade skolan arbetade han som discjockey. Han spelade också i ett antal rockband. Bland annat under namnet Rus LeRoc. Han gav ut ett antal skivor vilka, enligt Crowe själv, gick rakt in på botten av försäljningslistan. En av singlarna hette ”I Want to be Like Marlon Brando”. Fortfarande spelar Crowe rock i bandet 30 Odd Foot of Grunts som sålt så bra som 35 000 exemplar av sina CD. Detta trots att den enda reklamen varit en website-annons. Så småningom fick han rollen som Eddie/ Dr.Scott i The Rocky Horror Show. 1986-88 turnerade han med showen på Nya Zeeland och genom Australien. Han gjorde även ett inhopp som Frank (huvudrollen i Rocky Horror Show) 1988 bosatte sig Russell Crowe definitivt i Australien för att slå sig fram som skådespelare.

Genombrott i Australien
Russell Crowe hankade sig fram på teater i ett par år innan han fick en roll i Blood Oath 1990. Redan samma år spelade han in The Crossing. För sin roll i den filmen nominerades han till Australian Film Industrys (AFI) pris för bästa skådespelare. Sedan dess har Crowe varit en mycket produktiv skådespelare med i genomsnitt 3-4 filmer per år. Det definitiva genombrottet i Australien kom 1992 med Romper Stomper, en film där Crowe spelar ett sadistiskt skinhead. Rollen gav honom priset som Australiens bäste skådespelare samma år.

Russell Crowe gick vidare med antal filmer som inte direkt blev några succéer. Bland annat barnfilmen The Silver Stallion King of the Wild Brumbies. 1993 fick han fly undan polisen från ett hotell i Italien under inspelningen av Red Rain. Produktionsbolaget hade inte pengar till hotellräkningarna, Russell klarade sig undan polisen men filminspelningen fick läggas ner.

1994 kom filmen The Sum of Us där Russell Crowe spelar den homosexuelle rörmokaren Jeff Mitchell, en trevlig men känslomässigt skadad karaktär. Hans motspelare (fadern i filmen) Jack Thompson var lustigt nog samma skådespelare som Crowe debuterade emot i Spyforce tjugofem år tidigare.

Vidare till Hollywood
Nästa år kom Sam Raimis westernfilmen Snabbare än döden (The Quick and the Dead), Crowes första riktiga Hollywood-produktion. Han spelar en revolverman som blivit predikare. Motspelare var bland annat Sharon Stone och Gene Hackman. Stone hade imponerats av hans insats i Romper Stomper och ville absolut ha honom som motspelare. Enligt hennes motivering var Russell en karismatisk, attraktive, begåvad och modig skådespelare. ”Det var verkligen annorlunda att vara med i en 35miljoner-dollars film” berättade Crowe. Trots att filmen inte blev en stor publiksuccé öppnade den dörrarna för Crowes fortsatta Hollywoodkarriär.

Genombrott med L.A. Confidential
1997 kom Russell Crowes definitiva genombrott i Hollywood. Han spelade rollen som polisen Bud White i thrillern L.A. Confidential. Filmen fick nio Oscarsnomineringar och vann två Oscars. Crowes rollkaraktär Bud White är en brutal polis som gärna pressar fram en bekännelse med knytnävarna. Tillsammans med den unge karriärsnuten Exley (Guy Pearce) och den hale, publicitetssugne Jack Vincennes (Kevin Spacey) får han i uppdrag att utreda ett massmord på en restaurang. Filmen har kallats den bästa skildringen av Los Angeles sedan Chinatown (1975). Russell Crowe gick som vanligt upp i rollen. Ett exempel är att han rollkaraktär Bud White enligt manus är helnykterist. Crowe som gärna tar ett glas avstod därför från att dricka alkohol under den sex månader långa inspelningen.
Oscarsnominerad för The Insider
The Insider som regisserades av Michael Mann blev en stor framgång för Russell Crowe. Filmen fick många priser och Crowe nominerades för Oscar som bästa skådespelare. Han fick också flera andra priser och nomineringar för The Insider.

I korthet handlar The Insider om Jeffrey Wigand (Russell Crowe) som är ett centralt vittne i en rättegång. På ena sidan finns delstaterna i USA och på den andra sidan finns tobaksindustrin. Wigand är toppforskare på ett av tobaksbolagen den verklige Insidern. Den undersökande reportern Lowell Bergman (Al Pacino) och producenten Mike Wallace (Christopher Plummer) för TV-programmet ”60 Minutes” kom i kontakt med Wigand. De skaffade honom försvarsadvokater och spelade in hans avslöjande bekännelse.

Aktuell med storfilmen Gladiator
Den senaste filmen som haft premiär med Russell Crowe i huvudrollen är det storfilmen Gladiator som regisserats av Ridley Scott.

Gladiator är ett historiskt epos som utspelar sig år 180 i Rom. När den grymme romerske kejsaren Commodus (Joaquin Phoenix) kommer till makten fängslar han generalen Maximus (Crowe). Maximus har varit en hyllad general under den förre kejaren Marcus Aurelius (Richard Harris) far till Commodus. Efter en dramatisk flykt blir Maximus slav och så småningom gladiator i Nordafrika. Maximus måste nu kämpa för sitt liv som gladiator i blodiga kamper.

Hängiven, proffessionell och jordnära
Russell Crowe blev i början av sin karriär kallad den nye Marlon Brando, den nye James Dean, den nye Robert Mitchum, den nye Mickey Rourke och till och med den nye Nick Nolte. Men framförallt kan man väl kalla honom den nye Mel Gibson. Precis som Mel Gibson startade han sin karriär i Australien. Till skillnad mot Gibson är dock Crowe känd för att ha ett hett temperament privat.

Russell Crowe har som få skådespelare visat sig kapabel att spela helt skilda roller. Han spelar hjälte och skurk på samma övertygande sätt. Russell Crowe har en hög arbetsetik och en kameleontlik förmåga att anpassa sig till alla situationer. ” Jag är besatt av arbetet... Om människor tar jobbet på allvar så har jag inga problem med det. Och jag menar tar jobbet på allvar inte mig själv... Det är inte arrogans, det är ärlighet.” Crowes uppriktiga attityd verkar gå hem, inte bara publiken utan även regissörerna uppskattar den temperamentsfulle och ärlige skådespelaren. I Australien där han fortfarande bor uppskattar han framförallt att folk är ärliga både vad gäller uppskattning och kritik. För honom kommer Australien först, sedan Europa, därefter Afrika och sist det ytliga Nordamerika.

Kommande filmer:

Proof of Life
Under hösten år 2000 väntas det romantiska dramat Proof of Life från Warner Brothers. Regissör är Taylor Hackford och de ledande rollerna innehas av: Russell Crowe, Meg Ryan, David Caruso och David Morse.

Filmen baseras på en artikel från 1998 i tidningen Vanity Fair: Adventures in the Ransom Trade skriven av William Prochnau. En hög chef (Morse) för ett USA-företag tas som gisslan i Colombia. Den professionelle förhandlaren (Russell Crowe) får skyndsamt i uppdrag att flyga till Colombia och förhandla. Komplikationer uppstår när han förälskar sig i hustrun (Meg Ryan) till den höge chefen. David Caruso spelar "Dino" som är Crowes assistant under gisslan förhandlingarna.

Flora Plum
En annan film som Russel Crowe har på gång är Flora Plum i regi av Jodie Foster. Det hela är en kärlekshistoria som utspelar sig under depressionen i USA på 1930-talet. Flora Plum utspelar sig i cirkusmiljö. Crowe spelar en cirkusfreak som tar hand om en ung flicka Flora Plum. Flora Plum (spelas av Claire Danes) är utfattig och hemlös. Crowes rollgestalt blir djupt förälskad i Flora. Filmen handlar om denna relation och Floras karriär som cirkusartist. Lite av skönheten och odjuret alltså... Produktionen av Flora Plum skall börja i september i Los Angeles.


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy