« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Traffic

Recension av Traffic med Michael Douglas, Don Cheadle, Benicio Del Toro, Luis Guzmán, Dennis Quaid, Catherine Zeta-Jones, Steven Bauer m fl


Traffic är en ny film från USA Films som hade smygpremiär i slutet av december i USA. Premiär i Sverige var det den 9 februari. Regissör är Steven Soderbergh (Sex, Lies, and Videotape, Erin Brokovich med flera) och i de ledande rollerna finns Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones (Zorro, Entrapment), Benicio Del Toro, Don Cheadle, Erika Christensen, Steven Bauer, Dennis Quaid, och Topher Grace.

Först var Harrison Ford var aktuell för spela huvudrollen i Traffic. Men han trodde inte på filmen och hoppade av. Som ersättare var Kevin Costner på gång men han blev för dyr. Nu blev det till slut Michael Douglas. Detta har naturligtvis gett filmen en hel del gratis publicitet. Han nyblivna hustru Catherine Zeta-Jones spelar en av huvudrollerna. En ytterligare spännande detalj för media är att hon var gravid under inspelningen precis som sin rollfigur.

Skildrar affärerna och politiken kring drogtrafik
Traffic baseras på en brittisk miniserie om affärerna och politiken kring drogtrafik. Filmen skildrar olika delar av drogtrafiken samt en rad olika personer vars öden vävs samman.

I centrum för handlingen finns den hårde principfaste domaren Robert Wakefield (Douglas). Han skall snart tillträda som högste chef i USA för kampen mot narkotika. Man få följa hur han besöker olika miljöer för att sätta sig in i de svåra frågorna. Domaren märker samtidigt att hans egen tonåriga dotter Caroline (Christensen) har ett allvarligt drogproblem med crack och heroin.

I San Diego får man följa hur narkotikaagenter arbetar för att sätta dit en knarkkungen Carlos Ayala (Bauer). Filmen skildrar dramatiska narkotikabeslag, vittnesförhör och rättegången mot Carlos. Catherine Zeta-Jones spelar Helena den från början oskuldsfulla hustrun till Carlos.

En viktig roll för handlingen är också skildringen av narkotikahandeln i Mexico. I den delen får vi följa hur den mexikanske polisen Javier Rodriguez Rodriguez (Del Toro) och hans kollega blir alltmer inblandade i narkotikafrågor.

En skicklig film om ett svårt ämne
Traffic är avsiktligt filmad för att ge ett dokumentärt intryck. Men den blir ändå aldrig tråkig. Miljöerna skildras på ett bra, trovärdigt och intresseväckande sätt. Regissören Steve Soderbergh lyckas väva ihop en sammanhängande skildring av flera till synes olika delhistorier. Det är en allvarlig film som är ganska svår att ta till sig. Man måste följa med mycket uppmärksamt för att inte tappa någon av de många trådarna som så småningom löper samman.

Traffic är en bra film med flera bra skådespelare. Michael Douglas spelar domare Wakefield på ett övertygande sätt. Men klart bäst är ändå Benicio Del Toro i rollen som polisen Javier, vars nominering för en Oscar för bästa biroll är mycket välförtjänt. Filmen har alltför för mycket karaktär av dokumentär TV-serie. De enskilda historierna hänger också alltför löst ihop. Vi ger filmen betyget 3,5 av 5.

Oscarsnomineringar och strålande betyg av kritiker
Traffic får det medelmåttiga betyg B av biobesökarna (CinemaScore). A+ är högst och F är lägst. Filmen får däremot ett mycket högt betyg A- av kritiker och den har fått 5 nomineringar för Oscar bland annat som bästa film. Omkring hälften (51 procent) av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat. Mer än två tredjedelar (69 procent) rekommenderar också gärna filmen åt andra. I första hand (52 procent) var det kritikernas lovord som drog besökare till filmen. (Entertainment Weekly). Traffic har hämtat hem 92 miljoner dollar i biljettintäkter i USA på 10 veckor. Det är mycket bra för en film med ett allvarligt och samhällskritiskt innehåll. Tack vare nomineringarna för Oscars fortsätter den att dra bra med publik.

Trailer:
Medium upplösning (Quicktime) - 22Mb
Medium upplösning (Quicktime) - 11Mb


av Jim OlssonOmdöme:
Bra skådespelarinsatser men det känns lite för mycket som en dokumentärfilm.

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Michael Douglas, Don Cheadle, Benicio Del Toro, Luis Guzmán, Dennis Quaid, Catherine Zeta-Jones, Steven Bauer m fl.
Regisserad av: Steven Soderbergh
Skriven av: Simon Moore, Stephen Gaghan
Filmgenre: Drama
Längd: 2 h 27 minuter
Land: USA
Premiärdatum: ute nu
Internetsite: http://www.traffic-movie.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy