« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: Proof of Life

Recension av Proof of Life med Meg Ryan, Russell Crowe, David Morse, Pamela Reed, David Caruso, Anthony Heald, Stanley Anderson m fl.


Storfilmerna "The Insider" och "Gladiator" har gjort Russell Crowe till en av Hollywoods mest aktade skådepelare. Meg Ryan är sedan flera år etablerad när det gäller romantiska komedier. Den 8 december är det premiär i USA för det romantiska dramat "Proof of Life" från Warner Brothers. Premiär i Sverige är det fredagen den 16 mars. Filmen har blivit omtalad genom att den ledde till verklig romantik mellan Crowe och Ryan. Regissör är Taylor Hackford som bland annat gjort filmer som: Dolores Claiborne, The Devil's Advocate och An Officer and a Gentleman. De ledande rollerna spelas Russell Crowe, Meg Ryan, David Caruso, Pamela Reed och David Morse.

Handlingen
Filmen baseras på en artikel 1998 i tidningen Vanity Fair article: "Adventures in the Ransom Trade" skriven av William Prochnau. En tjänsteman Peter Bowman (Morse) anställd av ett oljebolag från USA-företag tas som gisslan i det Sydamerikanska landet Tecala (Colombia) av gerillagrupp. Den erfarne gisslanförhandlaren Terry Thorne (Crowe) får skyndsamt i uppdrag att flyga dit förhandla. Problem uppstår det visar sig att ingen vill betala för hans insatser. Trots allt ställer Terry på egen hand, delvis för att han börjat förälskat sig i Bowman hustru Alice (Ryan). David Caruso spelar "Dino" som är en kollega till Crowe anställd på ett annat företag. Nu börjar ett intressant, spännande och farligt spel. Det gäller att få gerillan att släppa Bowman till ett belopp som hans familj kan skrapa ihop.

Ett spännande drama med action
"Proof of Life" är visuellt mycket skickligt gjord. De exotiska och natursköna miljöerna i de Sydamerikanska bergen skildras som om man var med på plats. Regissören Taylor Hackford har dessutom gjort ett sammanhängande och underhållande drama med lagom inslag av action. Filmen har ett mycket bra manus som också gör det lätt att hänga med i handlingen. "Proof of Life" innehåller heller inga onödiga utfyllnadssekvenser av drama eller action. Skådespelarna Russell Crowe, Meg Ryan, David Caruso, Pamela Reed och David Morse gör dessutom alla gedigna insatser. Vi ger filmen betyget 3,5 av 5.

Betyg
"Proof of Life" fick betyget B av biobesökarna, A+ är högst och F är lägst (CinemaScore). Bäst gick den hem hos män och kvinnor under 21 år med B+ respektive A- i betyg. Kritikerna i USA gav den måttliga B- i medelbetyg. Observera dock att enligt den kända tidningen Time var det en av årets 10 bästa filmer. Drygt en tredjedel (36 procent) av biobesökarna tyckte att "Proof of Life" var bättre än väntat. Knappt hälften (40 procent) av biobesökarna rekommenderade gärna filmen åt andra. Det som i första hand (63 procent) drog besökare till filmen var dess stjärnor (Entertainment Weekly). Filmen hämtade hem måttliga 32 miljoner dollar i biljettintäkter i USA.

Trailer:
Medium upplösning (Quicktime) - 28Mb
Medium upplösning (Quicktime) - 17Mb


av Jim OlssonOmdöme:
Underhållande drama med lagom inslag av action. Bra manus och duktiga skådisar.

Betyg: 3.5 av 5

I rollerna: Meg Ryan, Russell Crowe, David Morse, Pamela Reed, David Caruso, Anthony Heald, Stanley Anderson m fl.
Regisserad av: Taylor Hackford
Skriven av: Tony Gilroy, William Prochnau
Filmgenre: Drama / Action / Thriller
Längd: 2 h 15 minuter
Land: USA
Premiärdatum: ute nu
Internetsite: http://www.proofoflife.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy