« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Filmerna strömmar gratis på Internet

Filmerna strömmar gratis på Internet!
Filmerna strömmar gratis på Internet! "Filmer via nätet dominerar år 2000?" så skrev vi i vår filmnyhet den 16/12? Nu är det dags att ge er som är nyfikna lite mera information. På många håll i USA har det breda bandet hunnit breda ut sig ordentligt. Microsoft har tillsammans med olika leverantörer av teknik och underhållning (innehåll) startat sitt Microsoft Broadband Jumpstart Initiative. Målet är Windows Media Player (WMA) skall dominera förmedling av rörliga bilder och ljud på Internet. WMA kan laddas ner gratis från Microsoft. Tekniken bygger på Streaming video (strömmande video). Apple har liknande planer för sin QuickTime.

Vi har tittat på några filmer hos mediaföretaget Kanakaris (www.kkrs.net) som hängt på Microsofts initiativ. Man har startat en avdelning speciellt för långfilmer (www.NetMovieMania.com). Just nu finns där drygt 200 filmer att titta gratis på dygnet om. På sikt skall visningarna finansieras genom reklam. Man planerar att ha två avdelningar till utöver gratisavdelningen. En där man mot en månadsavgift på 5 dollar (cirka 50 kronor) kan få se filmer och en för att titta på nya filmer (pay per view). Filmare av alla slag kommer erbjudes att lägga in sina kort- eller långfilmer i samlingen. Strategin verkar vara att göra något liknande för film på Internet som framgångsrika MP3.com med flera har gjort för musik.

Man måste använda WMA för att titta på filmer hos Kanakaris. Det finns en meny där man enkelt letar efter filmer. När man hittat sin film väljer man den överföringshastighet man vill ha. Man får vänta någon minut på att en buffert i datorn (WMA) skall fyllas sedan sätter filmen igång. Med WMA kan filmen ställas in för fullskärm eller som ett fönster. Man kan snabbt och lätt frysa filmen, hoppa framåt och hoppa bakåt. När man startar och hoppar måste bufferten först fyllas vilket kan ta någon minut. Det är som att ha tillgång till en jättevideo som har en massa band inne samtidigt. Beroende på vilken anslutning man har till Internet kan man välja mellan tre överföringshastigheter. Det är bara den högsta hastigheten 250 Kb/s som är intressant. Det är suddigare än hyrvideo och TV men ändå acceptabelt. Ett begränsat antal filmer finns att tillgå för 300 Kb/s. För att nå fram till samma bild som på video och TV krävs drygt 700 Kb/s. För vissa filmer fick vi ej kontakt. Det berodde antagligen att just dessa var överbelastade på grund av för stor efterfrågan. Man har mötts av en mycket stor efterfrågan trots en begränsad annonsering. I november ökade webbtrafiken till KKRS.net med hela 50 % jämfört med i september. Man hade 1 384 000 page views och nästan 257 000 sessioner (individuella filmvisningar).

Filmsamlingen är indelad i olika områdena: action, comedy, documentary, drama, foreign, horror, martial arts, musical, romance, sci-fi, suspense, western. Det finns ett fåtal kända klassiska filmerna i samlingen bland andra: 39 Steps (1939), The Third Man (1949), The Snows of Kilimanjaro (1952) och Charade (1963). De flesta filmerna är ganska okända B- och C-filmer producerade under tiden 1940 - 1990. Vi gick in och tittade på några av de mera okända filmer. De flesta var faktiskt riktigt hyggliga. Vad sägs om följande godbitar ur samlingen:

Boot Hill med Terrence Hill
Commandos med Lee Van Clef
Katherine med Sissy Spacek
Mad Dog Morgan med Dennis Hopper
Mazes and Monsters med Tom Hanks
Laser Mission med Brandon Lee
Satans School for Girls med Kate Jackson
The Swap med Robert de Niro
The Terror med Jack Nicholson
The Last Time I saw Paris med Elisabeth Taylor
Women and Men med Melanie Griffith med flera

Man har strävat att få med så många kända skådespelare som möjligt. Men det är i regel inte deras mest kända filmer som ni märker ovan. För nutida kända skådespelare är det fråga om filmer som de gjorde innan de slog igenom.

Manliga skådespelare som finns med i filmsamlingen är stjärnorna: James Stewart, Cary Grant, Humphrey Bogart och Spencer Tracy. Andra aktade namn är: Steve McQueen, Richard Burton, Laurence Olivier, Gregory Peck, Danny Kaye, Charlton Heston, Burt Lancaster, Kirk Douglas och Alan Ladd. Den yngre generationen representeras av berömdheterna Tom Hanks, Jack Nicholson och Robert De Niro. Andra yngre skådespelare är Eric Roberts, Nick Nolte, James Woods och Tom Berenger.

Kända äldre kvinnliga skådespelarna i samlingen är: Audrey Hepburn, Ingrid Bergman, Elisabeth Taylor, Judy Garland, Susan Hayward, Ava Gardner och Brigitte Bardot. Bland de yngre hittar vi Jodie Foster, Nicole Kidman, Melanie Griffith, Sissy Spacek, och Shelley Long.


Jim Olsson


Refererad site:

www.kkrs.net
www.netmoviemania.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy