« Hem

Avdelningar
 » Film & TV
 » Internet
 » Spel
 » Teknik


Resurser
 » Arkiv
 » Forum
 » Nyhetsbrev
 » Tävlingar


Övrigt
 » Annonsera
 » Hjälp
 » In English
 » Om oss

Recension: 15 Minutes

Recension av 15 Minutes med Robert De Niro, Edward Burns, Avery Brooks, Kelsey Grammer, Melina Kanakaredes, Oleg Taktarov, Karel Roden, mfl.


Fifteen Minutes är regissören John Herzfelds andra långfilm, som han förutom att regissera har skrivit manus till och producerat. Han har tidigare gjort en hel del TV-filmer, och även skrivit för ett par andra filmer. Huvudrollerna görs av Robert De Niro (som väl inte kräver närmare presentation) och Edward Burns (från bl.a. Bröderna McMullen, Hon är min, Rädda menige Ryan), i övriga roller ser vi bland andra Kelsey Grammer (Frasier), Avery Brooks (American History X), Melina Kanakaredes (Long Kiss Goodnight, Rounders, Providence) och i en kortis som bordellmamma skymtar Charlize Theron (Ciderhusreglerna, Bagger Vance) förbi.

Fifteen Minutes handlar om polisen Eddie Flemming (De Niro) och
mordbrandsutredaren Jordy Warsaw (Burns) som blir inblandade i samma fall. De båda är mycket olika som personer, Eddie Flemming är mediernas älskling, och han samarbetar mycket och gärna med dem, Jordy å andra sidan tror fortfarande på både sanningen och rättvisan och ogillar Eddies sätt. Fallet som de utreder är de blodiga resterna i kölvattnet efter en tjeck och en ryss på New York-semester med en kökskniv och en videokamera. Förutom det faktiska fallet och yrkesrelationen mellan Jordy och Eddie så behandlar filmen medias roll och del i händelseförloppet.

Handlingen
Egentligen skulle man kunna säga att Fifteen Minutes är en Natural Born Killers (1994) som vuxit i kostymen. Herzfeld ägnar sig åt högst relevant kritik av en korrumperad mediavärld i farlig symbios med det ruttna rättssystemet, där moral och etik får ge vika för tittarsiffror, intäkter och retorik. Fifteen Minutes är en bra film, som både tekniskt och storymässigt tänjer litet lagom på konventionerna. Den är spännande, intressant och irriterande, på det sätt som samhällskritiska filmerär om de har rätt. Trots detta känns vissa delar nästan löjligt gamla, till exempel att antagonisterna är två rejält onda "östeuropéer" som sjunger kalinka och halsar smärtstillande direkt ur burken; den ene (Karel Roden) serut som en cancersjuk narkoman, komplett med metalltänder och helt okontrollerbar vrede och den andre (Oleg Taktarov) är en baby i brottarformat med enorma blåa ögon och en hang-up på Frank Capra. I och med att dessa båda knaspsykopater står för den (i min mening) egentligen mest relevanta kritiken av systemens förfall så går den om intet, och kvar blir Western-idealets enslige revolverman som ska ta lagen i egna händer och skipa Guds rättvisa där de ruttna ledarna sviker. Ut från bion kommer jag med den obehagliga känslan av att de som verkligen var onda i vanlig ordning kom undan och dessutom tjänade en hacka på eländet. De rättrådiga kryper tillbaka till sina bon, och är antagligen ganska nöjda, trots ett haltande angrepp som inte åstadkom någonting.

Kvalitativ och bra
Filmen känns kvalitativ och bra, skådespelarna gör bra ifrån sig, till och med Kelsey Grammer som den skenhelige sensationsreportern - det kan ju annars vara riskabelt att använda skådespelare som är så förknippade med en karaktär. På det planet finns inget att invända. Däremot tycker jag att den stapplar litet i sin kritik och sedan svänger ut på en något högerextrem bana som man tvingas sanktionera då utrymme inte lämnas för något annat. Skurkarna får stå för rättsystemets förfall, i och med att de är onda nog att utnyttja det. Trots detta tycker jag att filmen är mycket sevärd.

Betygen
"15 minutes" fick det halvdåliga betyget B- från biobesökarna, A+ är högst och F är lägst (CinemaScore). Bäst gick den hen hos män under 21 år med goda B+ i betyg. Kritikerna är klart negativa och ger den omkring D i betyg. En dryg tredjedel av biobesökarna tyckte att filmen var bättre än väntat och rekommenderar gärna filmen åt andra. (Entertainment Weekly). Biobesökarna valde att se filmen i första hand pga av stjärnorna (Robert DeNiro) och i andra hand pga trailern. "15 minutes" har inte varit någon stor publikfilm i USA. Den väntas bara hämta hem låga 25 miljoner dollar i biljettintäkter i USA.


av Hedvig HallinOmdöme:
Snygg, tät action med överraskande grepp och utmärkta rollprestationer. Lämnar dock en smula i övrigt att önska. Mycket sevärd.

Betyg: 4 av 5

I rollerna: Robert De Niro, Edward Burns, Avery Brooks, Kelsey Grammer, Melina Kanakaredes, Oleg Taktarov, Karel Roden, mfl.
Regisserad av: John Herzfeld
Skriven av: John Herzfeld
Filmgenre: Action/Thriller
Längd: 2 h
Land: USA
Premiärdatum: 2001-03-23
Internetsite: http://www.proofoflife.com


Intresserad av Film & TV? Prenumerera på vårt GRATIS nyhetsbrev:

 

Tillbaka Upp Skicka Diskutera
 

Com Hem On-Demand: Lovar mer levererar mindre.
STARmeter Topp 10
Voddler film online när du vill?
History Channel HD. HD TV kanal för dig?
Mest efterlängtade kommande filmer 2008
HD TV från Com Hem. Upp som en sol? Ner som en pannkaka!
Indiana Jones filmerna
Indiana Jones och kristalldödskallens rike
Årets filmer 2007
Die Hard filmerna med Bruce Willis
  © 2005 Arealia AB.
  Om oss | Sekretesspolicy