« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Förhandstitt: Apornas Planet

Förhandstitt av Apornas Planet (Planet of the Apes) med Mark Wahlberg, Kris Kristofferson, Estella Warren, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan och Paul Giamatti m fl


Den 27 juli är det premiär i USA för ”Planet of the Apes” som är inspirerad av storfilmen med samma namn från 1968. Filmbolaget 20 Century Fox siktar på att göra en ny storfilm. Som regissör har man anlitat den framgångsrike Tim Burton (Batman, Batman Returns, Mars Attacks, "Sleepy Hollow" med flera). I de ledande rollerna finns Mark Wahlberg (Three Kings), Kris Kristofferson, Estella Warren, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan och Paul Giamatti.

Bakgrunden
I Hollywood gör man gärna nya versioner av gamla storfilmer. Man vet att historien fungerar och filmen redan är känd bland många. Den ursprungliga filmen "Planet of the Apes" (1968) regisserades av Franklin J. Schaffner och baserades på boken ”Monkey Planet” av Pierre Boulle. Charlton Heston spelade Taylor en tidsresande amerikansk astronaut utsänd av NASA, som kraschlandar på en främmande planet. Planetens härskare är apor och de har människor som slavar. Den mycket framgångsrika filmen ledde sedan till fyra uppföljare, en vanlig TV-serie och en tecknad TV-serie.

Handlingen
I centrum för handlingen finns den amerikanske astronauten Leo Davidson. Filmen utspelar sig år 2029 någonstans i vårt solsystem. Rymdskeppet USAF Oberon med piloten Leo Davidson (Wahlberg) är ute på ett uppdrag. Uppdraget går ut på att träna apor så att de kan styra små rymdfarkoster (space pods). Leos senaste lärjunge den älsklige chimpansen Pericles försvinner under ett uppdrag i en elektromagnetisk storm. Leo ger sig iväg i en räddningsfarkost men förlorar kontrollen och kraschlandar på en främmande planet. Planeten påminner om jorden och är befolkad av människor och andra på jorden vanliga djur. Men till skillnad från jorden behärskas planeten av apor som förtrycker människorna.

Leo fångas av aporna tillsammans med människornas ledare Karubi (Kris Kristofferson) och hans attraktiva dotter Daena (Estella Warren). Apan Limbo (Paul Giamatti), som handlar med människoslavar, säljer Daena och Leo till den människovänliga apan Ari (Helena Bonham-Carter). Med stöd av astronauten Leo kan människorna göra uppror mot sina förtryckare. De flyr tillsammans med Ari till en mystisk ålderdomlig stad. Under flykten jagas de av den onde general Thade (Tim Roth) och hans underlydande kapten Attar (Michael Clarke Duncan). General Thade vill undanröja hotet om uppror från människor en gång för alla.


av Jim OlssonFakta:
I rollerna: Mark Wahlberg, Kris Kristofferson, Estella Warren, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Michael Clarke Duncan och Paul Giamatti m fl
Regisserad av: Tim Burton
Skriven av: William Boyles Jr
Filmgenre: Action / Sci-Fi
Längd: okänd
Land: USA
Premiärdatum: hösten 2001 (27 juli USA)
Website: http://www.planetoftheapes.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy