« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Red Planet

Recension av Red Planet med Val Kilmer, Carrie-Anne Moss, Benjamin Bratt, Tom Sizemore, Simon Baker, Terence Stamp, Jessica Morton m fl.


I år är det populärt med filmer som handlar om resor till planeten Mars. I mars var det premiär i USA för Mission To Mars. Den 10 november är det premiär i USA för Red Planet från Warner Brothers. Premiär i Sverige var det den 2 mars. Filmen har regisserats av debuterande Anthony Hoffman och i de ledande rollerna finns Val Kilmer, Simon Baker, Benjamin Bratt, Carrie-Anne Moss (The Matrix), Tom Sizemore och Terrence Stamp.

Handling
Red Planet berättar historien om en framtida bemannad amerikansk färd till ökenplaneten Mars år 2050. Färden leds av piloten Kate Bowman (Moss). Besättningens uppdrag är att ta reda på vad som gått snett med Mars Terraforming Project (MTP) och reparera eventuella fel. Målet med MTP är att göra om Mars så att planeten lämpar sig för mänsklig kolonisation. Jorden är så överbefolkad och skadad av miljökatastrofer att man måste hitta ett alternativ. Problem uppstår redan vid landningen. Rymdskeppet kraschlandar och utrustningen som behövs för forskning, kommunikation och hemresan skadas och förstörs. Nu gäller det att överleva i en skrämmande och farlig omgivning. Gallagher (Val Kilmer) är den som tar initiativet.

Omdöme
Red Planet är en bra film den som gillar science fiction i dess bokstavliga mening. Den bärande historien i filmen är mycket bra och intressant. Handlingen i Red Planet är naturvetenskapligt väl förankrad och mycket intressant. Framförallt början, där man försöker få liv på Mars, är riktigt bra skildrat. Mitten av filmen blir det mera action när en robot löper amok och sätter skräck i marsresenärerna. Problemet är att det avsnittet inte hör ihop med den övriga handlingen. I slutet blir handlingen bra igen och Red Planet avslutas på ett lämplig sätt.

Red Planet är väl filmad och känns verklig med bra datoranimationer. Ett undantag är vistelsen på planeten Mars yta som inte övertygar. Skådespelarnas prestationer är ordinära. Carrie-Anne Moss som piloten Kate Bowman är tyvärr riktigt dålig.

Red Planet passar naturvetenskapligt intresserade. Innehållet av humor och romantik är däremot som väntat begränsat. Själv skulle jag gärna vilja se filmen en gång till. Jag anser att, trots en del små brister, är Red Planet värd betyget 3,5 av 5.

Betygen
Red Planet fick ett medelbetyg C av biobesökarna, A är högsta betyget (CinemaScore). Filmen gick bäst hem hos manliga och kvinnliga biobesökare under 21 år som gav den B respektive B+ i betyg. Bland biobesökarna äldre än 21 år blir det bara C- i betyg. Kritikerna är också negativa och ger den ungefär C i betyg. Många kritiker tycker att specialeffekterna var bra. Däremot är det en ganska allmän uppfattning bland dem att rollfigurerna i filmen är ganska ointressanta.

En tredjedel av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat (Entertainment Weekly). En femtedel av biobesökarna rekommenderar gärna filmen åt andra. Biobesökarna valde att se filmen i första hand pga dess trailer. Filmen hämtade bara hem svaga 17 miljoner dollar i biointäkter i USA. Det lär betyda en stor förlust för filmbolaget.

Trailer:
Medium upplösning (Quicktime) - 15Mb


av Farshid OwrangOmdöme:
Imponerande specialeffekter kompenserar inte bristen på intressanta karaktärer.

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Val Kilmer, Carrie-Anne Moss, Benjamin Bratt, Tom Sizemore, Simon Baker, Terence Stamp, Jessica Morton m fl.

Regisserad av: Anthony Hoffman
Skriven av: Chuck Pfarrer
Filmgenre: Sci-Fi / Action / Skräck
Längd: 1 h 46 minuter
Land: USA
Premiärdatum: ute nu
Internetsite: http://www.redplanetmovie.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy