« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Pearl Harbor

Recension av Pearl Harbor med Kate Beckinsale, Josh Hartnett, Ben Affleck, Cuba Gooding Jr., Jon Voight mfl.


Jag hade tänkt vara snäll. Jag hade bestämt mig för att vara snäll redan innan jag gick in på bion, för annars visste jag att det inte skulle fungera - jag hade kunnat såga filmen med förbundna ögon. Min ödmjuka plan gick i stöpet; inom trettio filmsekunder hann två äppelkindade och strävsamma småpojkar säga 'land of the free, home of the brave' mitt ute in någon jävla näringsrik och gyllengul majsåker. Fram med motorsågen, bring it on.

Pearl Harbor är regissören Michael Bays femte långfilm, han har tidigare regisserat bl.a. the Rock och Armageddon (kors i taket!) och har även medverkat som skådespelare i en del filmer (bl.a. Coyote Ugly) och dessutom arbetat som producent. I huvudrollerna ser vi som sköterskan Evelyn, Kate Beckinsale (Shooting Fish, Brokedown Palace, Last Days of Disco), som flygaren Rafe, Ben Affleck (Ödets makt, Dogma, 200 Cigaretter) och som flygaren Danny, Josh Hartnett (Virgin Suicides, Blow Dry). Jon Voight medverkar som president Roosevelt, och Cuba Gooding Jr. fyller upp minoritetskvoten genom att spela den första afroamerikanen som fick en speciell medalj.

God bless America
Pearl Harbor handlar inte helt överraskande om bombningen av Pearl Harbor den 7 december 1941. Detta är scenariot, eller kanske snarare scenen. Vad filmen ännu mer handlar om är de två strävsamma och äppelkindade pojkarna, Danny och Rafe, som vuxit upp till starka och ansvarstagande amerikanska unga män (utan tvekan tack vare majsen) och därtill synnerligen vassa, om än lite vilda, flygaress. De här killarna är som bröder, de har vuxit upp tillsammans och de tar hand om varandra. Danny är som Rafes lillebror. Så träffar Rafe Evelyn, sjuksköterskan, hon hjälper honom att passera en hälsokontroll trots att det visar sig att han är dyslektiker. Amor slår till direkt, men Rafe har tagit värvning i ett amerikanskt förband av R.A.F. och sticker till England för att bekämpa tyskarna. Dramat är ett faktum, och kriget tjänar mest som kuliss. De tre timmarna ägnas till övervägande stor del åt relationerna mellan dessa tre. Jag kan tänka mig att alltihop kanske till och med hade kunnat vara uthärdligt om inte det maniskt etnocentriska USA-evangeliet hade ingått med all sin pompa och ståt. God bless America. (Vilket händelsevis innefattarbåde Mexico, Kanada, Chile och en mängd andra länder.)

För amerikaner
Pearl Harbor är en film av, för och med amerikaner. Det gläder säkert distributörerna att det finns tillräckligt många skenamerikaner i omlopp här i gamla Svedala för att man ska kunna tillföra en premiär-den-fjärde-juli-gimmick med framgång. Det här, det är sommarens storfilm. Kom in i den svala biosalongen i ett par timmar och känn världen på dina amerikanska) axlar, krig, kärlek, sorg och den heliga vedergällningen. Ni känner säkert till att USA hämnades på Japan efter bombningen av Pearl Harbor? Jodå. De släppte lös ett tiotal bombplan över Tokyo. Sedan har jag hört något om atombomber, Hiroshima och Nagasaki, men jag vet inte, det kan inte ha varit så allvarligt. I filmen säger de i allafall
ingenting. Och det vet man ju, att om det är några som är nitiska med fakta i historiska skildringar, så är det de där amerikanerna.

Hög budget
Säga vad man vill men filmen har i alla fall något; en tokhög budget. Av det följer en viss teknisk kvalitet som inte går att förneka. Den tid som ägnas åt själva anfallet av Pearl Harbor är faktiskt riktigt sevärd (förbisett några flaggor och en drös martyrer) och snyggt uträttad. I övrigt talar japanerna lyckligtvis japanska, och har dessutom väldigt snygga miljöer. Om jag måste gilla någon karaktär så blir det nog i alla fall Cuba Gooding Jr., jag vet inte varför.

Anledningen till att jag vill vara snäll är att jag vet att många har sett och många kommer att gå och se den här filmen av egen fri vilja, och de kommer antagligen att tycka om den. Jag hade velat se filmen med sådana ögon och skriva något hjälpsamt till den genuint intresserade. Men, det går inte. Allt jag kan rekommendera nu är att ni har med er en vaxad påse eller kanske ert Gameboy. Om ni bara går för att få klämma på er nya pojkvän/flickvän i skydd av biomörkret så ta er tiden att leta upp en källare eller täcka över fönstren hemma i stället.


av Hedvig HallinOmdöme:
95 kronor. Tre timmar. Du vet att det finns något bättre du kan göra.

Betyg: 1 av 5

I rollerna: Kate Beckinsale, Josh Hartnett, Ben Affleck, Cuba Gooding Jr., Jon Voight mfl.
Regisserad av: Michael Bay
Skriven av: Randall Wallace
Filmgenre: Propaganda
Längd: 3 h 3 min
Land: USA
Premiärdatum: 2001-07-04
Internetsite: http://bventertainment.go.com/movies/pearlharbor


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy